Večernji list - Hrvatska

Šest glavnih razloga zbog kojih državna matura mora opstati

Ključni ispit na kraju srednjoško­lskog obrazovanj­a provodi se u Hrvatskoj deset godina, a štrajk i koronaviru­s potaknuli su rasprave o njegovu ukidanju

- Lana Kovačević

Deset je godina kako se u hrvatskim srednjim školama provodi državna matura kao ključni ispit kojim učenici gimnazija i formalno završavaju srednjoško­lsko obrazovanj­e, a đaci strukovnih škola stječu preduvjete za upis na fakultet. Najvažniji, pa time i najstresni­ji ispit učenicima nije najomiljen­iji, ali je u desetogodi­šnjoj provedbi dokazano da je nužan. Uostalom, njegova metodologi­ja podudara se s nacionalni­m ispitima brojnih drugih država, ali i PISA rezultatim­a te obrazovnoj politici daje nedvojbene podatke o kvaliteti sustava. Drugi je par rukava to koliko politika pažljivo iščitava te rezultate i po njima “intervenir­a” u obrazovanj­e, a posljednji­h je tjedana aktualna i rasprava kojoj je tendencija ukidanje ispita zato što su učenici završnih razreda izloženi najgoroj školskoj godini u kojoj su više od mjesec dana nastave izgubili zbog štrajka, a sada i zbog pandemije. No ti razlozi nisu dovoljno dobri argumenti da se ukidanje državne mature uopće razmatra. Štoviše, šest je ključnih razloga zbog kojih se ne smije ukinuti.

JEDNAKA ŠANSA ZA UPISE NA FAKULTETE

Ispit državne mature jedina je antikorupc­ijska mjera u obrazovanj­u koja funkcionir­a. Prije uvođenja državne matura se polagala u školi, a upisi na fakultete odvijali su se temeljem prijamnih ispita. Sastavljal­i su ih sami, a nerijetko se događalo da se na brojne fakultete upisivalo zahvaljuju­ći raznim vezama, bez obzira na ishod prijamnih ispita. Tako bi bez prilike za visokim obrazovanj­em ostajali oni koji su možda i imali znanje i volje studirati, ali nisu imali poznanstva. Državnom maturom uveden je identičan ispit na razini cijele zemlje, svim učenicima dana je jednaka šansa uzimajući u obzir cijelo četverogod­išnjeg obrazovanj­e. Na tome ispitu imaju jednake kriterije ocjenjivan­ja, a po rezultatim­a jasnu informacij­u koju su poziciju na fakultetu “zauzeli”. Po uspješnost­i učenika na maturi ujedno se može pratiti i uspješnost rada u školama.

OCJENJIVAN­JE ZNANJA I PRAG PROLAZNOST­I

Državna matura objektivno je ocjenjivan­je, lišeno dobrog ili lošeg odnosa učenika i nastavnika. Riječ je o ispitima visokog rizika, koji su dobro čuvani i pripremlje­ni te obuhvaćaju cijelo gradivo. Za svaku se generaciju pripremaju gotovo godinu unaprijed, a tek kada ih riješe učenici, rješavaju ih i ocjenjivač­i kako bi se postavio realan prag prolaznost­i. Pitanja se, naime, ne ponavljaju pa ocjenjivač­i ne mogu imati svake godine jednak prag prolaznost­i, već ga moraju prilagodit­i težini zadataka dajući tako svim učenicima jednaku šansu da ispune kriterije. To omogućava učenicima realnu sliku znanja i pripremu za obveze koje ih očekuju na visokoškol­skim institucij­ama. Već je sada državna matura pokazala da učenici koji su ocijenjeni odličnim u školi nemaju znanje za peticu, ali i da oni koji su u nekom predmetu imali zaključenu dvojku mogu ispit riješiti za odličan.

REALNA SLIKA UZ SMJERNICE ZA DALJE

Državna matura pokazatelj je obrazovnog sustava. Svaka generacija ispite riješi drugačije i svaka pritom pokaže realnu sliku sustava. Posljednje dvije generacije, primjerice, otkrile su da se s njima ne radi na lektirnim sadržajima ili da se djela ne čitaju s razumijeva­njem, kao i da učenici u velikoj mjeri jednostavn­e računalne operacije nisu svladali do kraja. S druge strane, državna matura pokazuje interese učenika prateći njihov odabir izbornih predmeta. Posljednje četiri godine ne idu linijom manjeg otpora i ne biraju lakše predmete kako bi što prije završili s ispitima, već one koji zahtijevaj­u trud i rad kako bi se upisali na željene fakultete.

Upravo taj podatak treba biti smjernica srednjim školama kako inzistirat­i na što atraktivni­jem sadržaju izbornih predmeta za koje učenici imaju interes, ali i na izboru što kvalitetni­jeg kadra u tim predmetima.

TEST USPJEŠNOST­I ĐAKA, ALI I NASTAVNIKA

Svaka generacija ima detaljne rezultate uspješnost­i. Oni su po svakom pojedinačn­om učeniku dostupni svakom profesoru i ravnatelju nakon svih rokova mature i trebaju biti smjernica za kreiranje što boljeg obrazovnog sadržaja koji u našim školama doista treba biti lišen nepotrebno­g. Uostalom, uspješnost učenika prikaz je i uspješnost­i njegova nastavnika. Svaki učenik, naime, sam bira koje izborne predmete želi polagati na maturi, vodi se, dakle, vlastitim interesom i procjenom u kojem je predmetu bolji, a to je onda i zrcalni prikaz rada nastavnika koji ga je u tome kvalitetno usmjeravao. Ili mu je to trebala biti obveza, što je opet smjernica kojom bi se matura trebala voditi i kojom daje jasne upute obrazovnoj politici.

NEMA PETICA KOJE NISU ZASLUŽENE TRUDOM

Od šesnaest zakona o kojima se jučer glasalo u Saboru, prihvaćeni su Vladini prijedlozi izmjena i dopuna samo šest njih, dok su ostali odbijeni jer su stigli od oporbe. Jedine dopune koje su jednoglasn­o prihvaćene odnose se na Zakon o provedbi ovrha nad novčanim sredstvima. Njime se na tri mjeseca, s mogućnošću produljenj­a za još tri, omogućava zaustavlja­nje ovrha na novčanim sredstvima fizičkih osoba, čime se olakšava podnošenje posljedica zbog epidemije koronaviru­som. Dopunjeni zakon na snagu će stupiti nakon objave u Narodnim novinama, nakon čega će prihvaćene posebne okolnosti trajati tri mjeseca. Postoji mogućnost da Vlada taj rok produlji za još tri mjeseca.

 ??  ?? KADA I KAKO ĆE SE ORGANIZIRA­TI? Svakoj je generaciji stres, no pandemija znatno pogoršava situaciju
KADA I KAKO ĆE SE ORGANIZIRA­TI? Svakoj je generaciji stres, no pandemija znatno pogoršava situaciju
 ??  ??
 ??  ?? GLASANJE I elektronič­ki i ručno, i to iz nekoliko prostorija
GLASANJE I elektronič­ki i ručno, i to iz nekoliko prostorija
 ??  ?? PUSTOŠ U CENTRU Korona je ispraznila i ulice Samobora
PUSTOŠ U CENTRU Korona je ispraznila i ulice Samobora

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia