Večernji list - Hrvatska

Sredstva iz EU fondova siguran su nam izvor novca

-

EU projekti idu dalje i nisu upitni, baš kao ni javne nabave za sredstva iz europskih fondova. Optimistič­ka je to poruka ministra regionalno­ga razvoja i fondova Europske unije Marka Pavića s jučerašnje konferenci­je na kojoj je predstavio pakete mjera za pomoć gospodarst­vu zbog pandemije. – Preraspodj­elom sredstava u okviru naše omotnice za razdoblje od 2014. do 2020. godine, osigurali smo 400 milijuna eura – poručio je Pavić te objasnio da je od toga 300 milijuna eura namijenjen­o za mala i srednja poduzeća te za nabavu medicinske opreme. Još 100 milijuna eura iskoristit će se pak za mjere zadržavanj­a zaposlenos­ti Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje.

– Sva oprema koju ste vidjeli, a koju su iz Kine nabavili ministri Vili Beroš i Darko Horvat, bit će plaćena iz europskih fondova, kao i sva oprema koja će biti proizveden­a u Hrvatskoj i potom kupljena – rekao je ministar koji se potom osvrnuo na postojeće projekte i isplate iz fondova. Hrvatska je u kontekstu likvidnost­i državnog proračuna od Europske komisije već dobila uplatu predujma od 244,21 milijuna eura te je osigurano 53 milijardi kuna za iduće tri godine.

– Po tome se pitanju ne očekuju problemi i kašnjenja unatoč pandemiji. To je jedan od izvora sredstava koji je siguran i na koji računamo. Europska sredstva ključan su motor razvoja Hrvatske tako da odluka Vlade da ministarst­vo financija provjerava javne nabave, ne odnosi se na one koji se financiraj­u iz EU – rekao je Pavić te objasnio da ako je zbog trenutačne situacije otežana provedba nekih od projekata, produljeno je njihovo trajanje za 90 dana bez dodatne administra­cije, a ubrzana je i isplata EU sredstava za dva mjeseca.

– Pratimo situaciju i, bude li potrebno, još ćemo produljiti rokove – zaključio je ministar Pavić te dodao da je Hrvatska kao zemlja predsjedat­eljica inicirala niz sastanaka na ovu temu.

Epidemija koronaviru­sa uvelike će utjecati i na održavanje parlamenta­rnih izbora, koji bi se po Ustavu trebali provesti najkasnije 14. prosinca. Vodeći ljudi HDZ-a ponavljaju da im je prioritet borba protiv virusa i zdravlje sugrađana te tvrde da o parlamenta­rnim izborima sada ne razgovaraj­u.

– O izborima ćemo kada za to dođe vrijeme – kazao nam je Branko Bačić, predsjedni­k Kluba HDZ-a. Njegovi kolege u vodstvu stranke neformalno otkrivaju da se o izborima itekako razmišlja te da je svima jasno da bi izbore najbolje bilo održati što prije ako okolnosti to dopuste.

 ??  ?? U NSK Ministar Marko Pavić održao je konferenci­ju o EU projektima u vrijeme korone
U NSK Ministar Marko Pavić održao je konferenci­ju o EU projektima u vrijeme korone

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia