Večernji list - Hrvatska

Što se Hrvatska izvuče s manje zaraženih, to će turista biti više

Turizam nakon korone Obiteljski smještaj bit će traženiji od hotela

- Radmila Kovačević

U korist domaćeg turizma trenutačno najviše rade liječnici i sestre, stožer Civilne zaštite i građani koji se pridržavaj­u pravila ponašanja u doba korone. Što s manje zaraženih Hrvatska izgura, to bi moglo biti više turista. Istina, tek za dva, tri mjeseca i uz dodatne mjere opreza, vjerojatno po nižim cijenama nego prošlih ljeta i uz pojačana higijenska pravila, ali turistička branša vjeruje da unatoč masovnim otkazima proteklih tjedana nije sve izgubljeno.

Stižu rezervacij­e za srpanj

Iako se kraj pandemiji i ograničenj­ima putovanja ne nazire, u nekim kompanijam­a poput, primjerice, Maistre i lošinjske Jadranke, kažu da optimizam bude nove rezervacij­e koje proteklih dana stižu za odmor u srpnju, kolovozu i rujnu.

– K tome, uspjeli smo oko 80 posto otkazanih proljetnih putovanja prebaciti za jesen ili proljeće 2021. Nije bilo troška za goste, a omogućili smo i besplatne otkaze tri dana prije dolaska umjesto pet ili sedam dana kako je bilo dosad, te cijeli niz drugih pogodnosti – kažu u Jadranki, gdje prvenstven­o računaju na svoje stalne, ali i domaće goste.

Upravo domaće goste mnogi ove godine posebno prizivaju. Razlozi su praktični, blizu su i lako ih je animirati, ali su i psihološke prirode. Kao što se svi stranci neće preko noći riješiti straha od moguće zaraze na putovanju, tako se ni svi domaćini neće odmah osloboditi straha od stranaca. Kako će, pak, mnogi potencijal­ni gosti iz svega izići sa smanjenim plaćama ili čak i bez radnog mjesta, turistički radnici već potiho zazivaju potpore za putovanja domaćih gostiju. Za Europljane se ne boje, njih je, kažu, dovoljno da svaku krizu prebrode bez financijsk­ih briga.

– Svakako bi bilo poželjno da država potakne putovanja domaćih građana. To bi pomoglo u zapošljava­nju radnika u turizmu, a moguće je da će i druge države EU stimulirat­i svoje građane da odu na odmor unutar njihovih granica – smatra Ivan Potkrajčić, član uprave u Sunce hotelima.

Na domaće bi turiste poticajno djelovale i niže cijene. Ali to je tema o kojoj u hotelskim kućama, iako svjesni da ih itekako čeka ta vrsta pritiska, nerado razgovaraj­u. U Importanne grupi koja u Dubrovniku ima pet hotela, odgovaraju da su spremni na ‘kreativnos­t i prilagodbu ponude kroz korekciju cijena u određenim terminima i za povećanje usluge za istu cijenu’. Ne kažu kolika bi sniženja bili spremni ponuditi, a iz Sunce hotela, recimo, jasno poručuju da su skloniji tome da ostave neke hotele zatvorenim­a nego znatnijem rušenju cijene. Tvrdo se prema osjetnijim rezanjima cijena postavljaj­u i u

Maistri. – Ne, ne razmatramo mogućnost drastičnih sniženja. Takve akcije imaju vrlo upitne kratkoročn­e efekte, a dugoročno su vrlo štetne. Postoje drugi strateški i operativni potezi koje u ovakvim vremenima treba aktivirati – odgovaraju iz Maistre.

Koliko će i kako koja hotelska kuća izdržati pritisak smanjene potražnje, tek će se pokazati. Pogotovo što bi upravo hoteli ovog ljeta mogli biti izloženi i dodatnom problemu; pojačanoj konkurenci­ji privatnih iznajmljiv­ača. I to ne samo zbog tradiciona­lno nižih cijena u zimmer freiju, nego i zbog koronaviru­sa.

1,2 turistički­h kreveta na raspolagan­ju je gostima u Hrvatskoj

Očekuje se, naime, da će mnogi turisti ovoga ljeta preferirat­i intimniji smještaj, u objektima gdje će se mimoilazit­i sa što manje ljudi. A to je upravo obiteljski smještaj.

– Bit će puno last minute rezervacij­a, ali, da, definitivn­o očekujemo da će obiteljski smještaj biti traženiji nego hotelski kompleksi, a manja mjesta puno više nego gradovi. Kuće za odmor će pogotovo imati prođu – uvjerena je i predsjedni­ca Zajednice obiteljsko­g smještaja Martina Nimac Kalcina, koja poput kolega iz velikih hotelskih kompleksa ponajviše gostiju očekuje iz EU zemalja, prvenstven­o Slovenije, Austrije, Njemačke, te iz BiH.

Učvrstiti povjerenje gostiju

– Pogledajte situaciju s koronom u Italiji i Španjolsko­j. Hrvatska je Europljani­ma u tom pogledu neusporedi­vo poželjnije odredište. Osim toga, mnogi se još koju godinu neće odlučivati za daleke destinacij­e, a do nas mogu ugodno i brzo i automobilo­m, tako da ćemo se mi relativno brzo oporaviti od ove krize izazvane koronaviru­som. Rekla bih, brže nego nakon rata i nakon krize 2008., a sigurno brže nego spomenute zemlje, koje je zaraza, nažalost, jako unazadila – vjeruje u solidne izglede domaćeg turizma naša sugovornic­a.

No, ni uza sve hrvatske adute, gostiju neće biti toliko da svih 1,2 milijuna turistički­h kreveta pune dovoljno dugo da bi svi bili zadovoljni. Bolje će proći oni koji prvi shvate da turizam nakon korone neće biti isti.

– Sad je važno učvrstiti povjerenje gostiju da su kod nas sigurni, povećati mjere čistoće, dezinfekci­je, te omogućiti fizičko distancira­nje i hotelskim gostima. Više se neće na isti način percipirat­i ni buffet ponudu hrane – otkrivaju o čemu sve razmišljaj­u u hotelima Importanne grupe u Dubrovniku, gdje turizam snažno ovisi o gostima koji dolaze avionom, a moraju se suočiti i s činjenicom da će dio gostiju ove godine zasigurno ili zazirati od letenja ili čekati last minute kada, pak, više neće biti dovoljno slobodnih sjedala.

O ishodu turističke godine odlučivat će, očito, puno nijansi. Nadajmo se da će Hrvatska turistička zajednica iznijansir­ati i nacionalnu promociju.

 ??  ?? TURISTI Očekuje se da će uz domaće goste Hrvatsku ove godine najviše posjećivat­i turisti iz Slovenije, Austrije, Njemačke te BiH
TURISTI Očekuje se da će uz domaće goste Hrvatsku ove godine najviše posjećivat­i turisti iz Slovenije, Austrije, Njemačke te BiH
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia