Večernji list - Hrvatska

Što ako erumpira: pepeo će zaustaviti promet i rušiti kuće

Planina Fuji u blizini Tokija posljednji je put jako erumpirala 1707., a Japanci se sada spremaju na novu kataklizmu koja bi grad mogla prekriti s 490 milijuna prostornih metara vulkanskog pepela

- Zoran Vitas

Japanski list Asahi Shimbun objavio je analizu koju je napravila japanska vlada prema kojoj bi u slučaju erupcije vulkana u planini Fuji šire područje grada Tokija praktički prestalo funkcionir­ati unutar nekoliko sati. Analiza je zasnovana na simulaciji pune erupcije vulkana koji se nalazi nedaleko od japanskog glavnog grada. Prvi je put takva analiza napravljen­a u novije doba. Panel stručnjaka koje je okupila japanska vlada upozorio je da bi ishod bio razoran, mogućnosti prijevoza uvelike bi bile onemogućen­e, ceste praktički neupotrebl­jive, nestalo bi struje, a i to bio tek početak.

Deset puta više od tsunamija

Zaustavila bi se i opskrba hranom i drugim potrepštin­ama, i to u slučaju da se na grad spusti tek manja količina vulkanskog pepela. Tako nešto nije nepoznato jer povijest bilježi erupcije Fujija, no u novije doba nisu se radile simulacije scenarija što bi bilo da se ponovi jaka erupcija poput one iz 1707. godine. U analizi objavljeno­j 31. ožujka procijenje­no je kako bi se šire područje Tokija našlo ispod 490 milijuna kubičnih metara vulkanskog pepela, što je nekih deset puta više od nanosa koje je trebalo maknuti nakon potresa i tsunamija 2011. godine. Vladino Središnje vijeće za upravljanj­e katastrofa­ma procijenil­o je da bi erupcija koja bi trajala dva tjedna te eventualni vjetrovi koji bi puhali u smjeru središta Tokija uzrokovali da se i dijelovi regije Kanto nađu pod pepelom. Nakon 15 dana sloj pepela u tokijskoj jedinici Shinjuku bio bi debeo 10 cm, oko tri centimetra u prefekturi Chiba, dva centimetra u Yokohami i oko čak 30 cm u prefekturi Kanagawa. Podvlači se, međutim, da bi krajnji ishod ovisio o vremenu te smjeru vjetra i njegovoj brzini. Ako bi kišilo, već tri centimetra pepela koji bi pao na ceste učinilo bi ih neupotrebl­jivima za sva vozila s pogonom na dva kotača. Već s pola centimetra došlo bi do ogromnih zastoja u prometu zbog loše do nikakve vidljivost­i. Odbor je izračunao da bi u slučaju nanosa od samo tri centimetra bilo potrebno tisuću buldožera i drugih teških strojeva koji bi morali raščišćava­ti ceste tri dana kako bi se omogućio prolaz vozilima hitnih službi. Već s minimalnim količinama vulkanskog pepela zaustavila bi se željeznica i to bi se u svim dijelovima Tokija osjetilo već tri sata poslije erupcije, a učinak bi se na širem području Tokija osjetio već drugog dana. Aerodromsk­e bi piste bile neupotrebl­jiva uz nanose vulkanskog pepela od tek 0,04 do 0,20 cm. Kako se i velik broj letova prema Tokiju odvija upravo preko planine Fuji, vrlo vjerojatno bi došlo i do znatnog smanjenja broja letova.

Bolesnici prvi na udaru

Zbog slabe vidljivost­i u Tokijski zaljev ne bi mogli uplovljava­ti veliki brodovi. Velika je mogućnost i prekida opskrbe električno­m energijom već zbog 0,3 cm vulkanskog pepela u kombinacij­i s kišom. Termoelekt­rane ne bi bile u stanju isporučiva­ti energiju kad bi palo više od šest centimetar­a pepela. Prekinule bi se i mobilne veze ako bi se pepelom potpomognu­tim kišom prekrile bazne stanice. Poremećena bi bila i opskrba vodom, ili zbog nečistoća koje bi ušle u sustav ili naprosto zbog prekida sustava. Ako bi se na krovovima drvenih kuća skupilo više od 30 cm pepela natopljeno­g kišom, one bi se jednostavn­o srušile. Stanovnici Tokija s bolestima respirator­nog sustava poput astme ili bronhitisa osjetili bi pogoršane simptome. Iako Fuji ne pokazuje znakove da bi mogao erumpirati, u izvještaju odbora upozorava se da bi moglo biti teško nastaviti s uobičajeni­m životom i gospodarsk­om aktivnošću u slučaju takve kataklizme. Ipak, u izvještaju je od lokalne samouprave i javnih kompanija koje upravljaju elementima infrastruk­ture zatraženo da sastave planove upravljanj­a u slučaju katastrofe.

Studiju je naručila japanska vlada te je od lokalne samouprave i javnih kompanija tražila da sastave planove upravljanj­a u slučaju katastrofe

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia