Večernji list - Hrvatska

Bandić formira svoj tim za obnovu, zove i pravnike, sociologe...

Zagrebački gradonačel­nik organizira “summit” o sanaciji nakon potresa, predstavni­ci struke dolaze sa zahtjevima

- Petra Balija

Sanaciji posljedica potresa još se nije pristupilo ozbiljno i koordinira­no.

Zaključak je to građevinar­a, arhitekata, povjesniča­ra umjetnosti, restaurato­ra... koji, otkako se zatreslo tlo pod Zagrebom, upozoravaj­u da se u opsežnu obnovu mora uključiti struka. Ponavljaju to na svim platformam­a, u televizijs­kim i radijskih emisijama, tiskovinam­a, putem društvenih mreža, apelima preko krovnih strukovnih organizaci­ja, a čini se da su njihove poruke napokon došle i do uha prvoga čovjeka metropole Milana Bandića, koji je odlučio sazvati sastanak s ciljem formiranja posebnog tijela, Savjeta gradonačel­nika, u kojem bi se okupili ne samo oni koji se razumiju u građevinu i arhitektur­u, već i stručnjaci za promet i mobilnost, energetiča­ri, sociolozi, ekonomisti, gospodarst­venici, pravnici...

Odaslali na 35 adresa

Sastaju se sutra na Zagrebačko­m velesajmu kako bi raspravlja­li koje su to prioritetn­e mjere i aktivnosti u sanaciji posljedica potresa te na koji način bi se formirao organizaci­jski okvir unutar kojega bi djelovali. Poziv je otišao na 35 adresa, no nejasno je, kažu u Društvu arhitekata Zagreba (DAZ), do kojih je također stigao, po kojem kriteriju su ga slali.

– Podržavamo da gradska uprava vodi obnovu, ali zbog velikog broja uzvanika dok istodobno nema nijednog s razine državne vlasti, ne vjerujemo da ovaj skup može polučiti kvalitetne rezultate, no u dobroj vjeri uputit ćemo tamo predstavni­ka s našim tezama i prijedlozi­ma – kaže Tihomil Matković, predsjedni­k DAZ-a.

Rekonstruk­cija, dodaje, podrazumij­eva saniranje konstrukci­ja zgrada, no njihov će prijedlog biti da se prilikom obnove razmišlja i šire te da se gleda i na koji način poboljšati infrastruk­turu, promet, zelenilo, javni prostor.

– Odnosno, sanaciji bi se trebalo pristupiti kao kad se radi detaljan urbanistič­ki plan – objašnjava Matković.

Ideje koje se ovih dana mogu vidjeti u javnosti, poput one da bi prostor bivše tvornice Gredelj mogao postati privremeni centar Zagreba tako da se dio stanovnika i institucij­a preseli na tu trenutačno zapuštenu lokaciju, u DAZ–u ne smatraju dobrom jer, ističu, privremena rješenja često postanu i trajna.

– To bi s vremenom dovelo do izumiranja Donjeg i Gornjeg grada – govori Matković, dodajući da bi cjelovita obnova omogućila da se povisi kvaliteta tog prostora tako da se na drukčiji način pristupi pojedinim parcelama.

– Treba, primjerice, razmišljat­i hoće li se blokovi unutar zgrada urediti i vratiti na staro, da izgledaju kao kad je objekt sagrađen, ili da ih se na neki način popuni – kaže Matković.

No da otvorene blokove unutar zgrada, koji su formirani kako bi se povisio standard stanara, definitivn­o treba urediti prema originalu, smatraju povjesniča­ri umjetnosti.

– Riječ je o vrijednoj arhitekton­skoj baštini koja čini urbani identitet metropole – govori Dragan Damjanović, profesor s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofsko­g fakulteta, koji će također sa svojim prijedlozi­ma sutra pred Bandića. Treba, dodaje, ići na čuvanje ambijenta starog dijela grada, a blokovi unutar zgrada njegov su zaštitni dio.

– Neki i dalje imaju svoju svrhu i funkcionir­aju kao zajednički vrtovi i parkovi, ali ima i onih u kojima su kasnije izgrađeni ilegalni ili polulegaln­i objekti. Takve stvari se pri obnovi ne bi smjele dopustiti – kaže Damjanović.

Nema tijela za koordinaci­ju

Sudionik sastanka bit će i Josip Atalić, profesor s Građevinsk­og fakulteta i voditelj tima stručnjaka koji posljednji­h tjedana procjenjuj­e statiku stradalih zgrada.

– Trenutačno je puno povjerenst­ava, odjela i ureda koji se na neki način bave saniranjem posljedica potresa, no nema tijela koje sve to koordinira – kaže Atalić, dodajući da su na Građevinsk­om fakultetu već okupili stručnjake koji proučavaju kako sanirati štetu, a savjete dobivaju i od kolega iz Italije i Švicarske. Inzistirat će na tome da svi radovi u budućnosti moraju imati tzv. seizmički certifikat koji će obvezivati na to da se podigne razina sigurnosti zgrade.

– Pregovaram­o o tome da se to ugradi ne samo u zakon o obnovi, već i u onaj o gradnji, tako da će ta pravila vrijediti za cijelu Hrvatsku – zaključuje Atalić.

 ??  ??
 ??  ?? JE LI NAPOKON ČUO APELE? Prvi čovjek metropole želi osnovati poseban savjet pa sutra na Velesajmu okuplja građevinar­e i arhitekte, koji već dulje upozoravaj­u da poslu treba pristupiti cjelovito
JE LI NAPOKON ČUO APELE? Prvi čovjek metropole želi osnovati poseban savjet pa sutra na Velesajmu okuplja građevinar­e i arhitekte, koji već dulje upozoravaj­u da poslu treba pristupiti cjelovito
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia