Večernji list - Hrvatska

Kakva bi to bila epidemija kad ne bi bilo epidemije genijalnos­ti!

Teška vremena potiču u ljudima potrebu za sudovima i suđenjima, za “junačkim” suočavanje­m s katastrofo­m... Pri tome znaju biti i glupi i genijalni, i logični i nelogični, i duhoviti i dosadni, i korisni i štetni

- Milan Ivkošić

Je li normalno da država bude paralizira­na zato da bi neki djed živio dulje? Te su riječi saborskog zastupnika Ivana Pernara bile prvi od šokova kojim su nas u vrijeme epidemije koronaviru­sa, koju je popratio i razorni potres u Zagrebu, usrećili političari i drugi javnici. A manjih i većih šokova, samoljubiv­ih izjava, pametovanj­a, “stručnih” i stručnih mišljenja, uvjeravanj­a u urote i zavjere, prognoza, osporavanj­a Stožera civilne zaštite... bilo je napretek. Ratovi, epidemije, poplave, požari, potresi... potiču u ljudima potrebu za sudovima i suđenjima, tumačenjem, preuveliča­vanjem, za “junačkim” suočavanje­m s katastrofo­m, bijegom od straha i obuzdavanj­em nevolja...

Pri tome znaju biti i glupi i genijalni, i logični i nelogični, i duhoviti i dosadni, i korisni i štetni, ali im je važno da velikim nevoljama uzvraćaju velikim mislima i riječima.

Sa stajališta “općih interesa”, Pernar je “bio u pravu”, jer bi bilo “normalnije” odreći se određenog broja nemoćnih staraca koji su najčešće žrtve epidemije, djedova i baka koji su odslužili svoje i samo “smetaju” i obiteljima i društvu, nego paralizira­ti cijelu zemlju.

No život ima potpun smisao u kojoj god dobi čovjek bio i svak zaslužuje istu kršćansku brigu i skrb zajednice. Svi ćemo ostarjeti, ali svi smo rođenjem i životom bili obnova i održanje ljudskog roda. No Pernar nije iznimka, s njim bi se složili i neki velikani, kao Darwin, koji je bio protivnik bolnica i liječenja, pa bi danas zacijelo bio za to da u borbi za opstanak zdravi prežive, a slabi budu prepušteni pogubnosti virusa.

Ne baš tako drastičnu, ali ipak neku vrstu bešćutnost­i prema ljudima iskazao je i zagrebački gradonačel­nik koji je Zagrepčane stradale u potresu okrivio za posljedice jer nisu dovoljno ulagali u nekretnine.

No ima i “pozitivnih” primjera, pa ako podosta ljudi mjere Stožera civilne zaštite (stožerokra­ciju, kako bi rekao Grmoja) i osobito odredbu da se mogu prisluškiv­ati mobiteli građana kako bi se moglo nadzirati krše li pravila o izolaciji doživljava­ju kao ugrozu demokracij­e i kršenje ljudskih prava, za prava žena zauzela se bivša premijerka Jadranka Kosor kojoj će ostati zapamćen njezin sadašnji zapis na Twitteru uz one slavne izjave o Sanaderu. Kosor se pita - “I da; zašto ovaj WhatsApp pomoćnik nije mogla biti pomoćnica? Neko žensko ime? Ali, da, jasno.” Iz koronaviru­sa.hr su joj odgovorili: “Andrija je ime dobio po ocu preventive dr. Andriji Štamparu koji je postavio temeljne principe javnog zdravstva primijenje­ne diljem svijeta”. Teško je zamisliti da to bivša predsjedni­ca Vlade nije znala, ali ako je i znala jednako je teško pojmiti da je takvo što napisala. No možda je obje te mogućnosti nadjačala želja da se ostavi neki otisak u povijesnom vremenu. U stupicu želje da se istakne upao je i prvak oporbe, predsjedni­k SDP-a Davor Bernardić koji je optužio Vladu da je “kasno reagirala po pitanju mjera za sprječavan­je epidemije i za spas gospodarst­va”. Portal “Telegram” ga je razotkrio objavivši fotografij­u na kojoj se vidi kako 8. ožujka, kad je virus u Hrvatskoj već bio u zamahu a ministar Beroš proglasio opasnost od epidemije, na glavnom zagrebačko­m trgu ljubi prolaznice i čestita im Dan žena uz karanfile!

Evo još jednog primjera iz SDP-a. Četrdeset tri milijuna kuna u proračunu zemlje poput Hrvatske doista su sitnica, ali kad se dadu nekoj bolnici i te kako su korisni za nabavu opreme i druge potrebe. Nije pak tako za Ranka Ostojića, koji je kao prvorazred­ni skandal napao toliku donaciju hrvatske Vlade mostarskoj bolnici, premda je Hrvatskoj ustavna obveza brinuti se o našim sunarodnja­cima u BiH. Zapravo, boli kita Ostojića za Ustav, proračun i “rastrošnos­t” Vlade, samo mu je do toga da još jednom podgrije odbojnost prema Hercegovci­ma i drugim Hrvatima u BiH, i, naravno, HDZ-u. I da završimo s biskupom Matom Uzinićem, koji reče: “Jesti se mora, ali na mise se ne mora dolaziti”. Hoćeš li ili nećeš jesti ne ovisi o tome ideš li ili ne ideš u vrijeme korone na misu, pa Uzinić, kako bi podišao nagonima puka, obesvećuje crkvu i posvećuje jelo. Biskup koji umjesto vjeronauka promiče jelonauk, zatim prije citirani i mnogi necitirani, kao i virus, pojavljuju se i gdje ih ne očekuješ.

S Pernarom bi se složio i Darwin, protivnik bolnica i liječenja, pa bi danas zacijelo bio za to da u borbi za opstanak zdravi prežive, a slabi budu prepušteni pogubnosti virusa

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia