Večernji list - Hrvatska

Trudimo se i u ovim vremenima kupcima osigurati ono što trebaju.

-

okolnosti, pad BDP-a i golemo zaduženje koje nas čeka, stari im je program „neupotrebl­jiv“. Vrh SDP-a još uvijek mora i formalizir­ati pregovore s potencijal­nim koalicijsk­im partnerima. Razgovori s HSS-om i HSU-om, kažu naši izvori u SDP-u, još traju, ali bi uskoro, kažu izvori i iz SDP-a i HSS-a, trebali biti i gotovi.

– Sve je više-manje dogovoreno iako nije formalizir­ano. Ići ćemo i s HSS-om i HSU-om. Osim tih dviju stranaka, na listama bi trebali biti i neki istaknuti pojedinci iz drugih stranaka poput Gorana Aleksića, netko iz Stranke umirovljen­ika – kaže naš izvor iz SDP-a koji otkriva i to da HSS-u nude tri sigurna mjesta na listama i dva granična.

Scenarij kao u ratu?

Ne dođe li na vrijeme do ukidanja zabrane javnih okupljanja, HDZ-ov plan da izbore održi do početka rujna mogao bi pasti u vodu, a razbukta li se epidemija na jesen, u pitanje će doći i samo održavanje parlamenta­rnih izbora u ustavnom roku. Dođe li do ovakvog razvoja situacije, Sabor će biti primoran produljiti mandat aktualnog saziva i nakon njegova ustavnog završetka 14. listopada. Iako to nitko ne priželjkuj­e, Ustav je ostavio i takvu mogućnost, i to u slučajevim­a „ratnog stanja ili neposredne ugroženost­i neovisnost­i i jedinstven­osti države, te velikih prirodnih nepogoda“. Svoje mandate zastupnici mogu produljiti dvotrećins­kom većinom, a HDZ bi takvom odlukom konačno priznao da je riječ o stanju kakvo opisuje sada već famozni članak 17. Ustava, što zasad odbijaju, unatoč pritiscima oporbe i predsjedni­ka države.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia