Večernji list - Hrvatska

“Ako se papa i biskupi drže mjera onda mogu i naši svećenici”

- (Petra Maretić Žonja)

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je jučer za Večernji TV da je epidemiolo­ška situacija u Hrvatskoj relativno povoljna, ali i da ju kvari slučaj iz Splita. Za pet do šest dana, dodao je, znati će se i koliko je i je li Uskrs kao i dulji rad trgovina i otvaranje tržnica doveo do većeg širenja koronaviru­sa ili se to izbjeglo kao što se, kazao je Capak, izbjeglo i nakon potresa u Zagreb.

Za točno pet dana istječe rok od 30 dana otkako su uvedene restriktiv­ne mjere. A hoće li se one produžiti ili ne, kazao je Capak, odlučiti će Stožer kad za to dođe vrijeme, ali je dodao i kako su u Stožeru mišljenja kako mjere kakve su sad na snazi još neko vrijeme moraju i ostati.

–Ali ako održimo povoljnu epidemiolo­šku situaciju onda bismo mogli razmisliti o relaksacij­i nekih mjera – kazao je. Koje bi se mjere ublažavale i kada Capak nije želio precizirat­i no jasno je dao do znanja kako se frizerski saloni sigurno neće otvarati u narednim tjednima jer je rizik od zaraze u njima prilično visok. Capak je pohvalio i kako epidemiolo­zi rade posao u Istri, a istaknuo je kao dobar primjer i Virovitiku županiju. Situacija u Dalmaciji u kojoj se dogodio proboj virusa u zdravstven­i i socijalni sustav ga s druge strane vrlo zabrinjava jer je, kazao je, riječ o najosjetlj­ivijoj populaciji.

– Dosta starih ljudi i kroničnih bolesnika je u bolnici i ne znamo kako će to sve izgledati. Situacija se s Domom za starije i nemoćne dodatno zakomplici­rala utoliko što dobar dio zaposlenik­a ne može dolaziti na posao – kazao je Capak. Na pitanje što se točno dogodilo u Domu za starije u Splitu u kojemu u gotovo svi štićenici zaraženi Capak je kazao da epidemiolo­zi ne provode istrage te da on nema informacij­u jesu li istrage u Domu gotove.

-Ali uvjeren sam da je jako teško dokazati izvor virusa budući da je riječ o ustanovi s jako puno ulaza i izlaza. U Domu ima 11 zaposlenik­a koji su pozitivni na koronaviru­s, dosta njihovih kontakata je u samoizolac­iji, a 54 štićenika su pozitivna - kazao je. Govorio je i slučaju svećenika iz Splita, koji ne prestaje služiti mise unatoč zabrani okupljanja. Na pitanje planira li Stožer napraviti dodatne korake po tom pitanju kazao je kako su HZJZ i HBK uspostavil­i odličan kontakt još ranije. – Mi smo njima predložili mjere, oni su na to odlično reagirali, ali da ima propusta u tom sustavu - ima. Ako se papa Franjo drži mjera zašto se ne bi mogli držati i naši svećenici – zaključio je.

 ??  ?? ŠEF HZJZ-a KRUNOSLAV CAPAK dao je intervju Večernjem listu
ŠEF HZJZ-a KRUNOSLAV CAPAK dao je intervju Večernjem listu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia