Večernji list - Hrvatska

ZASAD SMO USPJELI, ALI NI IZOLACIJA NE MOŽE TRAJATI UNEDOGLED

- Denis Romac

Mjesec dana od uvođenja strogih mjera za zaustavlja­nje širenja pandemije novog koronaviru­sa, zbog kojih je život u cijeloj zemlji stao, nalazimo se pred novom važnom odlukom, koja naše dosadašnje rezultate može poboljšati, ali ih može i pokvariti. Ključno je pitanje je li trenutak za postupno ublažavanj­e strogih mjera, zbog kojih trpe i građani i gospodarst­vo? Prije mjesec dana zatvoreni su kafići i trgovine, frizerski saloni i obrti, gradski i međugradsk­i promet, a svi koji to mogu rade od kuće.

Je li sada napokon došao trenutak za ublažavanj­e restrikcij­a? Iako je u nekoliko europskih zemalja odmah poslije Uskrsa počelo, doduše stidljivo, ukidanje pojedinih mjera, pa su tako Danci prije nekoliko dana prvi u Europi otvorili škole i vrtiće, podaci o daljnjem širenju pandemije i rastu broja zaraženih u nizu europskih zemalja i dalje bude sumnju je li se u otvaranje krenulo prebrzo. Hrvatska je, po svim ključnim pokazatelj­ima, u borbi protiv koronaviru­sa dosad bila jako uspješna, ali sada mora donijeti odluke kojima će

Treba donijeti odluke kojima će se zaraza držati pod nadzorom, ali i otvarati gospodarst­vo i vraćati život na ulice

i dalje održavati zarazu pod nadzorom, a istodobno postupno otvarati gospodarst­vo i vraćati život na ulice naših gradova. Izolacija koja će trajati unedogled također predstavlj­a siguran put u propast, ne samo u zdravstven­om nego i u gospodarsk­om i društvenom smislu. Sudeći prema onome što ovih dana možemo čuti od naših stručnjaka, bez kojih ne bismo uspjeli ostvariti ovako dobre rezultate, jasno je da ćemo morati naučiti živjeti s virusom. Zahvaljuju­ći dosadašnji­m mjerama, uspjeli smo zaustaviti prebrzo širenje virusa, čime smo osigurali da naši bolnički kapaciteti, kreveti na intenzivno­j njezi i respirator­i ne budu preoptereć­eni. To nas zasad čini pobjednici­ma u ovoj krizi, ali sada moramo krenuti u postupno otvaranje i napuštanje izolacije, ali tako da i dalje virus zadržimo pod kontrolom. Život se vjerojatno na mnogim područjima nikad više neće vratiti na staro, jer će virus neke sfere života zauvijek promijenit­i. Pitanje je hoćemo li se ikad više ponovno rukovati i hoćemo li ponovno odlaziti na koncerte ili utakmice. Međutim, morat ćemo nastaviti živjeti i raditi, slušajući i dalje upute naših stručnjaka i epidemiolo­ga, jer sve drugo dosadašnju bi pobjedu pretvorilo u poraz.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia