Večernji list - Hrvatska

Policija bi nasilnike koji su već kažnjavani trebala provjerava­ti

- Koliko žrtava uopće može prijaviti nasilje u ovim uvjetima U našoj su sigurnoj kući sada četiri žene i troje djece. Kuća ima predviđen i prostor za samoizolac­iju koji udovoljava svim uvjetima sukladno preporukam­a stručnjaka U nekim gradovima smanjuje se f

Pitanje je nakon razgovora o događaju obavijesti­la naš pravni tim koji je već stupio u kontakt s gospođom. Naš pravni tim gospođu će informirat­i i o mogućnosti pritužbe na rad i postupanje policije, o čemu će ona potpuno autonomno donijeti odluku želi li to ili ne – ispričala je N. Tolle. AŽKZ morala je zbog popunjenos­ti odbiti 12 zahtjeva za smještaj, od čega osam otkad su na snazi mjere kućne karantene.

Otežan pristup podršci

Određen broj žrtava nasilja u ovom trenutku sasvim sigurno ima otežan pristup uslugama podrške, ustvrdila je Zdravka Sadžakov iz Udruge B.a.B.e.

– U nekim se državama broj poziva SOS linija udvostruči­o zbog karantene i izolacije, no još je veći izazov osigurati ženama priliku da uopće uspostave takve pozive uz neprekidnu fizičku blizinu nasilnika – ističe Z. Sadžakov. U sigurnoj kući udruge B.a.B.e. trenutačno su smještene četiri žene i troje djece, što znači da kuća može primiti i nove žene žrtve nasilja s njihovom djecom. – Kuća ima predviđen prostor za samoizolac­iju koji udovoljava svim uvjetima sukladno preporukam­a stručnjaka. U tom prostoru osoba u samoizolac­iji može potpuno odvojeno od drugih korisnica, bez ikakva doticaja s njima, koristiti spavaonicu, kuhinju i kupaonicu – kaže. B.a.B.e. su svakodnevn­o dostupne od 8 do 17 sati na telefon: 01/4663-666 ili 0800/200-144 te dežurni mobitel 098/9824-641 koji je dostupan od 0 do 24 sata.

Žrtve ne mogu prijaviti nasilje u uvjetima kad se ne mogu sakriti od zlostavlja­ča, ukazuje i prof. Gordana Buljan Flander iz Poliklinik­e za zaštitu djece Grada Zagreba.

– Nasilje je sigurno u porastu jer je velik broj rizičnih faktora. Osobe u disfunkcio­nalnim odnosima zatvorene su u istom prostoru u vrijeme krize, neizvjesno­sti, straha, nezaposlen­osti, izložene dodatnom stresu zbog financijsk­ih problema koje svi očekuju u budućnosti... Ta disfunkcio­splita

zbog svega će se još gore manifestir­ati. A znamo i da se u krizi povećava opasnost od ovisnosti – govori Buljan Flander i nastavlja: – Ako roditelji imaju psihičkih problema, ako je dijete temperamen­tnije, ako ima poremećaj pažnje ili neke druge teškoće, sve je to rizični faktor u izolaciji. Zabrinutos­t postoji posebno za djecu koja inače žive u obiteljima u kojima ima nasilja. Njima je sigurno mjesto škola, sportska grupa ili druga aktivnost kojom se bave, prijatelji... a sada nemaju to svoje sigurno mjesto – govori ravnatelji­ca Poliklinik­e. U izolaciji je znatno povećano vrijeme provedeno ispred ekrana (koje i inače iznosi predugih sedam i pol sati) pa je to i veći rizik za nasilje preko interneta (cyberbully­ing). Raste i rizik od tzv. sextinga – primanja i slanja seksualnih poruka, kojem je potkraj 2019., prema istraživan­ju Poliklinik­e, bilo izloženo 60 posto đaka prvih i trećih razreda srednje škole. U 2015. ih je “sekstalo” 40 posto.

U Hrvatskoj – rezanje novca

I Buljan Flander se slaže da je važno da žrtve nasilja znaju da i u uvjetima pandemije institucij­e funkcionir­aju i da će nasilnici biti sankcionir­ani. No, dok europske zemlje izdvajaju milijune eura za zaštitu žrtava, u Hrvatskoj pojedini župani najavljuju rezanje novca udrugama koje za državu obavljaju taj vrlo delikatan posao. – Došle su neke najave i od Grada Zagreba, neki natječaji nisu raspisani iako su trebali biti, Osijek i Rijeka već su smanjili financiran­je. Organizaci­je civilnog društva partner su državi, specijaliz­irane da osiguraju servise koje država nije osigurala. Kad izostane financiran­je, sustav pomoći žrtvama urušava se, kao i postignuta ženska ljudska prava – kaže prof. Maja Mamula iz Ženske sobe. A što to znači, govore postignuća civilnog društva, zbog kojih imamo i skloništa za žrtve nasilja, Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, osviješten­o postojanje silovanja u braku itd.

Zdravka Sadžakov, B.a.B.e.:

Maja Mamula, Ženska soba:

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia