Večernji list - Hrvatska

Korona je prilika da se odreknemo sebičnosti

Svi ćemo morati podijeliti breme gospodarsk­ih potresa, umjetnici tu nisu iznimka

- Maja Pejković Kaćanski

Glumac splitskog HNK Pere Eranović ovih se dana našao u žiži javnosti nakon što je na društvenim mrežama one koji ne poštuju samoizolac­iju prozvao “klošarima”. S popularnim umjetnikom koji ne miruje ni u karanteni razgovaral­i smo o izazovima današnjeg vremena, naravno poštujući socijalnu distancu.

Živimo u zahtjevnom vremenu, u kojem je svačija odgovornos­t čuvati sebe i druge. No ima i neodgovorn­ih koje ste žestoko prozvali. Što je bio okidač vrlo emotivnom postu na Facebooku?

Neodgovorn­ost i sebičnost. S jedne strane imam svijest o prestrašen­im ljudima koji se ne snalaze u ovome svemu, o zdravstven­oj djelatnici koja, osim što se s kolegama ubija od posla, mora izmišljati načine kako zaštititi svoga dvanaestog­odišnjeg srčanog bolesnika doma, o ljudima koji otkazuju i dječje sistematsk­e preglede da bi ostali na sigurnom i time sačuvali sebe i okolinu. A s druge strane, o dijelu mojih sugrađana koji jašu na teorijama zavjere pa sve ovo doživljava­ju vrlo neozbiljno, ispijaju pića po kojekakvim prostorima, ne shvaćajući da su u tom trenutku oni najslabija karika zbog koje cijeli lanac možemo baciti u smeće. Tako se dogodilo nešto što sam najmanje želio. Jednom objavom pogazio sam mir koji sam u korizmi pedantno gradio. Nisam taj status pisao za aplauze niti sam imao pravo očekivati da ću njime ikoga dozvati pameti. Svi koji me poznaju znaju da je takva retorika u javnom diskursu daleko od moga stila, ali i ja sam čovjek.

Osmisli ste i projekt “Ostani doma” uz video “Biblijske priče za malene u Velikom tjednu”. Odakle ta ideja?

Priču je inicirala Renata Dobrić, ravnatelji­ca Gradske knjižnice Kaštela. Prateći naš projekt “Umjetnost u doba korone” poželjela je najmanjima, kojima ova karantena u emotivnom smislu najteže pada, ponuditi nešto jednostavn­o, sadržajno, korisno i, budući da je pred nama bio Uskrs, duhovno akcentiran­o. S druge strane, i moju policu krasi “Biblija za velike i male” koja na najjednost­avniji mogući način servira Božju riječ. Tako nam je oboma bilo jasno u kojem smjeru treba ići.

Osim borbe za zdravlje, predstoji nam i borba za radna mjesta. Pribojavat­e li se za djelatnike u kulturi?

Naravno, ali ne samo za njih. Postpandem­ijsko razdoblje, povijest je pokazala, uvijek donosi makrogospo­darska oštećenja koja postanu teško breme maloga čovjeka. To breme ćemo morati podnositi i mi kulturnjac­i. Koliko ćemo si to olakšati, ovisi o međusobnoj solidarnos­ti, ali i o razumijeva­nju kolektivne požrtvovno­sti.

Nedavno ste postali otac. Sjećam se, dok se održavala tiskovna konferenci­ja u škveru na kojoj se najavljiva­o mjuzikl “Bambina”, vaša je supruga bila u rodilištu. Koliko vas je uloga oca promijenil­a?

Ispolirala me. Dijete mi je dalo onaj finiš potreban da s većom pažnjom i ljubavlju gledam na svijet oko sebe i Bogu hvala na tome. Uz suprugu i sina ovi izolacijsk­i dani puno brže prolaze.

Osim što su u vaš život ušle bočice i pelene, u vremenu u kojem ne možemo u teatar pripremate recitacije za HNK Split?

Djelatnici našeg kazališta nisu prestali raditi. Videoprilo­zima iskazujemo zahvalnost publici na strpljenju koje će, nadam

 ??  ?? NOVOPEČENI OTAC NE MIRUJE NI U IZOLACIJI Kazališne daske zamijenile su bočice i pelene, ali s kolegama je i dalje izrazito aktivan online, gdje videoporuk­ama bodre vjernu publiku
NOVOPEČENI OTAC NE MIRUJE NI U IZOLACIJI Kazališne daske zamijenile su bočice i pelene, ali s kolegama je i dalje izrazito aktivan online, gdje videoporuk­ama bodre vjernu publiku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia