Večernji list - Hrvatska

Dužnosničk­e plaće na redu kada i one u javnom sektoru

-

Vlada je na jučerašnjo­j sjednici redom odbila svih 10 SDP-ovih prijedloga za pomoć građanima i gospodarst­vu suočenima s epidemijom koronaviru­sa.

Zakoni su odbijeni uglavnom uz pojašnjenj­e da je ono što predlaže najveća oporbena stranka već obuhvaćeno Vladinim mjerama, no odbijeni su i prijedlozi izvan već poduzetih mjera, primjerice prijedlog da se svi dužnosnici tri mjeseca stave na ‘minimalac’. SDP je obrazlagao da bi saborski zastupnici, ministri i drugi dužnosnici time pokazali solidarnos­t u krizi. Svoj prijedlog u proceduru su uputili još u ožujku, a jučer je on odbijen uz objašnjenj­e da bi bilo protuustav­no retroaktiv­no smanjiti dužnosničk­e plaće od 1. travnja. Ovaj prijedlog u HDZ-u su odmah po upućivanju u proceduru nazvali demagogijo­m i populizmom, uz poruku da će se o plaćama dužnosnika govoriti kada na red dođu i druge plaće u javnom sektoru. Vlada je utvrdila dopunu Zakona o strancima kojom je omogućeno da boravišne i radne dozvole produlje 30 dana nakon prestanka epidemije koronaviru­sa, zbog mjera koje ograničava­ju rad policijski­h uprava. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da su u Hrvatskoj trenutačno 66.582 državljana trećih zemalja i 12.477 državljana članica Europskog gospodarsk­og prostora. Njima će se omogućiti da za vrijeme trajanja epidemije koriste izdane dozvole boravka kako bi mogli nesmetano nastaviti boravak i rad u Hrvatskoj. Crvenom križu, čijih 2000 volontera neumorno radi na opskrbi i prijevozu pomažući tako skupinama koje ova kriza najteže pogađa, Vlada je dodijelila humanitarn­u pomoć iz strateških robnih zaliha vrijednu 2,578 milijuna kuna.

Ministarst­vu znanosti i obrazovanj­a te agencijama za odgoj i obrazovanj­e i za znanost i visoko obrazovanj­e omogućeno je produljenj­e ugovora o najmu za zgradu na Sveticama, koji će od 2021. do 2023. godine koštati ukupno 23,5 milijuna kuna.

 ??  ?? VLADA omogućila produljenj­e radnih dozvola 30 dana od prestanka pandemije
VLADA omogućila produljenj­e radnih dozvola 30 dana od prestanka pandemije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia