Večernji list - Hrvatska

HV nabavio rakete Hellfire za helikopter­e Kiowa Warrior

-

žalbe na natječaje. To potvrđuje i slučaj nabave novih vlakova. Brojne žalbe na natječaje za velike infrastruk­turne projekte, često neosnovane i podnošene samo kako bi se dobilo na vremenu, odgađali su često do unedogled početak realizacij­e projekata vrijednih i nekoliko milijardi kuna, poput gradnje Pelješkog mosta, cesta, pruga... Stoga je ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković tu pojavu nazvao virusom žalbi.

Nabava još 11 vlakova

Doduše, Dkom je poljsku žalbu dijelom prihvatio, odnosno zaključio da je ona osnovana. No zbog nje je ipak znatno produljen rok za otvaranje ponuda pa onda i ugovaranje samog posla. Rok isporuke prvog vlaka za gradsko-prigradski promet je 24 mjeseca od stupanja ugovora na snagu. Prvo će se isporučiti 11 gradsko-prigradski­h vlakova, nakon čega slijedi isporuka 10 vlakova za regionalni promet. Svi vlakovi iz ove nabave trebaju biti isporučeni u roku od 35 mjeseci od potpisivan­ja ugovora. Osim 21 vlaka iz ovog natječaja, HŽPP će nabaviti još 11 elektromot­ornih vlakova, pet za gradsko-prigradski promet i šest za regionalni promet, putem ugovora o financiran­ju i najmu s EUROFIMA-om (Europsko društvo za financiran­je nabave željezničk­og materijala), vrijednog 57,2 milijuna kuna. Kredit je na 15 godina uz fiksnu kamatu od 0,6 posto. Tih 11 vlakova proizvest će Končar s kojim HŽPP ima sklopljen ugovor još od 2014.

Hrvatska vojska nabavila je od oružanih snaga SAD-a seriju raketa AGM-114 Hellfire za opremanje helikopter­a OH58D Kiowa Warrior iz sastava Hrvatskoga ratnog zrakoplovs­tva, čime je postignuta njihova potpuna operativna sposobnost, izvijestil­o je jučer Ministarst­vo obrane. Nabavom raketa Hrvatska vojska dobila je sposobnost protuoklop­ne borbe s velike udaljenost­i i s velikom vjerojatno­sti uništavanj­a utvrđenih ciljeva, danju i noću uz umanjen rizik za posadu helikopter­a, ističe se u priopćenju. Naime, riječ je o sofisticir­anoj protuoklop­noj raketi, američkog proizvođač­a Lockheed Martin. Obuka pilota već je provedena s vježbovnom varijantom rakete Hellfire.

 ??  ?? MORH:
MORH:

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia