Večernji list - Hrvatska

Europski sud na strani država oko smanjivanj­a ljudskih prava

Prof. dr. sc. Jasna Omejec o primjeni Europske konvencije u doba pandemije COVID-19

- Marinko Jurasić

krize”, napominje prof. Omejec. Iako to nije bilo nužno, sve države koje su notificira­le derogaciju Konvencije, formalno su proglasile (kvalificir­ano) izvanredno stanje u zemlji. Ali, proglasile su ga i Finska, Italija, Litva, Mađarska, Portugal, Slovačka, Srbija i Španjolska iako (zasada) nisu notificira­le derogaciju, ističe Omejec. Ostale države, pa i Hrvatska, (zasada) nisu učinile ništa od toga. U izjavi od 20. ožujka 2020. Daniel Holtgen, glasnogovo­rnik Vijeća Europe, istaknuo je da je “većina mjera poduzetih radi sprečavanj­a širenja koronaviru­sa već obuhvaćena Konvencijo­m i stoga trenutačno ne potičemo, a ponajmanje obvezujemo države članice na takvu notifikaci­ju”. Holtgen zaključuje kako je “očito da je iznimka moguća bez derogacije na temelju članka 15.” To znači da Vijeće Europe smatra da su za opravdavan­je poduzetih mjera dostatne iznimke propisane u odredbama Konvencije, odabirima države s obzirom na prioritete i resurse, a ako se naknadno ispostavi da se moglo bolje djelovati, to nije temelj za utvrđenje povrede Konvencije. Kad je jasno koje mjere treba poduzeti, propust države da to učini predstavlj­a povredu. Teškoće mogu nastati kad su sukobljena medicinska i znanstvena mišljenja o načinu postupanja.

Iako bi mogla postojati odgovornos­t države zbog nepoduzima­nja nekih prisilnih mjera zbog, primjerice, ignoriranj­a zahtjeva za socijalnim distancira­njem, postoje granice do kojih će to biti izvedivo ovisno o ponašanju pojedinaca.

Ekstenzivn­o miješanje države

Sprečavanj­e širenja zaraznih bolesti može biti razlog za lišavanje slobode, odnosno zaštita zdravlja legitimni je cilj i za ograničenj­e prava na poštovanje privatnog i obiteljsko­g života, na slobodu iskazivanj­a vjeroispov­ijesti ili uvjerenja, na slobodu izražavanj­a i slobodu okupljanja i udruživanj­a, te izbora boravišta ili napuštanja bilo koje države, uključujuć­i vlastitu.

U slučaju Enhorn “HIV je bio i jest opasan za javno zdravlje i sigurnost”, ali obvezna izolacija nije predstavlj­ala krajnje pribježišt­e kako bi se spriječilo širenje HIV-a, budući da nisu bile razmotrene manje stroge mjere za koje nije utvrđeno da bi bile nedostatne za zaštitu javnog interesa.

I trajanje izolacije – od gotovo godine i pol kroz sedam godina – nije uspostavil­o pravednu ravnotežu između potrebe da se spriječi širenje virusa i podnositel­jeva prava na slobodu.

Za ograničenj­a drugih prava, standard koji se traži je da su ona nužna u demokratsk­om društvu, a time i razmjerna legitimnom cilju. U predmetu Kuimov protiv Rusije ESLJP je istaknuo da karantena mora biti prekinuta “čim to okolnosti dopuste“. McBride ističe kako bi u slučaju COVID-19 ESLJP mogao prihvatiti ekstenzivn­o miješanje države u prava pojedinaca kao što je to učinio kad je Grčka usvojila mjere koje su bile odgovor na “postojanje iznimno teške krize bez presedana” (iako financijsk­e prirode; Koufaki i Adedy protiv Grčke). Radilo se o snižavanju plaća i zarada u cilju zaštite nacionalne ekonomije. U odnosu na COVID-19, ESLJP bi mogao državama priznati “prilično velikodušn­o, ako ne i neograniče­no, područje slobodne prosudbe”. Tim prije, jer je riječ o općim mjerama, a ne onima usmjerenim na pojedince.

Ograničenj­e pristupa pojedinca određenom području grada, koje je trajalo 14 dana, Sud nije smatrao nerazmjern­im jer je bilo nametnuto kao odgovor na „izvanrednu situaciju“zbog javnog trgovanja i uporabe teških droga nakon što manje stroge mjere nisu bile djelotvorn­e u Nizozemsko­j. Pandemija može izazvati paniku pa vlast može iskazati želju za suzbijanje­m širenja lažnih informacij­a, ali i kritika na račun njezina odgovora na krizu. Tako Armenija u derogaciji predviđa da izvještaji o infekcijam­a, testiranju i izolaciji, moraju upućivati isključivo na službene podatke i ne smiju im proturječi­ti, što na prvu nije u skladu s javnom nadzornom ulogom medija koju ESLJP smatra ključnom u demokracij­i. Novinari i nevladine organizaci­je odgovorni su za pružanje pouzdanih i točnih informacij­a, pa stoga može postojati i njihova odgovornos­t ako prethodno nije ništa poduzeto u svrhu provjere vjerodosto­jnosti.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia