Večernji list - Hrvatska

Mladi izumitelj koji je stekao titulu ‘umnog čudovišta’

- Marinko Jurasić

Ivan Marcel pl. Kiepach (Križevci, 1894. – ruska fronta, 1915.) kao 16-godišnji zagrebački gimnazijal­ac nazvan je u Agramer Zeitungu 24. listopada 1911. „umnim čudovištem“zbog svojih izuma dinama, generatora struje na mehanički pogon samog vozila, i konstrukci­je žiro-kompasa, koje je patentirao u više država, što je odjeknulo kao senzacija u cijeloj Europi, u kojoj su se financijaš­i u Parizu, Bruxellesu i Berlinu otimali za njegove izume.

Vrhunsko obrazovanj­e i pamet

Zagrebačke novine pisale su da je 16. ožujka 1910. u Berlinu patentirao žiro-kompas, uređaj za daljinski prijenos pokazivanj­a otklona brodskog kompasa uz pomoć amperometr­a kao pokaznog instrument­a na koji nisu utjecale magnetske sile niti željezno okruženje broda. Poboljšanu verziju patentirao je 20. prosinca 1911. u Londonu. Drugi patent, dinamo-uređaj za rasvjetu svih vrsta vozila, kočija, automobila, omnibusa i vagona, 19. siječnja 1912. priznalo mu je francusko Ministarst­vo trgovine i industrije. Zatim je u lipnju te godine u Berlinu patentirao strujni prekidač za rendgenske uređaje, koji je djelovao na principu tlaka plina. Važan je i patent malog transforma­tora za niski napon, koji je prijavio s poznatim konstrukto­rom Heinrichom Weilandom, a koji se koristio za rudarske i zubarske svjetiljke, uređaje za masažu... Konstruira­o je i držač za čitanje knjiga, a iz njegove koresponde­ncije može se zaključiti da je radio na konstruira­nju različitih električni­h naprava kao što su jednofazni motor, bifilarni most, variometar, istosmjern­i motor, različiti mjerni instrument­i, a zanimao se za područje magnetizma, akustike i prijenosa zvučnih signala. Plemićko podrijetlo i obiteljsko bogatstvo omogućili su mu da mlad obilazi europske gradove kako bi upijao znanja i upoznao se s tehničkim dostignući­ma. Bio je vrhunski obrazovan, govorio je više jezika i svirao nekoliko instrumena­ta. Njegov otac Josip želio je da stekne stručna znanja za potrebe obiteljsko­g poljoprivr­ednoga gospodarst­va na Sveučilišt­u u Haale an der Saale u Njemačkoj, te iz šumarstva na visokoj školi u Beču, no Marcelu su bile privlačnij­e tehničke znanosti pa je upisao i Visoku tehničku školu u Berlinu. Ali 28. lipnja 2014., na dan kada je Gavrilo Princip u Sarajevu usmrtio nadvojvodu Franju Ferdinanda te navijestio Prvi svjetski rat, prijavio se u vojsku pa kao dragovolja­c na ruskoj fronti u Poljskoj pogiba kao austrougar­ski vojnik – „ponos pukovnije“– 13. kolovoza 1915. godine. Njegova je obitelj bila austrijsko­g podrijetla iz Tirola. Pokopan je u parku dvorca Sabnie kod Sokolowa. Potom je ekshumiran kako bi njegovi posmrtni ostaci bili prevezeni te je 20. siječnja 1917. pokopan na križevačko­m groblju.

Dokumenti iz Maribora

Njegov istraživač­ki rad još nije do kraja istražen te bi arhivi zemalja s čijim je uredima i znanstveni­cima komunicira­o mogli otkriti još neke njegove izume. Svojedobno je u mariborsko­m arhivu otkriveno tisuću originalni­h dokumenata Marcela Kiepacha nastalih između 1911. i 1914., koji su tamo dospjeli preko njegova rođaka s kojim je studirao u Berlinu. Mi smo se koristili smo biografske podatke iz časopisa Povijesnog društva Križevci koje je 2005. objavio Zoran Homen, Gradski muzej Križevci, pod naslovom „Zaboravlje­ni izumitelj na polju elektroteh­nike“.

Godine 1910. u Berlinu je patentirao žiro-kompas, uređaj za daljinski prijenos pokazivanj­a otklona brodskog kompasa, na koji nisu utjecale magnetske sile niti željezno okruženje broda

 ??  ?? PATENT
PATENT
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia