Večernji list - Hrvatska

Vlada: Nećemo rezati plaće bez dogovora sa sindikatim­a

-

Nakon što je pokrenula mjere uštede po svim resorima blokiranje­m svih javnih nabava koje trenutačno nisu nužne, iz Vlade dolaze i najave smanjenja plaća u javnom sektoru.

Premijer Andrej Plenković i njegovi ministri ponavljaju da se od zaposlenih u javnom sektoru u krizi prouzročen­oj pandemijom koronaviru­sa očekuje solidarnos­t, no zasad nitko nije spreman reći u kojem bi se opsegu išlo u rezanje primanja, hoće li se odustati od povišica dogovoreni­h tijekom štrajka prosvjetar­a, kao ni hoće li se ići u rezanje dodataka ili osnovice plaća. U Vladi samo kažu da neće biti jednostran­ih rezova te da će se o svemu razgovarat­i sa sindikatim­a. Kada bi se prvi takav sastanak trebao održati, ne odgovaraju. Premijer Plenković jučer je opovrgnuo medijske informacij­e da je takav sastanak bio planiran za početak tjedna, no ponovio je da će racionaliz­acije u dogovoru sa socijalnim partnerima biti. A u iščekivanj­u sastanka i prijedloga Vlade, jučer su se sastali čelnici sindikata u javnom sektoru. Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama nakon sastanka nam je kazao kako su sindikati, kao i uvijek, spremni za razgovor, no od Vlade očekuju da argumentir­a zašto je smanjenje plaća nužno.

– Mi ne vidimo da bi Vlada mogla imati razumne argumente niti kakav bi fiskalni učinak imala mjera koju nije poduzela ni jedna članica EU niti bilo koja od zemalja u našem okruženju, posebno kada vodeći ekonomisti i šef HNB-a procjenjuj­u da bi takav potez bio štetan – kaže Mihalinec.

 ??  ?? PLENKOVIĆ ističe da se od zaposlenih u javnom sektoru očekuje solidarnos­t
PLENKOVIĆ ističe da se od zaposlenih u javnom sektoru očekuje solidarnos­t

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia