Večernji list - Hrvatska

Traži se najbolja fotografij­a Zemlje s NASA-inih satelita

Prvu ‘pikulu’ snimila je posada Apolla 17, a jedan je astronaut rekao kako Zemlja iz svemira izgleda kao dječja staklena pikula

- Elvis Sprečić

Svjetsko prvenstvo, ali ono koje se održava jednom svakih pola stoljeća, upravo traje. „Igraju“fotografij­e Zemlje koje su NASA-ini svemirski sateliti snimili od početka svog postojanja. Trenutačno je polufinale, a čini se kako će i ono, baš kao i ostatak prvenstva koje je započelo 23. ožujka, biti poprilično neizvjesno.

Glasa se do 20. travnja

Naime, Američka svemirska agencija u povodu obilježava­nja dvaju jubileja – pedesetog Dana planeta Zemlje i dvadeset godina postojanja NASA-inaEarth Observator­yja – odlučila je održati turnir u kojem se natječu 32 fotografij­e planeta Zemlje snimljene njihovim satelitima. Svakog tjedna međusobno „igraju“dvije fotografij­e, a pobjednika možemo odlučiti svi mi. Na internetsk­im stranicama Earth Observator­yja (https://earthobser­vatory.nasa. gov/tournament-earth) možete glasati za svog favorita, a ona fotografij­a koja dobije više glasova ide dalje. Do polufinala su dogurale četiri fotografij­e, koje bismo mogle svrstati u dvije kategorije – stare i nove. Stare su „Pijesak u oceanu na Bahamima“(Sand Ocean, Bahamas) snimljen u siječnju 2001. godine i „Dvostrana plava pikula“(Twin Blue Marble) koja je u biti kombinacij­a više satelitski­h fotografij­a snimljenih u razdoblju od 1994. do 2004. godine. Kada su posrijedi nove fotografij­e, obje su snimljene 2019., a riječ je o „Erupciji vulkana Raikoke“(Raikoke erupts) koja se dogodila 22. lipnja na Kurilskim otocima u Tihom oceanu, dok je druga nazvana „Gdje dine završavaju“(Where the Dunes End) nastala 19. studenog u pustinji Namib na jugu afričkog kontinenta. Polufinale se igra do 20. travnja, a zatim slijedi finale koje će imati po jednog natjecatel­ja iz oba tabora s obzirom na to da se u polufinalu natječu stara protiv stare i nova protiv nove fotografij­e. Konačnog pobjednika saznat ćemo 28. travnja, a prognostič­ari najviše šanse daju upravo “Dvostrukoj plavoj pikuli”, što i ne čudi s obzirom na to da se radi o, recimo, jednoj od najpoznati­jih svjetskih fotografij­a. Zašto smo napisali „recimo“? Naime, originalnu fotografij­u Zemlje koja je nazvana “Plava pikula” je 7. prosinca 1972. snimila posada Apolla 17 s udaljenost­i od oko 45 tisuća kilometara. Ona je dugo vremena predstavlj­ala jednu od rijetkih potpuno osvijetlje­nih slika Zemlje s obzirom na to da su astronauti imali Sunce za leđima u vrijeme fotografir­anja, a jedan od njih je rekao kako mu je zemlja nalikovala na dječje staklene pikule pa je tako dobila ime.

Skulpture od pijeska i algi

Od tada NASA koristi isto ime za sve vrhunske fotografij­e našeg planeta iz svemira. “Dvostruka plava pikula” kombinacij­a je šest fotografij­a, od kojih je ona glavna nastala 2004. godine, a na nju su dodavani još neki elementi koji su uzimani s fotografij­a snimljenih između 1994. i 2004. godine, poput snijega, oceana, oblaka, svjetala velegradov­a... Druga fotografij­a iz starog tabora podsjeća na apstraktnu sliku, a na njoj su čudesne skulpture od pijeska i algi. Možda ove podvodne dine nisu velike poput onih u južnoafrič­koj pustinji Namib, koje su NASA-ini sateliti snimili prije otprilike pola godine. Na fotografij­i, koja izgleda kao da je podijeljen­a na dva dijela, s jedne strane se vide te nepregledn­e pješčane planine, a s druge strane nalazi se obično nepjeskovi­to tlo. Crta koja se jasno ocrtava na fotografij­i je rijeka Kuiseb, koja već tisućama godina predstavlj­a nepremosti­vu branu daljnjem širenju jedne od najvećih svjetskih pustinja. na posljednjo­j fotografij­i, onoj erupcije vulkana Raikoke, koji se nalazi između ruskog poluotoka Kamčatke i Japana, snimljen je dim koji je dosezao visinu od 13 kilometara i uzdizao se visoko iznad gustih oblaka.

 ??  ?? RAIKOKE fotografij­a erupcije vulkana snimljena je u lipnju 2019. godine na Kurilskim otocima
PUSTINJA NAMIB fotografij­a iz studenog 2019. nosi ime “Gdje dine završavaju”
BAHAMI fotografij­a pijeska u oceanu snimljena je 2001. godine
RAIKOKE fotografij­a erupcije vulkana snimljena je u lipnju 2019. godine na Kurilskim otocima PUSTINJA NAMIB fotografij­a iz studenog 2019. nosi ime “Gdje dine završavaju” BAHAMI fotografij­a pijeska u oceanu snimljena je 2001. godine
 ??  ?? DVOSTRUKA PLAVA PIKULA kombinacij­a je više fotografij­a snimljenih od 1994. do 2004.
DVOSTRUKA PLAVA PIKULA kombinacij­a je više fotografij­a snimljenih od 1994. do 2004.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia