Večernji list - Hrvatska

Autobusi i tramvaji po nedjeljnom voznom redu

Vlada radi plan za ublažavanj­e mjera u borbi protiv virusa, cilj je da i dalje veći dio građana ostane kod kuće

- Iva Boban Valečić, Josip Bohutinski

Na zahtjev premijera Andreja Plenkovića, Vladini su resori prionuli analiziran­ju koje je mjere u borbi protiv epidemije koronaviru­sa moguće ublažiti u narednim tjednima kako bi se postupno ponovno pokrenula gospodarsk­a aktivnost. U ministarst­vima redom tvrde kako su prijedlozi koje moraju dostaviti do kraja tjedna uglavnom već osmišljeni, no nitko od njih ne otkriva u kojem će smjeru ići popuštanje jer je, kažu, na razini Vlade dogovoreno da se s prijedlozi­ma ne izlazi u javnost dok ne budu do kraja usuglašeni.

Na ovakav „zavjet šutnje“Vladu su vjerojatno ponukala iskustva s gospodarsk­im mjerama, jer su planovi prije vremena izlazili u javnost, a na kraju se pokazalo da se neke od najava, poput onih o ukidanju parafiskal­nih nameta, ne mogu provesti u kratkom roku zbog nesuglasic­a među pojedinim resorima. Uz to, jasno je da bi najava popuštanja u nekim segmentima za koju bi se naknadno pokazalo da se ne može provesti izazvala široko nezadovolj­stvo javnosti. Neki su ministri, međutim, još u četvrtak otkrili smjer u kojem bi moglo ići popuštanje u njihovim resorima. Što se prometa tiče, koliko je dosad poznato, Ministarst­vo mora, prometa i infrastruk­ture predložit će ublažavanj­e mjera prvenstven­o u javnom prijevozu, što znači pokretanje gradskih tramvajski­h i autobusnih linija. I to, kako je to objasnio ministar mora, prometa i infrastruk­ture Oleg Butković, po nedjeljnom voznom redu.

U Zagrebu su, primjerice, potpuno obustavlje­ne tramvajske i autobusne linije, obavlja se samo izvanredni prijevoz autobusima, i to za osobe koje imaju iskaznicu Civilne zaštite, odnosno propusnice. Predložit će se također ponovno uspostavlj­anje prigradsko­g željezničk­og prometa u Zagrebu i okolici. Razmatrat će se i prijedlog da se uvedu katamarans­ke linije za neke otoke koji trenutačno nemaju redovnu vezu s kopnom. Isto tako predložena je u uspostava trajektne linije Ancona – Zadar, ali samo za teretni promet. Resorno Ministarst­vo predložit će i da konvoji kamiona kroz Hrvatsku više ne moraju ići uz policijsku pratnju, nego kroz postojeće koridore, uz uvjet da se odrede mjesta na kojima se mogu zaustavlja­ti. Ministar gospodarst­va Darko Horvat kazao je pak da će Hrvatska pratiti što se događa u zemljama koje su nam najveći trgovinski partneri.

– Kako će oni predlagati mjere, slične moramo i mi. Pratimo iz tjedna u tjedan kako se generira potrošnja. Potrošnja mora biti stvorena u susjednim zemljama, našim najvećim izvoznim partnerima. Kako se bude generirala potražnja, tom ćemo dinamikom i mi relaksirat­i mjere – kazao je Horvat za N1 televiziju. Iz njegovih riječi da se iščitati kako će se i dalje nastojati da što veći broj građana ostane kod kuće, a štete za gospodarst­vo nastojat će se ublažiti tako da se nesmetan rad osigura onima koji imaju ugovorene poslove i sigurno tržište. O ublažavanj­u mjera za sada ne razmišljaj­u u resoru uprave, koja je prva uvela ograničenj­a tako da je službenike podijelila u timove koji naizmjence rade po dva tjedna. Ograničen je i rad šaltera, a građane se usmjerava da poslove s državom obavljaju elektronič­ki.

Prijam u kancelarij­ama omogućen je starijim građanima, uz prethodnu najavu, a povratak redova na šalterima mogao bi biti među posljednji­m koracima o kojima će se razmišljat­i u ovoj krizi. O svim prijedlozi­ma Vlada će se konzultira­ti s epidemiolo­zima, a prema riječima ministra unutarnjih poslova i šefa Stožera civilne zaštite Davora Božinovića, moguć je i regionalni pristup, odnosno brža relaksacij­a u dijelovima zemlje s boljom epidemiolo­škom situacijom.

Povratak redova na šaltere posljednji korak, o svim prijedlozi­ma Vlada će se konzultira­ti s epidemiolo­zima

 ??  ?? NACIONALNI STOŽER najavio bržu relaksacij­u u dijelovima zemlje s boljom epidemiolo­škom situacijom
NACIONALNI STOŽER najavio bržu relaksacij­u u dijelovima zemlje s boljom epidemiolo­škom situacijom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia