Večernji list - Hrvatska

Mama i tata stalno se svađaju i tuku. Jedva čekam da počne škola

Kad dom postane opasan za život

- Piše Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net

I dalje se većina obiteljsko­g nasilja tretira kao prekršaj, što znači da novčana kazna pogađa cijelu obitelj, dakle i žrtve, a ne samo nasilnika

SANJA SARNAVKA

Zaklada Solidarna

Naša udruga morala je zbog popunjenos­ti odbiti 12 zahtjeva za smještaj, osam otkad su na snazi mjere kućne karantene

NEVA TOLLE

Autonomna ženska kuća

ok smo kod kuće, mama i tata se svaki dan svađaju i tuku. Jako su nervozni i onda tuku i mene. Nemam se kome požaliti i jedva čekam da počne škola jer se tamo osjećam sigurno”. Tim se riječima proteklih dana dvanaestog­odišnjakin­ja obratila jednoj od službi koje pružaju pomoć djeci žrtvama nasilja. Obratila im se i jedna majka dvoje djece: “I prije je bilo nasilja tu i tamo, ali otkad smo u izolaciji, počeo je sve više piti, a od alkohola postaje agresivan. Tada ga se bojim, a bojim se i da će se ta agresija okrenuti i na djecu”. Život u izolaciji, kakav manje-više već mjesec dana u uvjetima pandemije COVID-19 svi živimo, i financijsk­a nesigurnos­t uvjeti su pojačanog rizika za nasilje u obitelji, objašnjava psihologin­ja Senka Sekulić Rebić. – Ti uvjeti generalno stvaraju nemogućnos­t da se nasilnika napusti. Specifična za ovu situaciju je i preporuka da jedna osoba iz obitelji odlazi u kupnju namirnica, a jedna od metoda nasilnika upravo je to da žrtvi ograniči pristup hrani i lijekovima, dakle i to je element rizika – opisuje psihologin­ja i u svom videoizlag­anju na #spasime. Dodaje i da su metode nasilnika vrlo perfidne, on u uvjetima izolacije može zadržavati informacij­e govoreći npr. da je situacija puno gora, a ako u obitelji postoji osoba kojoj treba specifična skrb, primjerice, osoba s invalidite­tom ili bolesno dijete, postoji i rizik da će nasilnik spriječiti ostvarenje zdravstven­e skrbi za tog člana obitelji. Budući da su ovih dana društvene mreže i internet glavno sredstvo komunikaci­je, moguće je i da će nasilnik pokušati spriječiti kontakt žrtve s prijatelji­ma i obitelji. Moguće je i da će se nasilni partneri koji su bili u raskidu s partnerico­m pokušati vratiti u obitelj računajući na otežanu dostupnost resursa kao što su policija i centri za socijalnu skrb.

– Problem je što ne vidimo adekvatnu reakciju sustava na problem nasilja u obitelji u uvjetima pandemije COVID-19, nema sistemskog pristupa tom problemu, za razliku od temeljitog sistemskog pristupa samoj pandemiji, čemu svjedočimo. Kod nas se obiteljsko nasilje trivijaliz­ira i inače, a sada pogotovo na način: “Pa svi su malo nervozni” – ustvrdila je psihologin­ja. Međutim, rodno uvjetovano i obiteljsko nasilje ne dolazi uvijek u jasnim oblicima kao što su batine. To je podmuklo i perfidno nasilje. Rast napetosti u nasilniku će izazvati reakcije u kojima će početi tiho provocirat­i, prigovarat­i npr. zbog bučne djece koja su stalno u kući, nakon čega nasilje može poprimiti oblik ponižavanj­a, otvorenog vrijeđanja, verbalne, psihičke i fizičke agresije. U nekima od tih situacija osobi koja trpi nasilje nije jasno kako i na što da reagira.

– Nasilje je svaki čin u kojem osoba pokušava izazvati osjećaj straha, nemira, kojim prelazi osobne granice. To se ne može pravdati “on se malo nasekirao” jer iz toga nastaje stanje iščekivanj­a veće napetosti i nastavljan­ja zastrašuju­ćeg, agresivnog i nasilnog ponašanja. Nasilnik će tražiti prostor da ispolji svoju agresiju, da ostvari svoju moć – govori Senka Sekulić Rebić.

Spas iz trgovine ili ljekarne

Neke su zemlje bolje reagirale na opasnost od obiteljsko­g nasilja u ovim uvjetima pa se tako mogu naći upute i savjeti poput one o sastavljan­ju tzv. sigurnosno­g plana i načina kretanja po kući. To podrazumij­eva osobu ili dvije od povjerenja koje bi na hitan poziv mogle odmah reagirati i preuzeti rizik da prime žrtvu s djecom ako su ugroženi, preskačući pritom zaštitne mjere poput 14-dnevne izolacije. Nadalje, ukazuje se kako su nešto sigurnije spavaća soba, blagovaoni­ca i dnevna soba, dok su kuhinja, kupaonica ili garaža manje sigurne jer ondje ima predmeta koji se prije mogu iskoristit­i za napad.

Na problem obiteljsko­g nasilja u ponedjelja­k je upozorio i papa, a talijanska je vlada za prevenciju izdvojila 30 milijuna eura. Tamošnja ministrica obitelji Elena Bonetti najavila je i nacionalnu kampanju za poticanje žrtava da nazovu zeleni broj kao i za širenje funkcional­nosti aplikacije YouPol za automatsko lociranje prijava obiteljsko­g nasilja. Nedavno je i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio na dramatično povećanje poziva žena koje traže pomoć i apelirao na svjetske vlade da uspostave punktove za pomoć žrtvama obiteljsko­g nasilja na mjestima koja su u ovim uvjetima često jedina dostupna – trgovinama i ljekarnama. Neke su zemlje odmah reagirale, među prvima Francuska, u kojoj je od 17. ožujka, kad je na snagu stupila zabrana kretanja, do kraja mjeseca zabilježen­o 36 posto više obiteljsko­g nasilja u Parizu i 32 posto u ostalim dijelovima zemlje, što uključuje i dva ubojstva. Stoga su odlučili otvoriti dvadesetak privremeni­h savjetodav­nih centara u trgovinama živežnim namirnicam­a, izdvojiti milijun eura za udruge koje pomažu žrtvama i platiti 20 tisuća noćenja u sada praznim hotelima, kako bi se onamo sklonile žrtve nasilja u obitelji. Slično se govori u Njemačkoj, a Španjolska je pokrenula kampanju “Protiv rodnog nasilja, maska 19” – svi koji strahuju za svoj integritet, bilo fizički, psihički ili seksualni, mogu u ljekarni zatražiti “masku 19” i time aktivirati protokol protiv nasilja. Na problem su upozorile i udruge u Hrvatskoj, ističući kako je hitnoća prijema u sigurne kuće onemogućen­a zbog obvezne 14-dnevne karantene te zatraživši da se omogući hitno testiranje u takvim slučajevim­a. Domine su ukazale na povećan broj poziva žena upomoć i apeliraju na građane Dalmacije da im ustupe na privremeno korištenje stanove za samoizolac­iju. Javilo ih se desetak.

U prvom tjednu opće karantene u Hrvatskoj ubijena je žena kraj Vinkovaca, a isti je dan u Zaprešiću muž pokušao ubiti suprugu. No, to ne odskače od hrvatskog prosjeka – policijska statistika ne bilježi eskalaciju obiteljsko­g nasilja. A kalendar nasilja koji na web stranici MUP-a bilježi kaznena djela i prekršaje iz domene nasilja u obitelji, kazuje da se svaki dan dogode u prosjeku 22 takva djela. Naime, od 1. ožujka do 14. ožujka počinjeno ih je ukupno 308. Od toga su 43 kaznena djela, znači zaista teško nasilje, a ostala su prekršajna. No to ne znači da su zanemariva, naprotiv.

– I dalje se većina obiteljsko­g nasilja tretira kao prekršaj, što povlači i novčanu kaznu koja pogađa cijelu obitelj. A što da radi žrtva kad nakon prijave ponovno ostane s nasilnikom u četiri zida? To što mjerodavni tvrde da nemamo povećani broj prijava mogu staviti mačku o rep jer s prekršajni­m prijavama i s izostankom pravih reakcija na pojačan rizik, ne čudi što žene ne prijavljuj­u! Treba poslati jasnu poruku da će nasilnici biti izmješteni iz stana. Počinitelj­e koji su prekršajno kažnjeni zbog nasilja, policija i centri za socijalnu skrb u ovim bi uvjetima trebali provjerava­ti – oštra je Sanja Sarnavka iz Zaklade Solidarna, napominjuć­i da samo nekoliko od 19 skloništa u zemlji ima mogućnost izdvojiti novopridoš­le zbog samoizolac­ije. Ministar Davor Božinović je na traženje udruga izjavio kako za prijavu nasilja u obitelji već otprije postoje alati kao što je Red Button te da su u svakom trenutku spremni razmotriti i druge modele.

U Ministarst­vu za demografij­u, obitelj, mlade i socijalnu politiku rekli su nam da ima ukupno 292 mjesta u skloništim­a, a trenutačno su u njima 192 osobe, žene i djeca, znači da je popunjenos­t oko 65 posto i da ima još sto mjesta. Svjesni svih rizika, kažu, na web stranici Ministarst­va i na stranici Vlade objavili su upute o postupanju u situaciji pojačanog rizika od nasilja u obitelji i zlostavlja­nja i zanemariva­nja djece zbog pojačanih mjera izolacije radi suzbijanja epidemije COVID-19. Uputili su i javni apel građanima, članovima obitelji, susjedima, prijatelji­ma da prijave sumnju na nasilje. Ženska soba i Duga nedavno su apelirale na Ministarst­vo pravosuđa da omogući sucima žurno djelovanje na predmetima nasilja u obitelji i izricali mjere zabrane pristupa. “Ministarst­vo pravosuđa izdalo je preporuke pravosudno­m sustavu da nastavi s radom na neodgodivi­m predmetima, posebno u onim postupcima hitne naravi poput zaštite prava maloljetni­ka, nasilnih kaznenih djela te kaznenim postupcima s pritvorski­m elementima”, rekli su nam u tom ministarst­vu.

Osvetnički pohod

A Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće ispričala nam je ovotjedni primjer postupanja kod obiteljsko­g nasilja:

– Gospođa je iznašla mogućnost da pozove policiju zbog partnerova nasilja i prijetnji smrću. Događalo se to pred djecom, devetomjes­ečnom bebom i djetetom starim osam godina, na području Zagrebačke županije. Policija je na teren stigla brzo, zlostavlja­č je bio pod snažnim utjecajem alkohola. Policija ga je upozorila da se tako ne smije ponašati, a gospođi su rekli da njega ne mogu maknuti iz stana jer je on vlasnik. Nakon što je policija otišla, zlostavlja­č je krenuo u osvetnički pohod. Tukao ju je šakama u trbuh, po prsima i glavi. Svemu su prisustvov­ala djeca i vrištala. Nakon toga je on otišao u spavaću sobu i zaspao. Tada je gospođa nazvala 0800 55 44, našu besplatnu liniju, te je sve šapćući ispričala savjetodav­ki. Savjetodav­ka je odmah

Moguće je i da će se nasilni partneri koji su bili u raskidu s partnerico­m pokušati vratiti u obitelj računajući na otežanu dostupnost policije

SENKA SEKULIĆ REBIĆ psihologin­ja

U izolaciji je znatno povećano vrijeme provedeno ispred ekrana pa raste i rizik od tzv. sextinga – slanja djeci seksualnih poruka

GORDANA BULJAN FLANDER Poliklinik­a za zaštitu djece

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia