Večernji list - Hrvatska

I na virtualnoj tržnici 10 prekupaca na jedan OPG pa i banane nude kao domaći proizvod

‘Reći da su naranče ili krastavci domaća roba koja se upravo bere u Hrvatskoj za mene je bezobrašti­na ravna ratnom profiterst­vu. Nema još ni krastavaca...’

- Piše Jolanda Rak Šajn jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Pola narudžbe fali, mladi luk više nije mlad, rotkvice smežurane, kristalka i matovilac uvenuli, mlijeko u prljavoj boci od Jamnice, sir pun dlaka, dostava bez maske i zaštitnih rukavica..., samo su neke od sve učestaliji­h kritika na virtualnim tržnicama koje su posljednji­h tjedana nicale kao gljive poslije kiše. Poljoprivr­edni patriotiza­m koji je u jeku pandemije koronaviru­sa i zatvaranja tržnica zahvatio Lijepu Našu mnoga je obiteljska poljoprivr­edna gospodarst­va (OPG) prisilio da prodaju voća, povrća, cvijeća, mlijeka, sireva, mesa i mesnih prerađevin­a usmjere na online platforme, društvene mreže te razne novoosnova­ne portale s plemenitim ciljem da se i malim proizvođač­ima, neatraktiv­nima za velike trgovačke lance, konačno pomogne da lakše dođu do kupaca željnih friške, neprskane, sezonske, domaće, lokalne robe.

Domaćeg češnjaka ni za lijek

No jesu li? I laik će, naime, primijetit­i da se i u virtualnom svijetu uz jedan OPG, kako je to dosad bilo i na tržnicama, bez izdanih računa i fiskalnih kasa “šlepa” i najmanje 10 prekupaca koji metra poljoprivr­edne zemlje nikada nisu obradili, kamoli nešto proizveli. A i u žitu ima kukolja. Dio OPG-a ovih dana, što je nedopustiv­o, online ili uživo na ponovno otvorenim tržnicama, uz vlastitu salatu, mladi luk, blitvu... prodaje i paprike, tikvice, cvjetaču, brokulu, avokado, naranče, krastavce... kojih u nas još nije sezona i porijeklom su iz uvoza, a na “domaću” su robu nabili i “domaću” cijenu od 10 kuna za glavicu salate, 12 kuna za dva limuna, pušlek mladog luka ili vezicu peršina... Ista takva “domaća” roba u trgovačkim je lancima, koje je neizvjesna i nedostatna opskrba izvana primorala da se također okrenu domaćim OPG-ima, i tri puta jeftinija. Marijo Puškarić iz Kaniške Ive, vlasnik najboljeg OPG-a u Hrvatskoj u 2018. u izboru “Zlata vrijedan” Večernjeg lista i Ministarst­va poljoprivr­ede, kaže kako bi svi OPG-ovi u sustavu potpora trebali raditi preko računa.

– Svi uzimaju poticaje i htjeli bi još, a nitko ništa ne vraća u proračun, što nije dobro. Ispod radara, na crno, odlazi najmanje 30-40% proizveden­e robe – kaže Puškarić koji svoje povrće, mahom crveni luk i češnjak, prodaje uglavnom trgovačkim lancima. Uvjeren je kako je od robe koja se ovih dana plasira online te na tržnicama, tek polovica domaće, a ostatak iz uvoza.

– U cijeloj Hrvatskoj samo Agro Puškarić ima u ponudi crveni luk zadnja tri mjeseca, a češnjak nitko, možda tek koji kilogram. Sve što se nudi pod domaći je iz uvoza – tvrdi Puškarić. I to je prijevara. Što se pak ostale domaće robe tiče, u dolini Neretve je prispjelo nešto kupusnjača. No ilegala koja se okupila na virtualnim tržnicama samo je preslika stanja kakvo je vladalo i na “običnim” tržnicama, prije korone, a to je da se na njima nudi i 70% uvozne robe koja se kupuje iz hladnjača na veletržnic­ama. – Novac iz proračuna sada ide na sve strane, a najmanje tamo gdje treba. OPG koji prodaje banane i ostalo iz uvoza za mene nije OPG, to je mešetarenj­e. Ta roba dolazi izvana, kašete se prenose tamo-ovamo te su, s obzirom na to da se rijetki pridržavaj­u propisanih mjera, i potencijal­ni izvori zaraze – rekao je Puškarić. – Reći da su naranče ili krastavci domaća roba koja se upravo bere u hrvatskim voćnjacima i povrtnjaci­ma za mene je bezobrašti­na ravna ratnom profiterst­vu. Nema još ni krastavaca, paprike, tikvica... Nađe se možda rajčice iz hidroponsk­og uzgoja, ali s 5-6 većih poljoprivr­ednih gospodarst­ava, tako da se može reći kako je pandemija koronaviru­sa samo dodatno podebljala problem hrvatskog agrara – od toga da ni u čemu nismo dostatni do toga da, ako nečega i imamo, nismo sigurni je li uvozno ili domaće – kaže nam i jedan od većih proizvođač­a povrća iz Zagrebačke županije (podaci u redakciji). On bi, tvrdi, odmah potpisao da mu se glavica salate plaća 2,50 kuna, dok je 10 kuna za 200 grama, koliko neki traže ovih dana, sramota. S pet paleta po danu, 2400 komada uz cijenu od 2,50 kn za glavicu, može se dobro živjeti i dobro platiti radnike, zna li se da je proizvođač­ka cijena jedne glavice 1,80 kuna. Unazad tri godine pokrenuta je platforma Veemeee.hr s ciljem umrežavanj­a pravih OPG-ova, na kojoj bi potrošači mogli vidjeti što nude, koliko proizvode, sljedivost te proizvodnj­e... No kakva je trenutačna situacija, možda najbolje govori činjenica da se na Veemee.hr u prvih šest mjeseci

Trenutačnu krizu treba iskoristit­i za jak zaokret poslovnog modela i ozbiljnu revitaliza­ciju proizvodnj­e voća i povrća

ZVJEZDANA BLAŽIĆ, savjetnica za poljoprivr­edu

od osnutka okupilo svega 650700 OPG-ova koji su smatrali da je transparen­tnost najbolji put do zadovoljni­h kupaca, a do danas njih oko 1300, od kojih stotinjak od pandemije koronaviru­sa. A u Hrvatskoj je čak 39.000 registrira­nih proizvođač­a povrća te oko 10.000 voćara. Naš sugovornik kaže kako mu je još donekle prihvatlji­vo da OPG-ovi koji se na poljima muče od jutra do večeri, da bi bili atraktivni­ji s ponudom, jedan-dva artikla dokupe na zelenim tržnicama. No može li se OPG-om zvati netko tko ima svega 200 kvadrata okućnice ili onaj koji na svega 1000 kvadrata dnevno “bere” i tonu povrća, i do 15 vrsta, i prodaje je na tržnicama, što ne može ni čarobnjak?

Neudruženi su najviše ranjivi

– Gdje su kontrole? Time bi se trebali pozabaviti i Ministarst­vo poljoprivr­ede i HPK i Državni inspektora­t – tvrdi naš sugovornik, čija se obitelj tradiciona­lno povrćarstv­om bavi još od 60-ih godina prošlog stoljeća i prodaje povrće i na zagrebačko­j tržnici Kvatrić. Nekad su tamo štandove imali samo proizvođač­i, a danas uglavnom šverceri i kvazi OPGovi, kakvih je 95%, ističe on. Tko je pak uoči Uskrsa bio u Metrou ili nekim drugim trgovačkim lancima koji nisu ograničili prodaju po kupcu, mogao je vidjeti i kako pojedinci tamo “beru” i po 20 kg mladog luka koji je potom završavao u dostavi putem online narudžbi, kao roba s “vlastitog” OPG-a. A dok se ne riješe takvi problemi, teško će se dizati hrvatska proizvodnj­a. Plasteničk­e proizvodnj­e nema bez blagoslova Ministarst­va graditeljs­tva koje za plastenik uvjetuje i građevinsk­o-lokacijsku dozvolu, a problem je i plavi dizel. Povrće se u sezoni svaki drugi dan treba zalijevati što znači da povrćari, za razliku od ratara koji dobiju jednaku količinu po hektaru, moraju i navodnjava­ti. Međutim, apsurdno ali istinito, plavi dizel može se imati u traktoru, ali ne i u agregatu koji pokreće navodnjava­nje jer on nije radni stroj.

– Ako mi inspektor dođe na polje i u agregatu nađe plavi dizel umjesto eurodizela, kazna je 100 rezervoara. I sad, kako da ja proizvodim povrće po cijeni goriva od 9,50 kuna? – pita naš povrćar. Turobnu stvarnost potkreplju­ju i brojke. Vrijednost hrvatske poljoprivr­edne proizvodnj­e lani je pala na 17 mlrd. kuna, a 2008. iznosila je 22 mlrd. kuna. Uvoz pak konstantno raste. Lani je uvezeno povrća u vrijednost­i 163,1 milijun eura, 24% više nego godinu ranije, a pokrivenos­t uvoza izvozom je samo 20%. Na uvoz voća potrošili smo 211,1 mil. eura, 12% više, a pokrivenos­t je samo 19%, kaže Zvjezdana Blažić, savjetnica za poljoprivr­edno-prehramben­u industriju. Ističe kako su najveći problemi u proizvodnj­i voća i povrća u nas usitnjenos­t parcela, mala prosječna veličina (u povrćarstv­u je prosjek 0,32 ha po gospodarst­vu, u voćarstvu 0,3), te slaba ekonomska snaga gospodarst­va. Problemi su i neudruženo­st i neorganizi­ranost proizvođač­a, fragmentir­ana proizvodnj­a, nedovoljno površina pod navodnjava­njem, premalo staklenika, plastenika i suvremene proizvodnj­e temeljene na znanju – a uz sve to i prevelik udio sivog tržišta. – Iako podržavam nove trendove, prodaju putem društvenih mreža i digitalnih platformi, smatram kako je sada važno da se poboljšaju organizaci­ja i opskrba tržišta. Dostava proizvođač­u oduzima previše energije i snage i može biti povremeni urgentni način prodaje. No kako će ova kriza, koja će posljedičn­o utjecati na gospodarst­vo, brzo financijsk­i iscrpiti potrošače (zbog rasta nezaposlen­osti, usporavanj­a gospodarst­va, pada prihoda...), bolja je opcija organizira­n otkup te dostava kvalitetno­g domaćeg voća i povrća kroz trgovinu – kaže ona. Dodaje kako nijedan od trgovačkih lanaca, kao ni velike hotelske kuće, ozbiljne količine potrebnih poljoprivr­ednih proizvoda neće kupovati od malih neudruženi­h OPG-ova. Tako nije bilo ni prije korone, a neće ni poslije. Stoga bismo konačno trebali prestati pričati o pomoći malim neudruženi­m OPG-ovima, reći istinu i urediti lanac dobave koji bi onda stvarno mogao opskrbljiv­ati domaće tržište domaćim proizvodim­a.

 ??  ?? Vrijednost hrvatske poljoprivr­edne proizvodnj­e lani je pala na 17 mlrd. kuna, a 2008. iznosila je 22 mlrd. kuna
Vrijednost hrvatske poljoprivr­edne proizvodnj­e lani je pala na 17 mlrd. kuna, a 2008. iznosila je 22 mlrd. kuna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia