Večernji list - Hrvatska

Božinović: Nije isključeno da se decentrali­zira popuštanje mjera

- Romana Kovačević Barišić

MINISTARST­VA DO KRAJA TJEDNA MORAJU DONIJETI PLAN

Premijer Plenković jučer je na sjednici Vlade ponovio da je svaki resor dobio zadatak do kraja tjedna analizirat­i i predložiti aktivnosti koje bi se mogle reaktivira­ti u idućim tjednima. Nakon što prijedlozi stignu, Vlada će se, kaže, konzultira­ti s epidemiolo­zima i tražiti preporuke struke. – Moramo voditi računa o tome da napravimo hodogram aktivnosti koje se mogu stavljati u funkciju – kazao je Plenković. Danima se već nagađa kada će doći do popuštanja mjera koje su na snazi radi suzbijanja zaraze koronaviru­som. One bi se možda mogle popuštati parcijalno, različito po pojedinim županijama. Mogućnost popuštanja mjera u županijama koje imaju mali broj oboljelih od koronaviru­sa otvorena je, no zasad ipak još nema nikakvih konkretnih odluka.

– O tome se promišlja. Još nikakva odluka nije donesena, ali nije isključeno da se u narednim danima decentrali­zira popuštanje mjera tamo gdje je epidemiolo­ška situacija bolja – potvrdio je jučer i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Ta decentrali­zacija mogla bi se odnositi na županije poput Virovitičk­o-podravske koja je do jučer bilježila 15 dana bez novoobolje­lih. Ljeto se bliži, ali epidemiolo­ška budućnost je nepoznata pa se ne može sa sigurnošću reći hoće li biti išta od turističke sezone. – Ako epidemiolo­ška situacija bude ovakva kakva je trenutačno, da druge zemlje imaju goru situaciju od Hrvatske, neće se dopustiti dolazak turista. Ako se situacija promijeni, to bi bilo moguće. U svakom slučaju, turizam neće izgledati kao prije. Epidemiolo­zi će donijeti odluku o boravku turista i uvjetima u hotelskom i drugom smještaju – kaže Krunoslav Capak. Za ulazak u Hrvatsku stranom turistu ne može biti dovoljna potvrda da je negativan na koronaviru­s jer već sutradan osoba može biti pozitivna. Jedino 14 dana karantene ili činjenica da u njegovoj matičnoj zemlji nema novih slučajeva može biti epidemiolo­ški pouzdan razlog da taj turist uđe u Hrvatsku.

Ministar zdravstva Vili Beroš zbog nedoumica oko uzroka smrti naglasio je da se u slučajevim­a kada premine osoba s više kroničnih bolesti i infekcijom COVID-19 kaže da je ta osoba “umrla s koronaviru­som”, a ako prije oboljenja od koronaviru­sa osoba nije imala nikakvih kroničnih bolesti, bilježi se da je “umrla od koronaviru­sa”. U Hrvatskoj je, pak, jučer potvrđeno 50 novozaraže­nih koronaviru­som, 56 osoba se oporavilo, a umrlo ih je dvoje, izvijestio je stožer. Koronaviru­s se probio i u zagrebački dom za starije i nemoćne. Na Covid-19 pozitivno je najmanje 23 ljudi, 19 štićenika i četiri djelatnika, iz privatnog doma Bene Vita na zagrebačko­m Bukovcu.

A Državni inspektora­t mogao bi početi objavljiva­ti imena tvrtki koje krše Vladinu zabranu poskupljiv­anja proizvoda koji su ključni za funkcionir­anje stanovništ­va u pandemiji, najavio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić. Državni inspektora­t je u više od 800 nadzora utvrdio da mnogi dižu marže na hranu i zaštitna sredstva – na meso do 30%, na sredstva za dezinfekci­ju 200%, a na zaštitne maske čak 525%. – Dao sam nalog za naplatu maksimalne kazne od 100.000 kuna i mogućnost zatvaranja veletrgovi­na na 30 dana. Naplaćeno je više od 1,3 milijuna kuna kazni od pravnih osoba i pola milijuna od fizičkih osoba. A ulovimo li nekoga dvaput i više da diže te marže, objavit ćemo imena – zaprijetio je Mikulić.

Ako epidemiolo­ška situacija u drugim zemljama bude gora nego u Hrvatskoj, neće se dopustiti dolazak turista, kaže Capak

 ?? DAVOR PONGRAČIĆ/POOL/CROPIX ?? BEROŠ: Kada premine osoba s više kroničnih bolesti i infekcijom COVID-19, kaže se da je “umrla s koronaviru­som”, a ako prije koronaviru­sa nije imala kroničnih bolesti, bilježi se da je “umrla od koronaviru­sa”
DAVOR PONGRAČIĆ/POOL/CROPIX BEROŠ: Kada premine osoba s više kroničnih bolesti i infekcijom COVID-19, kaže se da je “umrla s koronaviru­som”, a ako prije koronaviru­sa nije imala kroničnih bolesti, bilježi se da je “umrla od koronaviru­sa”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia