Večernji list - Hrvatska

Nenad Bjelica: Rastali smo se na obostrano zadovoljst­vo

Dinamo će mu isplatiti milijun eura?

- Robert Junaci

Završeno je jedno lijepo Dinamovo doba, možda i najljepše u dugoj povijesti kluba. Nenad Bjelica od jučer više nije trener plavih, nakon gotovo četiri sata pregovora u Maksimiru dogovoren je sporazumni raskid ugovora. Oko 9.30 Bjelica je u pratnji odvjetnika Tomislava Kasala došao u Maksimir, a tek nakon četiri sata, oko 13.30, izišao je kao bivši trener Dinama. – Sporazumno smo, na obostrano zadovoljst­vo, raskinuli ugovor. Ma brzo smo se dogovorili, za oko sat vremena, a ostalo vrijeme otišlo je na birokratsk­e stvari oko raskida ugovora. No, raskid je bio vrlo korektan i želim zahvaliti svima, pogotovo igračima – zastao je zbog suza Bjelica i nastavio:

– Isto tako zahvaljuje­m stručnom stožeru, navijačima i medijima na podršci u ove dvije godine i sad idemo dalje svojim putovima. Bjelica je očito sve to jako emotivno proživljav­ao, nije mu bilo lako u posljednje vrijeme.

– Naravno da mi nije bilo lako jer odlazim iz kluba a praktički se ni s kim nisam posvadio. Dinamo je donio neke odluke i branio je sebe, a ja sam branio sebe, svatko je radio legalne stvari. Naravno da je teško kad ste dvije godine radili u klubu, postigli vrhunske rezultate, imali takvu atmosferu, ali to je život i idemo dalje.

Očekivali bolju komunikaci­ju

Je li sve moglo drukčije završiti? – Uvijek može drukčije, ja završavam s četiri posljednje pobjede, tri bez primljenog gola, s 18 bodova prednosti, i čestitam Dinamu na osvojenom prvenstvu. A klubu i budućem treneru želim sve najbolje.

Nitko nije želio otkriti kolika je na kraju Bjeličina otpremnina, no nagađa se da je riječ o oko milijun eura, a dio tog novca ići će i njegovu stručnom stožeru.

– Imao sam ugovor s Dinamom da se dio mojih suradnika naplaćuje preko mene, ne svi, i oni će u tom raskidu ugovora dobiti svoj dio. Puno je klubova koji su u ovoj krizi smanjivali plaće igračima i trenerima, zašto vi niste na to pristali? – Očekivao sam malo bolju komunikaci­ju, mislim na način i tajming, a i iznosi nisu bili kakve smo očekivali. Dečki su bezbroj puta pokazali pravi karakter. Da nisu takvi, ne bi postigli takve rezultate. Igrači su bezbroj puta humanitarn­o pomagali. Kažem, malo je nedostajal­o komunikaci­je između kluba i nas, to je šum u komunikaci­jskom kanalu i, nažalost, završilo je ovako.

Zdravko Mamić bio je jedan od vaših najvećih zagovornik­a, kakav je vaš odnos sada?

– Sa Zdravkom Mamićem se ni jednom nisam posvadio, u dvije godine smo se samo dva puta minimalno razišli u mišljenju, a toga imate u svakoj obitelji. Cijelo vrijeme bio mi je podrška. Vidim da se špekulira što ću sada reći o njemu, ali mogu samo reći sve što sam i dosad govorio, ni u ovoj se situaciji nismo posvađali – zaključio je Bjelica pod zaštitnom maskom i otišao.

– Uskoro ću k svojoj obitelji i na odmor – dodao je prije odlaska. Tako je i toj priči došao kraj, Dinamo kreće dalje bez dosadašnje­g uspješnog trenera i okreće se novom. Suradnja s Nenadom Bjelicom, otkako je u Dinamu, bila je besprijeko­rna, s puno međusobnog uvažavanja, i zato su i stvoreni uvjeti za rezultate koje smo postigli. Nismo se složili jedino u ovoj situaciji, koja je posljedica pandemije koronaviru­sa – kazao je član Dinamove uprave Krešimir Antolić.

Je li se sve to moglo napraviti drukčije, je li vam žao zbog načina na koji se sve to radilo?

– Nijedan rastanak nije dobar. Mi smo napravili sve potrebno da se u ovakvoj izvanredno­j situaciji postigne dogovor i s Bjelicom kao jednim od glavnih ljudi u klubu. To se nije dogodilo i mislim da nitko za to nije kriv, jednostavn­o imamo različita mišljenja, mi odgovaramo za klub i držimo da su takve odluke bile važne za stabilnost kluba – kazao je Antolić te potvrdio da se postižu dogovori s igračima o smanjenju ugovora.

– S većinom igrača postigli smo sporazum o tome, na platformi naše odluke od 24. ožujka ove godine, i očekujemo da će idućih dana biti postignut sporazum sa svim igračima.

Neki igrači još nisu pristali

No, priča se da neki igrači nisu spremni na smanjenje plaća, što će biti s takvima?

– Postoje pravni mehanizmi kako jednostran­o možemo smanjiti plaće, ali cijelo vrijeme nam je stalo do dogovora i mislim da je on blizu. Iako nije decidirano potvrdio, Antolić je dao do znanja da će novi trener biti Igor Jovićević, a novom treneru neće biti lako nakon velike sinergije kakvu su igrači imali s Bjelicom.

– Uzet ćemo si još nekoliko dana da razbistrim­o neke stvari i početkom idućeg tjedna imat ćemo rješenje. Igrači su sjajno surađivali s Bjelicom i zato su i rezultati bili sjajni. No, nisu potpisali ugovor ni s kim osim s Dinamom i očekujemo da uredno izvršavaju svoje obveze. A Igor Jovićević je jedan od glavnih kandidata za novog trenera prve momčadi. Zapravo, i nema drugih ozbiljnih kandidata za trenera prve momčadi osim Jovićevića – zaključio je Antolić.

Bjelica je imao sjajne rezultate, ali su popucale veze s vodstvom kluba i nestalo je dobro ozračje. Ništa čudno za Dinamo

BRANKO IVANKOVIĆ izbornik Omana Bjelica je, nažalost, doživio sudbinu svih velikih trenera, a imam osjećaj da je sve krenulo loše nakon 3:3 sa Šahtarom

DRAGO VABEC

Dinamova legenda Učinio je velike stvari, ali valjda u klubu znaju bolje, pa su procijenil­i da im više nije potreban. Klubu je donio velik novac

SREĆKO BOGDAN

Dinamova legenda Žao mi je što je Bjelica otišao jer je postigao izvanserij­ske rezultate, ali Dinamo će i dalje ostati velik i uspješan klub

ANDREJ PANADIĆ trener Rudara

Antolić: Jovićević je jedini kandidat za trenera, sve ćemo objaviti idući tjedan Bjelica je s odvjetniko­m u klub došao u 9.30, a u 13.30 je i službeno postao bivši

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? BEZ RUŽNIH RIJEČI Odlazim iz kluba, a nisam se ni s kim posvadio, rekao je trener Bjelica
BEZ RUŽNIH RIJEČI Odlazim iz kluba, a nisam se ni s kim posvadio, rekao je trener Bjelica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia