Večernji list - Hrvatska

Radovi na spajanju Hrvatske napreduju unatoč koroni

Milijuna

- (J. Bohutinski)

Koronaviru­s nije bitnije poremetio radove na izgradnji Pelješkog mosta i pristupnih cesta, poručuju iz Hrvatskih cesta (HC). Na gradilištu je trenutačno 614 radnika, a radovi se odvijaju, navode, uz sve mjere zaštite i opreza koje je izdao Nacionalni stožer civilne zaštite.

– Postoje izazovi, no zasad mi, a prije svega izvođači izlazimo s njima na kraj. Dok veliki dio gospodarst­va stoji ili je bitno usporen zbog epidemije koja nas je zadesila, ovi projekti napreduju jako dobro – rekao je Josip Škorić, predsjedni­k uprave HC-a. Proteklog tjedna radnici tvrtke Strabag započeli su radove na probijanju glavne cijevi tunela Debeli brijeg na predjelu

Dančanje, a paralelno se odvijaju radovi na trasi od tunela do spoja s postojećom cestom D414. Tunel je dug 2467 metara, a radi se u sklopu radova na izgradnji 2. dionice pristupne ceste mostu.

– Radi se o prvoj fazi projekta čijom realizacij­om će se most spojiti s postojećom državnom cestom. Ukupna dužina ove dionice iznosi 12,1 kilometar od čega tvrtka Strabag izvodi radove na dužini od 10,46 km, dok će radove na ostalom dijelu pristupne ceste izvesti tvrtka CRBC u sklopu radova na Pelješkom mostu – objasnio je Škorić. Iz HC-a poručuju i da je tvrtka Avax S.A., koja gradi stonsku obilaznicu dugu 18 kilometara, sukladno usvojenom vremenskom planu pri dovršetku radova probijanja trase te čišćenja linije zahvata od šiblja i stabala u punoj širini na svim dionicama trase. U ovom trenutku počeli su i zemljani radovi na trasi te pripremni radovi izvedbe portala tunela Polakovica i Supava.

U HC-u kažu da na gradilištu Pelješkog mosta napreduje gradnja stupova sukladno usvojenom vremenskom planu. Na kopnenoj strani gradilišta u tijeku je pak montaža segmenata čelične rasponske konstrukci­je na potporne skele, dok se na Pelješcu izvode radovi na postavljan­ju potpornih skela između stupnog mjesta 13 i upornjaka 14.

 ??  ?? TUNEL Na pristupnim cestama počelo je probijanje tunela Debeli brijeg
TUNEL Na pristupnim cestama počelo je probijanje tunela Debeli brijeg

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia