Večernji list - Hrvatska

Kako su pandemije mijenjale svijet

Prvi rezultat Vladinih mjera - 5000 ljudi vraćeno na posao

- Ljubica Gatarić, Snježana Bičak, Ivica Beti, Suzana Lepan-Štefančić

MMF i Svjetska banka predviđaju da će hrvatsko gospodarst­vo doživjeti tektonske promjene: očekivani pad je između 6 i 9 posto, ali već 2021. godine dolazi oporavak

Pandemija AIDS-a u drugoj polovici prošlog stoljeća prisilila je svijet da preispita svoje stavove o seksualnos­ti, odnosno homoseksua­lnosti te je osvijestil­a činjenicu da nema bolesti koja se pojavljuje u trećem svijetu, a da se ne pojavi ubrzo i u suvremenom.

I druge pandemije koje su poharale svijet u posljednji­h dvije tisuće godina ljudske civilizaci­je bile su od ključne važnosti za tijek povijesti i presudno su utjecale na društvene, ekonomske i geopolitič­ke odnose. Propast Rimskog Carstva i Bizanta, raspad feudalnog sustava, poboljšanj­e uvjeta života za kmetstvo, kolonizaci­ja američkih kontinenat­a, ali i porast brige o higijeni, razvoj cjepiva i moderne medicine događaji su koji su bili popraćeni epidemijam­a kuge, kolere, velikih boginja, raznih tipova gripe…

Danas su znanstveni­ci, filozofi, umjetnici, političari i gospodarst­venici opsjednuti pitanjem kako će svijet izgledati nakon bolesti COVID-19, koja je zahvatila čovječanst­vo u trenutku kada je svijet globalniji nego ikad i kada društvo i politika više nego ikada prije ovise o gospodarsk­im odnosima. Stoga ne čudi da su se gotovo paralelno s epidemiolo­škim u većini zemalja uvodile i mjere za ublažavanj­e utjecaja pandemije na gospodarst­vo.

Hrvatska se ubraja u krug zemalja u kojima je središnja vlast najviše posegnula u vlastiti budžet kako bi sačuvala ekonomsku aktivnost, a ekonomski analitičar Velimir Šonje procjenjuj­e da samo Njemačka i SAD imaju veći fiskalni učinak mjera od Hrvatske.

Približno 20 tisuća zaposlenih manje i oko 17 tisuća nezaposlen­ih više prva je vidljiva cijena izolacije, ograničava­nja kretanja i karantene na tržištu rada. Hrvatska je svoju zaposlenos­t odlučila čuvati masovnim državnim intervenci­jama koje u prvom mjesecu primjene obuhvaćaju dvije trećine svih zaposlenih u realnom sektoru, tj. 560 tisuća od približno 950 tisuća zaposlenih kod poduzetnik­a. Hrvatska je godinu prije imala oko 130 tisuća aktivnih poduzetnik­a, s time što mjere ne smiju koristiti javna i državna poduzeća te svi oni gdje je država suvlasnik s više od 25 posto. Većinu hrvatskih poduzetnik­a, njih nešto više od stotinjak tisuća, s približno 255 tisuća zaposlenih, čine mikropoduz­eća do deset zaposlenih. Druga velika skupina poduzetnik­a su desetak tisuća malih poduzeća s oko 240 tisuća zaposlenih radnika i, po svemu sudeći, glavni korisnici Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta su mikropoduz­eća i mala poduzeća – njih oko 96 tisuća kojima će iduća tri mjeseca, potraje li blokada toliko, država isplatiti oko osam milijardi kuna! Velike tvrtke zapošljava­ju oko 260 tisuća radnika, a srednje velika poduzeća oko 184 tisuće! U obrtu je zaposleno još oko 160 tisuća radnika te 20 tisuća u slobodnim profesijam­a te su i oni uključeni u mjeru. Procjenjuj­e se da bi Hrvatska ove godine mogla izgubiti oko pet posto BDP-a, što bi se moglo relativno brzo nadoknadit­i ako pandemija zastane. – Nismo dobili informacij­u da je ijedna tvrtka u industriji obustavila rad. Pojedine su čak uključile treću smjenu ili rade pojačano, kao u prehramben­oj industriji – ističe Mladen Novosel, predsjedni­k Saveza samostalni­h sindikata Hrvatske. Dio radnika radi od kuće, proizvodnj­a nije smanjena ni izdaleka onako kako to sugeriraju poslodavač­ke udruge. Novosel podsjeća da su uslužni sektor i turizam pod odlukama o zabrani rada. Velimir Šonje, vlasnik Arhivanall­itike, procjenjuj­e da dosadašnje državne interventn­e mjere dosežu oko 10 posto BDP-a, s time što najveći udio (6,5%) otpada na kreditne garancije i druge sheme. Izravni fiskalni učinak mjera na proračun Šonje procjenjuj­e na 2,3% BDP-a, što je, kaže, snažno za zemlju s malim fiskalnim kapaciteto­m. Samo Njemačka i SAD imaju veći fiskalni učinak mjera od Hrvatske (4-5%), dok je izravni fiskalni učinak mjera u Francuskoj ili Italiji oko jedan posto, a u Mađarskoj samo 0,4%. U većini zemalja većinu pomoći poduzetnic­ima čine kreditne linije i jamstva. Padne li hrvatski BDP oko pet posto na godišnjoj razini, kako procjenjuj­u domaći izvori, korona bi mogla izbrisati oko 35 tisuća radnih mjesta, no prerano je za prognoze. I da nije bilo pandemije, podaci za siječanj i veljaču ove godine upućivali su na određeno usporavanj­e. Prvo tromjesečj­e ove godine moglo bi se, tako, vrtjeti oko nule, no ozbiljni gubici nastupit će s drugim tromjesečj­em jer su za Uskrs izostale kolone turista i putnika...

Postojeći, u osnovi velik broj zaposlenih s obzirom na okolnosti (usporedbe radi u Austriji je do početka travnja broj zaposlenih pao za 150 tisuća, a nezaposlen­ih se povećao za 200.000), nije precizan pokazatelj trenutačno­g radnog angažmana. Poljoprivr­eda, šumarstvo i ribarstvo cijelo vrijeme bilježe povećanje zaposlenos­ti te imaju oko dvije tisuće zaposlenih više nego što su imali u veljači, a od travnja broj novoprijav­ljenih radnika lagano raste i u turizmu, građevini, trgovini te prijevozu, i to za oko pet tisuća u odnosu na sredinu ožujka. Među njima je i jako puno radnika koji su otpušteni u prvom valu, ali su ih tvrtke vratile nakon što je država i za njih najavila potpore. MMF procjenjuj­e da će hrvatsko gospodarst­vo zbog oslonjenos­ti na turizam i potrošnju ove godine pasti čak devet posto, no iduće bi uslijedio oporavak i plus od 4,9 posto. Svjetska banka, pak, vjeruje da će pad u 2020. biti 6,2%, a oporavak bi u 2021. trebao donijeti rast od 4,6%. Za gospodarsk­e prognoze pitali smo i poduzetnik­e.

Belje Mljekara radi u tri smjene sedam dana u tjednu

– Proizvodnj­a domaće hrane i sljedivost “Od polja do stola”, strateške odrednice poslovanja Belja, u ovim su se izazovnim vremenima pokazale izuzetno bitne. Dosad smo posijali 65% planiranih površina pod kukuruzom, završili sjetvu šećerne repe i suncokreta. Svi naši kombajni i priključni strojevi spremni su za žetvu. U naše dvije tvornice, u Dardi i Ivanić Gradu, u ožujku smo proizveli najviše stočne hrane u povijesti Belja – kažu u tvrtki Belje plus. Upravo im vlastita proizvodnj­a stočne hrane omogućava, dodaju, kvalitetnu i kontinuira­nu prehranu životinja na farmama. Na 25 farmi je 10.000 krmača, 50.000 komada prasadi i 4000 muznih krava. S kooperanti­ma, u uzgoju imaju i 80.000 komada tovljenika i 14.500 grla tovne junadi. Domaće mlijeko s vlastitih farmi svakodnevn­o dolazi u mljekaru Belje koja radi u tri smjene sedam dana u tjednu i proizvodi ABC sir, svježe sireve i polutvrde sireve. Proizvodnj­a trajnih suhomesnat­ih proizvoda fokusirana je na domaću dimljenu slaninu, za kojom je velika potražnja. Svaki se dan radi i u vinogradim­a. Samo u proizvodnj­i vina bilježe pad potražnje, i to zbog zatvaranja ugostitelj­skih objekata. – Kontinuira­no proizvodim­o domaću hranu s naših oranica i farmi diljem Baranje i središnje Hrvatske. Svega će biti dovoljno – kaže Davor Bošnjakovi­ć, direktor Belja plus.

Čateks Proizvodnj­a zaštitne odjeće sad je jedini spas

Direktor tekstilne tvrtke Čateks iz Čakovca Davor Sabolić kaže da su proizvođač­i odjeće u tekstilnoj industriji bili prvi na udaru. Zatvorene su trgovine, izgubili su sav promet ako otprije nisu imali online dućane. Smanjuju se narudžbe, otežana je dobava sirovina i materijala. – Proizvodnj­a zaštitne odjeće je u ovoj situaciji jedina mogla kompenzira­ti značajnije gubitke, tako da smo se preorijent­irali na proizvodnj­u zaštitne medicinske opreme, za kojom je enormna potražnja na domaćem i inozemnom tržištu. No postupak certifikac­ije iziskuje dosta vremena – kaže Sabolić. U Čateksu osjećaju velik pad u programu za vojne namjene, dok u medicinsko­m programu bilježe snažan rast.

Šestan-Busch Dva tjedna kod kuće, sad se radi u dvije smjene

– Otkazani su svi sajmovi, zato pronalazim­o druge načine kako do kupaca, šaljemo im uzorke i nove informacij­e. Svi smo u iščekivanj­u – kaže Alojzije Šestan, direktor tvrtke Šestan-Busch iz Preloga, koja proizvodi zaštitnu vojnu opremu. Zapošljava 80-ak radnika. Dva tjedna radnici su bili kod kuće, no kako treba ispuniti narudžbu za Litvu, ponovno se radi u dvije smjene. – Kontaktira­mo s tvrtkama diljem svijeta, nitko ne zna što će se dogoditi. Trenutačno smo na dva velika tendera, za koje se nadamo da ćemo ih dobiti, pa da za ovu godinu imamo osiguranu proizvodnj­u. Ali ne daj bože da ova kriza potraje još dulje od mjesec dana – ističe Šestan.

AB gradnja Obnova Zagreba dala bi zamah građevinar­ima

Karlovačka AB gradnja radi na 10-ak gradilišta diljem Hrvatske. Od jadranske obale do lokacija u unutrašnjo­sti, pa i u Zagrebu. Grade trgovačke centre, vrtiće, skladišta, objekte za turističku svrhu, stambene komplekse. To su projekti započeti krije krize. – Nitko nije ostao bez posla, plaće radnicima nisu smanjivane. No, sigurno je da će ubuduće posla biti manje, budući da su i gradovi, općine, pa i država najavili da će se graditi samo nužno – kazao nam je Damir Pintarić, voditelj operative u karlovačko­j građevinsk­oj tvrtki AB gradnja. Direktoric­a Marija Janžetić kazala nam je da tvrtka ima 140-150 radnika i da posla ima za sve. – Pravu ćemo situaciju znati na jesen. Na budućnost će utjecati trajanje pandemije te percepcija sigurnosti kada prođe kriza. Ona je nužna za nova ulaganja. Počne li obnova Zagreba nakon potresa, to će dati zamah cijeloj građevinsk­oj industriji – dodala je Marija Janžetić.

Novosel: Industrija radi, prehramben­a i pojačano, turizam i usluge zaustavlje­ni Zbog potpora, tvrtke na posao vraćaju i radnike otpuštene u prvom valu krize

 ??  ??
 ??  ?? DAVOR SABOLIĆ, direktor Čateksa: Bojimo se da će dosta tvrtki i radnika do kraja godine ostati bez posla ako se ovakve mjere ograničenj­a nastave
DAVOR SABOLIĆ, direktor Čateksa: Bojimo se da će dosta tvrtki i radnika do kraja godine ostati bez posla ako se ovakve mjere ograničenj­a nastave
 ??  ?? DAVOR BOŠNJAKOVI­Ć, direktor Belja plus: Stalno proizvodim­o zahvaljuju­ći iznimno predanim zaposlenic­ima. Pozivam potrošače da kupuju domaću hranu
DAVOR BOŠNJAKOVI­Ć, direktor Belja plus: Stalno proizvodim­o zahvaljuju­ći iznimno predanim zaposlenic­ima. Pozivam potrošače da kupuju domaću hranu
 ??  ?? ALOJZIJE ŠESTAN, direktor tvrtke ŠestanBusc­h: Cijela ova situacija ukazuje nam da Hrvatska mora što hitnije ući u eurozonu
ALOJZIJE ŠESTAN, direktor tvrtke ŠestanBusc­h: Cijela ova situacija ukazuje nam da Hrvatska mora što hitnije ući u eurozonu
 ??  ?? RADNICI AB GRADNJE IZ KARLOVCA trenutačno rade na desetak gradilišta diljem Hrvatske
RADNICI AB GRADNJE IZ KARLOVCA trenutačno rade na desetak gradilišta diljem Hrvatske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia