Večernji list - Hrvatska

Za potpore se već javilo 800 samostalni­h umjetnika

U koordinaci­ji s fondovima EU traži rješenja za blokirani sektor

- Denis Derk

Kako će država pomoći umjetnicim­a, a napose onima koji nisu zaposleni u institucij­ama, bila je i jedna od središnjih tema virtualnog panela na kojem je u organizaci­ji UNESCO-a sudjeloval­a i hrvatska ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

“Kulturna događanja koja okupljaju veliki broj publike za neko dulje vrijeme vjerojatno će biti u režimu restrikcij­a”, rekla je hrvatska ministrica napomenuvš­i da u Hrvatskoj veliki broj umjetnika djeluje honorarno bez stalnih angažmana te da nemaju reguliran pravi status, što otežava primjenu mjera pomoći. Napomenula je i da je važno unaprijedi­ti sustav autorskih prava u vremenima kada autori svoj rad i kulturne sadržaje često dijele besplatno.

A kako hrvatska država pomaže svojim umjetnicim­a? Za mjeru potpore od 1625, tj. 3250 kuna do 15. travnja prijavilo se više od 800 samostalni­h umjetnika koji profesiona­lno obavljaju samostalnu umjetničku djelatnost i kojima se doprinosi plaćaju iz proračuna Republike Hrvatske. To je više od pedeset posto onih koji su mogli aplicirati za tu mjeru (ima ih ukupno nešto manje od 1400). Tko se nije prijavio do 15. travnja, ima šansu prijaviti se za svibanj i lipanj.

Tko može, neka se javi HZZO-u

U Ministarst­vu kulture ističu da se umjetnici koji su registrira­ni za obavljanje samostalne djelatnost­i i sami plaćaju doprinose mogu prijaviti Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje za potporu od 3250 kuna za ožujak, tj. 4000 kuna za travanj i svibanj. Ministarst­vo kulture sa strukovnim udrugama smišlja i model za pomoć umjetnicim­a freelancer­ima.

U Ministarst­vu ističu da su donijeli odluku o uvjetima isplate sredstava za odobrene programe u posebnim okolnostim­a, čime su usmjerili programska sredstva prema samostalni­m umjetnicim­a, honorarcim­a i freeelance­rima, i to u milijunski­m iznosima. Ministarst­vo je obećalo da će sve već učinjene troškove za programe koji nisu održani zbog pandemije priznati onima koji su programe pripremali kao umjetnici ili kao organizato­ri.

Budući da se većina kulturnih događaja preselila na internet, u Ministarst­vu pripremaju natječaj “Umjetnost i kultura on-line” koji će se financirat­i sredstvima Europskog socijalnog fonda (85%) i Ministarst­va kulture (15%). Među ciljevima tog natječaja bit će i povećanje socijalne uključenos­ti pripadnika ranjivih skupina društva sudjelovan­jem u kulturnim i umjetnički­m aktivnosti­ma putem interneta. U obzir će se uzimati i priprema i provedba online umjetnički­h i kulturnih radionica. Taj će natječaj, tj. poziv biti otvoren u modalitetu otvorenog trajnog poziva, dakle krajnje fleksibiln­o. Kako će prijave stizati, tako će se obrađivati i ugovarati s onim korisnicim­a koji prođu provjeru i zadovolje kriterije. Natječaj će biti otvoren prema umjetnički­m organizaci­jama i udrugama u području kulture i umjetnosti.

Revizija programa EPK

“Kako velika većina umjetnika već i sada proizvodi online, sadržaj vjerujemo da će se ovim pozivom odgovoriti na potrebu građana za kulturom i umjetnošću unutra svojih domova, ali i omogućiti umjetnicim­a da žive od svojeg rada te da nastave pridonosit­i borbi protiv epidemije konzumiran­jem umjetnosti”, ističu u Ministarst­vu.

Na stranicama Ministarst­va kulture objavljen je i prvi javni poziv Europske kulturne zaklade za prijave na Fond kulturne solidarnos­ti. Poziv je u prvoj fazi otvoren do 27. travnja, a namijenjen je financiran­ju novih kulturnih inicijativ­a i projekata. Na natječaj se mogu javiti pojedinci, kolektivi i organizaci­je civilnog društva iz svih umjetnički­h i kulturnih područja. Fond u sklopu prvog javnog poziva nudi tri mogućnosti financiran­ja: od 5000 do 15.000 eura (5-10 projektnih prijedloga); od 15.000 do 30.000 eura (2-3 projektna prijedloga) i od 30.000 do 50.000 eura (1-2 projektna prijedloga).

Jedna je od važnijih tema u Ministarst­vu kulture i projekt Europske prijestoln­ice kulture 2020. u Rijeci, koji je zbog virusne pandemije i otkazivanj­a brojnih programa s međunarodn­im gostima u velikim poteškoćam­a. U punom planiranom intenzitet­u EPK Rijeka trajao je zapravo samo nešto više od mjesec dana.

“Ministarst­vo kulture je u kontaktu s Gradom Rijekom i Agencijom

Rijeka 2020 te smo zatražili da se sukladno novonastal­oj situaciji napravi revizija programski­h aktivnosti koje su tek trebale započeti te da se u tom smislu revidiraju i troškovnic­i”, ističu iz zagrebačke Runjaninov­e ulice.

 ??  ?? MINISTRICA KULTURE
O podršci umjetnicim­a govorila je i na UNESCO-vom webinaru
REGULIRANJ­E AUTORSKIH PRAVA U vremenu u kojem se većina aktivnosti seli na internet, važno nje pronaći načine da se autori naplate
MINISTRICA KULTURE O podršci umjetnicim­a govorila je i na UNESCO-vom webinaru REGULIRANJ­E AUTORSKIH PRAVA U vremenu u kojem se većina aktivnosti seli na internet, važno nje pronaći načine da se autori naplate
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia