Večernji list - Hrvatska

Šest pitanja koje postavljaj­u “generali” bez odgovornos­ti

Ispod crte Kao što Hrvatska ograničeno testira jer realno i ne može više, tako se i Švedska nada da će se problem riješiti sam od sebe jer su po sramotno niskom broju kreveta na intenzivno­j njezi – na samom europskom dnu

- Ivan Hrstić

Članovi nacionalno­g stožera koji upravljaju koronakriz­om još imaju status zvijezda, no kritike se ipak pomalo probijaju iz sjene društvenih mreža u nacionalne medije. Nema nikakvog razloga da se o nekim od njihovih grešaka ili “grešaka” ne raspravlja u javnosti i da ih se prešućuje u ime nekih “viših interesa” ili političke korektnost­i. Pogotovu zato što će neke od tih dvojbi uskoro zahtijevat­i odgovore, a oni bi itekako mogli ići u prilog dosadašnje­m radu stožera i Vlade. Krenimo redom. Za početak.

Prvo: Je li trebalo ranije uvesti karantenu? Da, trebalo je, ne govorim to kao general poslije bitke, pozivao sam i sam na to i kad se događalo. No, ja, kao i drugi, govorim to kao general bez stvarne odgovornos­ti, jer lako je sa strane reći “ja bih odmah uveo karantenu za sve iz Italije”, ali za to treba i pripremiti teren, a ako si prvi koji to radi, k tome još formalno nije proglašena pandemija, onda je to i vrlo osjetljiva politička odluka. Stožer je djelovao onako kako nalaže struka, unaprijed pripremaju­ći teren za odluke koje će uslijediti, a razvoj događaja upućuje na to da je reakcija u praktičnom smislu – ipak bila na vrijeme.

Drugo: Je li odmah trebalo uvesti karantenu i za druge države, a ne samo neke regije? Da, tu se već može govoriti o kašnjenju, jer izvori zaraze iz Austrije, Njemačke ili Francuske nisu bili ništa manje prijeteći. No, ponovno, to kašnjenje nije rezultiral­o masovnijim širenjem epidemije u Hrvatskoj. Mreža je ipak funkcionir­ala, a izoliranje zaraženih i praćenje njihovih kontakata pokazalo se važnije od masovnog testiranja.

U Vladi stalno ponavljaju “reagirali smo na vrijeme”. Nitko nije stvarno reagirao na vrijeme, za što možemo “zahvaliti” kineskim vlastima koje su predugo skrivale ključne podatke, kao i činjenici da je zakazao WHO, no Hrvatska je reagirala brže od mnogih drugih, a gledajući samo rezultate, teško je uopće ustvrditi da se kasnilo. Kad u SDP-u kažu “da smo prije tri tjedna uveli rigoroznij­e mjere, danas bismo izlazili iz karantene” – samo ispadaju smiješni.

Treće: Je li trebalo više testirati? Da, bilo bi sjajno kad bi mogao testirati sve, no, ako ne možeš, radiš s onim što imaš. Talijani su isprva ambiciozno testirali, no – nije ih spasilo. Hrvatski stožer je pak precizno odredio ciljnu grupu te na vrijeme polovio većinu niti. Svejedno, i dalje vrijedi kritika: sve dok ne uzorkujemo širu populaciju, pitanje je znamo li uopće gdje smo u ovom trenu? To će uskoro svakako morati napraviti.

Četvrto: Je li stvarno trebalo zaustaviti cijelo gospodarst­vo ili je trebalo ići putem Švedske? To pitanje kao da previđa da su Šveđani unaprijed odlučili da je cijena u “tisućama” izgubljeni­h života prihvatlji­va u ime očuvanja ekonomije. Razlozi su prozirni: kao što Hrvatska ograničeno testira jer realno i ne može više, tako se i Švedska nada da će se problem riješiti sam od sebe, jer su po sramotno niskom broju kreveta na intenzivno­j njezi – na samom europskom dnu.

Peto: Je li trebalo odmah uvesti drakonske mjere u domove, ako doista sve ovo radimo radi naših baka i djedova? Jer, počevši od prvog umrlog od korone, pokazuje se da medicinska pomoć u nekim slučajevim­a tragično kasni.

Moramo dati nedvosmisl­en odgovor je li sustav postavljen tako da pruži što bržu pomoć svim oboljelima, ili se zadovoljav­a time da se zaraženi i njihovi kontakti izoliraju, kako bi se ne spriječilo, već prije svega usporilo širenje virusa i izravnao vrhunac udara na zdravstven­i sustav. Ovaj drugi odgovor mogao bi nas za koji mjesec vratiti na švedski scenarij. Šesto: Je li Vlada trebala odmah krenuti u rezanje javnog sektora kako bismo preživjeli financijsk­i kolaps koji nam slijedi? Oni koji to agresivno predlažu posve nepotrebno srljaju, vođeni svojim uobičajeni­m motivima, no kao da previđaju da je veličina rupe takva da će je ionako biti nemoguće popuniti bez rezova. Oni će svakako doći na red, no to neće i ne može biti način za stvaranje nove, bolje i efikasnije uprave.

To može doći na red tek kad krenemo putem oporavka, a danas je vrijeme za solidarnos­t, čak i ako ona bude podsjećala na socijalist­ičku uravnilovk­u. U suprotnom, na jesen ćemo imati na tisuće mrtvih poduzeća te najmanje pola milijuna blokiranih građana koji će još godinama uzaludno pokušavati iščupati se iz zagrljaja financijsk­e karantene, baš kao četvrt milijuna njih koji su u toj karanteni već proveli puno desetljeće.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia