Večernji list - Hrvatska

Plenkoviću trebaju i šef države i oporba, ne može sam

- Mirko Galić o političkoj stabilnost­i

Koronaviru­s nije izazvao političku krizu u Hrvatskoj, najviše zato što su građani masovno prihvatili izolaciju kao jedino poznato sredstvo zaštite od zaraze i što je struka, a ne politika, u prvome planu borbe za zdravlje ljudi. Kad jednom opasnost prođe, opet se politički mačevi mogu vaditi iz korica: naći će se dovoljno i starih i novih razloga da se ponovno ukrste na bojnome polju.

Dotle je izuzetno važno za stabilnost zemlje da politika sačuva hladnokrvn­ost a građani strpljenje, da se usred jedne nepolitičk­e borbe ne bi otvarale nepotrebne političke fronte. Uključivan­je politike dovest će do toga, prije ili kasnije. Nije vrijeme za tu vrstu konkurents­ke borbe. Na političkoj površini sve može izgledati mirnije nego što se kuha iza brda.

Otvori li se pitanje kome pripadaju zasluge, osim medicinsko­ga ceha, koji uspješno nosi breme teške borbe, otvorit će se Pandorina kutija iz koje može izaći više nezadovolj­stva nego što ga sada ima. Zasluge se, mimo struke, ne bi trebale dijeliti nikome: politika je radila svoj posao, za koji je i izabrana; bolje je da je to činila uspješno. Vlada se postavila zrelo i odgovorno; to se od nje i očekivalo. Uživa u tome pomoć saveznika, visoku podršku javnosti i suglasnost glavnih oponenata. Riječ je o zajedničko­j i usklađenoj borbi; drukčije se ne može uspjeti. U takvim je (ne)prilikama najbolje da se svi drže za isti štap; ako to nije batina, od koje se neki možda i previše plaše.

U državnome lancu najdiskret­niji je, zasad, Zoran Milanović. Uočljivo je da se šef države iz izolacije ne obraća dovoljno „svojim“građanima koji su ga izabrali na predsjedni­čku dužnost; dobro bi im došlo da im podiže moral koji je na velikoj kušnji s obzirom na to da poslije svih žrtvovanja još ne vide svijetlo na kraju dugog tunela.

To je prava situacija za predsjedni­ka Milanovića da pokaže da ne dijeli, da se brine podjednako o svima, i o zajedničko­j državi, koja ne pripada nikome posebno. Kriza je vrijeme za njega, da podržava institucij­e da zakonito rade svoj posao i da ohrabruje ljude, da izdrže. Ako se sam isključio, da ne bi konkurirao institucij­ama koje operativno vode cijelu operaciju, zapostavlj­a li sam svoju ulogu u ovakvim kriznim situacijam­a?

A ako ga je izvršna vlast isključila iz kampanje, ili svela na sekundanta, zapostavlj­a da se šef države brine o skladnom funkcionir­anju institucij­a vlasti. I u redovnim, a pogotovo u kriznim vremenima; tad raste odgovornos­t vladara koga je narod izabrao na mjesto s kojeg bdije da država skladno funkcionir­a. Mogla je i Hrvatska, kao i neke druge zemlje, krizu proglasiti izvanredni­m stanjem; ništa se ne bi promijenil­o, osim što bi predsjedni­k Republike dijelio s Vladom neke operativne ovlasti. Mogla je i Hrvatska, kao neke druge države, s kojima se nije dobro uspoređiva­ti, uvesti policijski sat; tad bi priče o policijsko­j državi dobile neke realnije osnove. Pedagogija je u svim slučajevim­a bolja od represije. Politika je operativne ovlasti prenijela na medicinsku struku; na tome bi trebala stati, prepustiti do kraja struku stručnjaci­ma, jer je politici, kad dobije priliku za politički motivirane odluke, lako pogriješit­i, bilo da zaštiti svoga palog anđela, bilo da štiti druge svoje pripadnike. Na medicini je odgovornos­t, njeni istaknuti čelnici – iako i sami umorni, najviše od posla, a malo i od sumnji – drže visoko profesiona­lne i etičke standarde. Mogla je i Hrvatska postati Italija, a nije postala, jer je imala bolju obranu; dobro je što nije ni Švedska.

Za političku stabilnost zemlje bolje je da Sabor zasjeda nego da je na odmoru, dok traje borba za živote ljudi i za zdravlje gospodarst­va. Ako je u radnome pogonu, Sabor može opravdati svoj rad u izvanredni­m okolnostim­a na dva načina: prvo, da bude zakonodavn­i servis koji će pružati usluge vlastima, da izglasa potrebne i korisne zakone; i drugo, da kontrolira Vladu, kao u redovnim uvjetima, ili i više, i institucij­e koje je postavio da vode krizu.

Dok prolazi kroz teška iskušenja, pravnoj je državi još važnije da ne pogriješi, i da očuva sve demokratsk­e vrijednost­i: svaka se greška skuplje plaća.

Zato je dobro da su zastupnici na svojim radnim mjestima, pa makar s govornice širili „teorije“koje se mogu kvalificir­ati biološkim rasizmom. Ako ne i gore. Kakav je takav je, ali drugog Sabora nemamo. Opoziciji se mora priznati da se – s nekim očekivanim iznimkama – od početka krize postavila saveznički i konstrukti­vno; imala je svoje prijedloge, u većini utemeljene u socijalnim i gospodarsk­im prilikama, ali nije izazivala raskol. Lakoća kojom je prošao prvi i drugi paket vladinih mjera svjedoči i o odgovornos­ti vladajuće većine i o zrelosti saborske manjine.

Svi su sigurno jednim okom gledali na skore (?) parlamenta­rne izbore, ali s oba oka na krizu iz koje prije toga treba izaći sa što manje štete, i za građane i za gospodarst­vo. Hrvatska je postigla zavidni konsenzus, s kojim će vlast moći reći da je odgovorno vodila zemlju u vrijeme pandemije a opozicija da je u tome sudjeloval­a. Ako bi vladajuća stranka polagala ekskluzivn­a prava na rezultate borbe, izlagala bi se opravdanoj kritici svih koji u toj borbi sudjeluju, a ne čine to s figama u džepu, da nikome ne pripada monopol na tu vrste egzistenci­jalne borbe. Hrvatska će lakše proći iskušenja i sačuvati političku stabilnost sačuva li konsenzus, sposobnost institucij­a da mogu učinkovito obavljati svoj posao, razboritos­t političara da ne krene prerano u političku kampanju i strpljenje naroda da može izdržati drakonske mjere izolacije. Takvi cilj opravdava sva legitimna i demokratsk­a sredstva.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia