Večernji list - Hrvatska

Ljudima koji su ostali bez posla 2000 kn

-

Državna matura umanjuje pritisak na nastavnike. Da, s time se još suočavaju. Jer na državnoj maturi nema šanse da neki učenik dobije ocjenu koju ne zaslužuje i koja je iskamčena raznim pritiscima roditelja. Svi učenici imaju jednak start: unaprijed znaju koliko vremena imaju i koliko ih zadataka očekuje i to je njihova prilika da pokažu znanje, a ne da se hvale prosjekom.

KONSTANTA U SUSTAVU KOJI BI SVI MIJENJALI

Svaka generacija ima svoje strahove prije mature i svakome je to najgora godina. No matura se u najmanjoj se mjeri odnosi na gradivo četvrtog razreda. Upravo suprotno, odnosi se na gradivo cijelog školovanja i procijenje­na znanja koja temelje imaju i u osnovnoško­lskom sustavu. Uspjeh ovisi o radu, trudu i razumijeva­nju učenika, a oni su često bolji od onoga kako ih politika procjenjuj­e. Svaki učenik mora imati barem dvije šanse, što mu matura pruža, pokazati da može ostvariti ono sto si je zacrtao na svom obrazovnom putu. Realna procjena znanja koju učenik ima puno je vrednija od precijenje­ne petice. Uostalom, državna matura jedina je konstanta obrazovnog sustava koji godinama mijenja svaka stranka, a nijedna temeljito.

Samoborci koji su zbog epidemije koronaviru­sa ostali bez radnog mjesta i prijavili se Hrvatskom zavodu za zapošljava­nje (HZZ) dobit će od Grada 2000 kuna potpore za travanj i svibanj. Pod uvjetom da od HZZ-a ne primaju naknadu, a onima koji ostvaraju to pravo u iznosu manjem od 2000 kuna, Grad će doplatiti razliku. Dio je to drugog paketa mjera koji je jučer predložen Gradskom vijeću, a uključuje i pomoć poslovnim subjektima koji su zbog epidemije bili prisiljeni prestati s radom. Njima će se isplatiti 2000 kuna po zaposlenik­u, s tim da je maksimalni iznos potpore 200.000. Gospodarsk­i subjekti koji su zbog koronaviru­sa pretrpjeli gubitke bit će oslobođeni plaćanja komunalne naknade za travanj i svibanj.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia