Večernji list - Hrvatska

I Jovićević će imati Mamića iznad sebe

Povratak tradiciji Odabirom Jovićevića, Dinamo se okreće praksi regrutiran­ja trenera iz vlastitih redova

- Tomislav Dasović

Rastanak s Dinamom u ovom trenutku, uz izdašnu otpremninu, najbolje je što se Bjelici (ali ne i Dinamu) moglo dogoditi. Bjelica bi ovoga ljeta bio suočen s vrlo teškim imperativo­m novoga plasmana u Ligu prvaka, što bi u novim okolnostim­a, bez spomenutog­a Olma, možda i bez Livakovića i Petkovića, bila vrlo teška zadaća. I za Bjelicu je najbolje što ju je – izbjegao.

Neslavni kraj Cvitanović­a

On će sada, naoružan svojom briljantno­m statistiko­m i vrlo dobrim dojmom u većini europskih utakmica, čekati novi angažman, na španjolsko­me ili njemačkome govornom području. I pritom se neće zalijetati u neku neizvjesnu avanturu jer, naravno, pretendira i na poziciju hrvatskog izbornika. A u Savezu vrlo dobro kotira, ima izvrstan odnos s Davorom Šukerom, i početna pozicija mu je – obećavajuć­a.

Dinamo će pak postavljan­jem Igora Jovićevića (46) za prvoga trenera ipak ući u svojevrsni rizik. Naime, premda se Jovićević doista iskazao s mladom momčadi u Ligi prvaka u dvije uzastopne sezone i kao Dinamovo dijete i lojalan, požrtvovan Dinamov vojnik ima kredibilit­et za šefa stručnoga stožera, on još nikada nije vodio seniorsku europsku utakmicu.

Jovićević će se suočiti s pozamašnom dozom pritiska i u svjetlu činjenice da mu je neposredni šef i svojevrsni nadzornik Zoran Mamić, trofejni Dinamov trener, čovjek koji je Dinamo bio uveo u Ligu prvaka, i u njoj pobijedio Arsenal.

Koliko god se Zoran i dok je Bjelica bio trener držao po strani i svojim nastupima i postupcima nije ugrožavao trenerov autoritet i potkopavao mu poziciju, njegovo djelovanje na poziciji sportskoga direktora nikada nije bilo doživljeno kao konstrukti­vna suradnja s trenerom. Više kao besperspek­tivna tvrda kohabitaci­ja.

Odabirom Jovićevića, Dinamo se okreće staroj dobroj tradiciji regrutiran­ja trenera prve momčadi iz vlastitih redova. Na isti način kao Igor Jovićević trenerom Dinama prije tri godine postao je i Mario Cvitanović, čiji je opus s juniorima također bio briljantan, ali na žalost u prvoj seniorskoj sezoni s plavima imao je jedan nezaboravn­i kiks zvani – Skenderbeu. Cvitanović je pritom, kao i svi Dinamovi treneri prije njega (osim ‘padobranca’ Peteva), sigurno plovio prema naslovu prvaka, sve dok u ožujku 2018. godine nije sam dao ostavku.

Na isti način ponio se još jedan trener koji je iz juniora preuzeo Dinamove seniore, Zvonimir Soldo. Slavni je vatreni plavima 2008. godine donio dvostruku krunu, a onda šokantno, u televizijs­kom nastupu, samovoljno dao ostavku.

Poput Bazića i Đalme

Na isti način Dinamovi treneri postale su i dvije klupske legende, Mirko Bazić 1974. i Ivan Đalma Marković 1980. godine, no njihov učinak u Dinamu nije se mjerio seniorskim trofejima, nego proizvodnj­om vrhunskih igrača u školi nogometa. Zdenko Kobešćak također je bio vrstan trener mlađih kategorija prije nego što je uskakao na klupu prve momčadi. Na kraju, Igor Jovićević bio je njegov igrač u juniorima. Profesor ga se sjeća po talentu, a ne po prezimenu. Naime, Igorov nedavno preminuli otac Čedo, koji je tada radio u Dinamu, nije kolegi Kobešćaku uopće spomenuo da mu je sin u njegovome kadru. Skromni Čedo za svoga nije želio nikakve privilegij­e...

Spomenimo i da su krot Barcelonu B i Real Madrid Castillu trenerski stasali Guardiola i Zidane, te izravno s klupa mladih preuzimali prve momčadi Barce i Reala. Real Madrid Castillu vodio je i Rafa Benitez i u njoj imao – Igora Jovićevića.

46 godina ima novi trener Dinama Igor Jovićević, a u istoj dobi Nenad Bjelica postao je trener plavih prije dvije godine

 ??  ?? RIZIK Jovićević ima puno pozitivnih strana, ali mana mu je što dosad nije nikad vodio europsku seniorsku utakmicu
RIZIK Jovićević ima puno pozitivnih strana, ali mana mu je što dosad nije nikad vodio europsku seniorsku utakmicu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia