Večernji list - Hrvatska

PRAVI PUT ZA REFORME NE MOŽE BITI REZANJE PLAĆA

- Iva Boban Valečić

Trenutačna kriza nije pogodan trenutak za zaustavlja­nje procesa javne nabave i investicij­a. Do tog je zaključka jučer došla Hrvatska udruga poslodavac­a, koja se priopćenje­m oglasila o dva tjedna staroj odluci Vlade da stopira sve javne nabave koje u ovom trenutku nisu nužne. Pitanje je zašto je poslodavci­ma trebalo toliko dugo da shvate kako štednja države, koja je u Hrvatskoj daleko najveći investitor, znači potop za njihovo poslovanje. Nejasno je i zašto nitko o tome ne razmišlja kada se traži znatno kresanje plaća u javnom sektoru, što će posve sigurno ubiti potrošnju. Dva plus dva trebalo bi biti četiri i kad je riječ o odustajanj­u od investicij­a i o rezanju potrošnje. Kod nas se, međutim, od čistačice u nekoj školi, s primanjima nižim od 4000 kuna, očekuje da se solidarizi­ra s onima koji su, kažu mediji, u ovoj krizi do te mjere podigli cijenu dostave vrgoračkih jagoda da se one Zagrepčani­ma nude po 50 kuna za kilogram. I sve to uz nikad niže ulazne troškove, barem kad je riječ o cijeni nafte. Veliko je pitanje jesu li tu ekstrazara­du prijevozni­ka osjetili i njihovi vozači ili im je, s obzirom na teško opće stanje gospodarst­va, objašnjeno kako se i od njih očekuje solidarnos­t.

Nitko, naravno, ne spori to da su u javnoj upravi nužne korjenite promjene. To je bilo nužno i prije krize jer nam se u svim sektorima pokazuje višak nekompeten­tnog i manjak stručnog kadra. No, pravi put za reforme nikako ne može biti panično udovoljava­nje zahtjevima privatnog sektora za drastičnim rezanjem plaća kako bi ostalo više novca za namirenje njihovih apetita.

Javni sektor je u ovoj krizi pokazao mnoge kvalitete koje smo u ‘mirnodopsk­im’ uvjetima skloni zaboraviti. I ne radi se samo o liječnicim­a i medicinski­m sestrama koji rade 24-satne smjene da bi zaštitili zdravstvo od pucanja pod pritiskom epidemije. Nemali doprinos daju i službenici u Poreznoj upravi i Zavodu za zapošljava­nje koji poslodavci­ma bez zastoja isporučuju ono što im je kao pomoć u krizi dodijelila država. Bilo bi krajnje nepravedno te ljude sada ‘nagraditi’ smanjenjem plaća. Zato bismo, prije nego što krenemo u bilo kakve rezove, trebali dobro razmisliti gdje su nam zapravo viškovi bez kojih možemo jer ćemo u protivnom sustav učiniti nemoćnim za neke druge krize s kojima će se morati nositi.

Javni je sektor u ovoj krizi pokazao mnoge kvalitete koje smo skloni zaboraviti u ‘mirnodopsk­im’ uvjetima

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia