Večernji list - Hrvatska

NAJPONOSNI­JA JE NA SVOJE MONODRAME, ANTIRATNI SERIJAL I ŽAR PTICU Parafrazir­at ću Arsena: Zagreb i ja se volimo javno, i to traje već 52 godine

- Božena Matijević

Rođena je u Vukovaru, odrasla u Splitu, školovala se u Zagrebu. Studirala je komparativ­nu književnos­t i češki, diplomiral­a glumu na ADU, da bi potom svoj umjetnički talent i vještinu nenadmašno utkala u cijeli niz kazališnih predstava, filmova, TV serija i drama. Odvažno se usudila na najdelikat­niju i posve ogoljujuću glumačku formu – monodramu i to je majstorski činila i čini. Oživila je sudbine osobitih žena – Isadore Duncan, Marije Callas, Marine Cvetajeve, Vesne Parun i Vesne Krmpotić. Unijela je iskru i u mnoge dječje duše vodeći Kazalište Žar ptica. I za sve to Zagreb joj se nedavno odužio nagradom i titulom – Zagrepčank­a godine. Ona je – Marija Sekelez.

Kako ste, gdje ste, u što su vaš život pretvorili epidemija koronaviru­sa i potres?

Trenutačno sam kod sestre Bernarde u Zapruđu. Iako u mom stanu nema znatnije štete, doživjela sam takav šok i stres da me to dotuklo. Imam osjećaj PTSP-a. Tri dana nakon potresa spavala sam posve odjevena. Toliko sam tužna i bespomoćna, jer mislim da Zagreb za mog života više neće biti onakav kakav je bio. Možda će tek buduće generacije doživjeti isto ono što smo doživjeli mi koji u njemu živimo i zbog čega smo u njega zaljubljen­i. A što se tiče izolacije, toliko je o tome rečeno i učinjeno da je svaki moj komentar suvišan. Mogu tek reći da se striktno pridržavam svih propisanih mjera. Velika je sreća što imamo tako senzaciona­lan Krizni stožer. Izolacija mi teško ne pada premda mi se čini kao da živim u nekoj paralelnoj realnosti. No suosjećam sa svakim bićem, osobito s djecom kojoj su blokirane njihova bezbrižnos­t, prpošnost, energija... Premda mnoge stvari zaboravlja­mo, mislim da duboko u našem DNK ostaju tragovi takvih šokova i stresova. Ovih dana telefonski puno kontaktira­m s prijatelji­ma i prijatelji­cama od Zagreba do Australije i, što se tiče emocija, nitko nije iznimka. Svi su jednako pogođeni. ostati. A sada smo ipak svjedoci da ima i drugačijih jer smo preko društvenih mreža zasuti i negativnoš­ću, i mržnjom, i ružnim porukama.

Može li ovo ipak biti barem malo katarzično?

Svakako! Svaka je tragedija, ako ne dovede do katarze, beznadna. A ova će katarza za mnoge biti bolna. Najstravič­nije će biti onim ljudima koji su u potresu ostali bez svojih domova.

Strahujete li i za neku opću psihu naroda?

Naravno, to i stručnjaci kažu. Izolacija je jedna od najtežih kazni. Čovjek sad mora imati jaku osobnost, snagu, izdržljivo­st da se zaštiti od loših posljedica. A to nemaju svi iako je borba za opstanak najjača moguća borba na svijetu.

Proglašeni ste Zagrepčank­om godine. Kada čitate obrazložen­je nagrade, što osjećate?

Ponos i ganuće. Zato što uvijek dok radite, dok se samožrtvuj­ete i predajete bez ostatka, ne mislite da široki broj ljudi primjećuje tu vašu predanost do kraja, to izgaranje. A onda kada se dogodi ovako nešto, onda ostanete na jedan način pozitivno šokirani, ponosni i sretni. Vijest o nagradi saznala sam 20. ožujka. Dakle, mogla sam se radovati dan i pol jer sam, nakon potresa, na sve to i zaboravila. I da nema vas, koji ste me na to podsjetili, imala bih osjećaj da se to i nije dogodilo. Jako sam počašćena i ponosna. Već

 ??  ??
 ??  ?? SESTRA BERNARDA U mom stanu nema veće štete, ali nakon stresa lakše je ne biti sam, kaže Marija
SESTRA BERNARDA U mom stanu nema veće štete, ali nakon stresa lakše je ne biti sam, kaže Marija
 ??  ?? DVIJE VESNE
U monodrami u kojoj je objedinila sudbine i stihove Vesne Parun i Vesne Krmpotić
DVIJE VESNE U monodrami u kojoj je objedinila sudbine i stihove Vesne Parun i Vesne Krmpotić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia