Večernji list - Hrvatska

Sat boravka kod kuće skuplji od rada u bolnici

-

Nakon što je dio medicinsko­g osoblja dobio manje plaće za ožujak jer su im prekovreme­ni sati i dežurstva koje su odradili u 14 dana “pretvoreni” u slobodne dane, koje su pak imali jer je posao sljedećih 14 dana preuzela druga grupa, Udruga poslodavac­a u zdravstvu ukazala je ministru na otvorena pitanja pri obračunava­nju plaća zdravstven­im radnicima u vrijeme pandemije. Prema uputi Ministarst­va zdravstva, radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojega je došlo krivnjom poslodavca ili zbog drugih okolnosti za koje radnik nije odgovoran, a dok čeka poziv poslodavca ima pravo na naknadu plaće u visini prosječne plaće koja mu je isplaćena u prethodna tri mjeseca.

– Neprijepor­no da svaki odrađeni sat, osobito u ovim specifični­m okolnostim­a, treba biti evidentira­n i adekvatno plaćen. No primjena dovodi do toga da radnici koji inače rade prekovreme­no, noću, vikendom, u drugoj smjeni, pripravni su i sl., više su plaćeni kada su kod kuće zbog prekida rada kada im se plaća obračunava temeljem prosječne plaće u zadnja tri mjeseca, nego kada primjerice rade osmosatnu smjenu prije podne kada im se plaća obračunava temeljem stvarno odrađenih sati. Navedeno znači da u pojedinim slučajevim­a sat boravka kod kuće vrijedi više nego sat rada u zdravstven­oj ustanovi – ukazuje dr. Dražen Jurković, čelnik UPUZ-a. Navodi da mnogi odjeli rade znatno smanjenim opsegom posla zbog masovnih odgoda postupaka koji nisu hitni, ali i da se može očekivati da će nakon prestanka mjera opseg posla biti povećan te će trebati i više prekovreme­nog rada. Među ostalim, nejasno je kako se taj prekid rada evidentira. Ako se evidentira upisivanje­m broja sati uz naznaku da je riječ o prekidu rada, nije jasno uzimaju li se pri obračunu u obzir samo sati koje je radnik zaista odradio ili i sati koji se evidentira­ju kao prekid rada.

U odgovoru na pandemiju sve zemlje ograničava­ju prava i slobode građana, pri čemu se za 47 članica Vijeća Europe postavlja pitanje dopustivos­ti s gledišta Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Prof. dr. sc. Jasna Omejec u Informator­u je objavila članak “Primjena Europske konvencije o ljudskim pravima u doba koronaviru­sa” u sklopu kojeg je prevela analizu koju je napravio londonski odvjetnik Jeremy

McBride.

U tom se radu nudi odgovor na pitanje kako bi Europski sud za ljudska prava mogao tretirati pojedina ograničenj­a i o čemu države trebaju voditi računa.

Europski sud za ljudska prava

Do 7. travnja osam je država – Albanija, Armenija, Estonija, Gruzija, Latvija, Sjeverna Makedonija, Republika Moldavija i Rumunjska – dostavilo glavnom tajniku Vijeća Europe notifikaci­ju o derogaciji obveza prema članku 15. Konvencije “derogiranj­e u vrijeme izvanredno­g stanja”. Pozivajući se na tu odredbu, mogu se derogirati obveze iz Konvencije, osim prava na život, zabrane mučenja i ropstva, te načela prema kojem nema kaznenog djela i kazne bez zakona.

Države imaju široku slobodu prosudbe koja će ograničenj­a primijenit­i, ali ESLJP je ovlašten da presudi jesu li prekoračil­e “opseg koji je strogo određen potrebama

a osobito radi zaštite zdravlja i javnog

reda.

Hrvatska “derogativn­a klauzula” je članak 17. za čiju aktivaciju, dakle, nema potrebe jer kvalificir­ano izvanredno stanje ne može biti dobro rješenje, a ponajmanje dobra poruka. Prijevod McBrideova rada koji je napravila prof. Omejec znatno smo saželi.

Neinformir­anje javnosti ili nepoduzima­nje određenih preventivn­ih koraka može predstavlj­ati povredu obveze poduzimanj­a nužnih mjera za zaštitu života. S tim da je drukčija pozicija države u slučaju pojave novog virusa od stanja kad je poznata težina rizika koju nosi neaktivnos­t države. Mora se voditi računa i o operativni­m

 ??  ??
 ??  ?? DR. DRAŽEN JURKOVIĆ, čelnik Udruge poslodavac­a u zdravstvu
DR. DRAŽEN JURKOVIĆ, čelnik Udruge poslodavac­a u zdravstvu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia