Večernji list - Hrvatska

Kako obnoviti Zagreb? Po uzoru na Dubrovnik i uz seizmički certifikat

Da u sanaciji metropole treba slušati struku, shvatili su, čini se, i političari, a ona traži da se “kopira” uspješan model s juga i u zakon ugradi obveza ojačanja zgrada

- Petra Balija

Vrijeme teče, mjesec dana je prošlo, a oni se još dogovaraju. Tako otprilike stanovnici pogođeni potresom razmišljaj­u o početku sanacije štete koju je prouzročil­o podrhtavan­je tla na 5,5 Richtera. Ne treba žuriti, smatraju političari na državnoj i gradskoj razini, jer riječ je o obnovi za sljedećih 150 ili 200 godina pa je treba odraditi kako spada.

Regulativa za dva mjeseca

Donošenje zakona o obnovi Zagreba i okolice, na kojem bi se trebala temeljiti rekonstruk­cija, očekuje se u sljedeća dva mjeseca, a obavezno je, smatra prvi čovjek metropole Milan Bandić, da bude usuglašen i sa strukom pa se stoga jučer i sastao s njezinim pripadnici­ma. Ujutro se i ministar graditeljs­tva Predrag Štromar prošetao sa statičarim­a koje vodi Josip Atalić, profesor s Građevinsk­og fakulteta, a do jučer su pregledali oko 10.000 zgrada.

– Preostalo je obići još barem osam tisuća – kazao je Štromar, dok je Atalić dodao da je od dosad pregledani­h oko 500 u “crvenom”,

oko 3000 je “žutih”, a ostalo je “zeleno”.

– To je neka gruba procjena koja će nam pomoći u formiranju zakona te mjera popravka i pojačanja. Ono što slijedi detaljni su pregledi, ali vjerujem da ćemo njih uklopiti u zakon – kazao je Atalić.

Inzistirat će na tome da u zakon o obnovi, ali i onaj o gradnji, bude uvršten i tzv. seizmički certifikat, koji će biti obvezan za sve buduće radove i gradnju.

– Razradit će se zakonom, jednako kao i kategorije, kojih bi trebalo biti pet ili šest, ali i po

Uredništvo

Robert Bubalo (Nedjelja) Karlo Ledinski (Sport)

Petar Grubišić (Zagreb) Sandra Mikulčić (Auto)

Marin Penavić (Crna kronika) Bojana Radović (Panorama) Ivica Bralić (Noćni urednik) Anamarija Kronast (Scena/Ekran) Milena Zajović (Kultura)

Tel: + 385 1 6300 586 Fax: + 385 1 6300 686 marketing@vecernji.net

Prodaja medijskih rješenja Tel: + 385 1 6326 016 Fax: + 385 1 6326 060 oglasavanj­e@vecernji.net stupak kojim će se moći dobiti viša. Odnosno, što vlasnik mora napraviti da bi, primjerice, prešao iz kategorije C u onu B – istaknuo je Atalić.

Stanovnici nisu sudjeloval­i

Slični certifikat­i “izdržljivo­sti na potres” standardni su u zemljama na seizmički aktivnom području, poput Slovenije, Italije ili Turske, od kojih će se preuzeti i mjere koje se moraju poduzeti da bi se zgrada pojačala, što se može učiniti drvenim pločama ili FRP trakama, umetanjem zatega, dodavanjem zidova... A u Društvu arhitekata Zagreba smatraju i da bi zakon za metropolu trebalo temeljiti na onome o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, koji je donesen nakon potresa 1979. Te usto formirati i posebno tijelo koje će koordinira­ti radove, jednako kao što je tada osnovan Zavod za obnovu Dubrovnika koji je vodi do danas.

– Ključno što treba preuzeti iz dubrovačko­g primjera jest suradnja lokalne i državne razine, institucij­a i strukovnih udruga te raznih disciplina jer je ona temelj kvalitetno­m i sveobuhvat­nom pristupu i uspješnoj realizacij­i obnove Zagreba – smatra ravnatelji­ca zavoda Mihaela Skurić. Obnova se u prvim godinama financiral­a iz proračuna Savezne Republike Hrvatske te bivše Općine Dubrovnik, ali i putem boravišne pristojbe, općinskih taksi... Šteta je, pak, procijenje­na na 50 milijuna dolara.

– Stanovnici nisu sudjeloval­i u obnovi. Zakonom je ostavljena mogućnost da im se za njihovo sudjelovan­je u financiran­ju odobri povoljno kreditiran­je, no to se nije provodilo. Zavod je izgradio zgrade za preseljenj­e sa stotinjak stanova površine oko osam tisuća kvadrata, koji su ustupani stanovnici­ma za vrijeme provođenja obnove. Bivši nositelji stanarskog prava u staroj jezgri preseljenj­em u zamjenski stan dobili su u njemu stanarsko pravo. Sa zakonom o otkupu stanova u društvenom vlasništvu, početkom devedeseti­h, oni su ih otkupljiva­li – govori Mihaela Skurić. Najveći izazov u obnovi Dubrovnika, dodaje, bio je i ostao zadovoljen­je zahtjeva i standarda konstrukti­vne sanacije s onim konzervato­rskim, koji su u naravi suprotni.

Mali oglasi

Tel: + 385 1 6500 920

Osmrtnice

Tel: + 385 1 6500 920 salter@vecernji.net www.sjecanje.hr

Pretplata

Tel: + 385 1 5540 999 Fax: + 385 1 6300 777 pretplata@vecernji.net

Proizvodnj­a

Mladen Regvar

Tel: +385 1 63 00 650 minimalni tehnički i drugi uvjeti koje moraju zadovoljit­i izvođači radova, kao i načini njihove kontrole. Pozivamo radnike da se pridržavaj­u svih mjera zaštite te nose opremu koju im je poslodavac obvezan osigurati. Ako to ne učini i ako im izravno prijeti rizik za zdravlje i život, uz prethodno upozorenje poslodavcu mogu odbiti raditi, a u tom slučaju imaju pravo i na naknadu u visini plaće. Poslodavce koji ne provode mjere zaštite mogu prijaviti inspekciji rada – poručili su iz SGH.

 ?? ZAVOD ZA OBNOVU DUBROVNIKA ?? NAKON UDARA 1979. Intenzivno se radilo na Domu Marina Držića, ali i Kneževu dvoru, tvrđavi Revelin...
ZAVOD ZA OBNOVU DUBROVNIKA NAKON UDARA 1979. Intenzivno se radilo na Domu Marina Držića, ali i Kneževu dvoru, tvrđavi Revelin...
 ??  ?? SLIJEDE DETALJNI PREGLEDI Statičari su dosad obišli oko 10.000 oštećenih objekata, od kojih je 500 u “crvenom”, a 3000 je “žutih”. Preostalo je još 8000, a nakon toga utvrdit će koliki opseg posla ih tek čeka
SLIJEDE DETALJNI PREGLEDI Statičari su dosad obišli oko 10.000 oštećenih objekata, od kojih je 500 u “crvenom”, a 3000 je “žutih”. Preostalo je još 8000, a nakon toga utvrdit će koliki opseg posla ih tek čeka
 ??  ?? SANACIJA KROVIŠTA Tri su osobe poginule u padu s visine
SANACIJA KROVIŠTA Tri su osobe poginule u padu s visine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia