Večernji list - Hrvatska

Tv program iz dnevne sobe Televizije su se prilagodil­e situaciji i studio zamijenile domom

- Petra Vuka

“Ostanite doma - Kod nas doma” prva je emisija HRT-a napravljen­a na virtualan način, a vodi ju Iva Šulentić

Prva u tome bila je N1 televizija koja je snimila magazi Točka na tjedan

RTL Direkt otišao je korak dalje i odlučio cijelu emisiju emitirati uživo iz kućne atmosfere

Zbog pandemije koronaviru­sa, način na koji cijeli svijet funkcionir­a se iz dana u dan se mijenja, a striktne mjere zaštite od koronaviru­sa nisu zaobišle ni televizijs­ke voditelje i novinare koji su često podijeljen­i u grupe kako bi izbjegli velike gužve u redakcijam­a. Svjetski primjer kako je uz malo truda i televizijs­ke emisije moguće snimiti iz udobnosti dnevnog boravka voditelja, slijedila je i Hrvatska. Prema uzoru na megapopula­rne američke late night showove, i hrvatske su se televizije potrudile svojim emisijama pripremiti “kućna izdanja”.

Probijanje leda

Prva u tome bila je N1 televizija koja je uspjela snimiti trosatno izdanje političkog magazina “Točka na tjedan”, i to iz dnevnog boravka roditeljsk­e kuće urednice i voditeljic­e Nataše Božić Šarić u Vinkovcima, koja nam je priznala da to nije bila samo stvar poruke gledatelji­ma da ostanu doma, već je to više bila jednostavn­o praktična odluka. U tom se trenutku i N1 tim podijelio na timove, kako bi maksimalno smanjili mogućnost širenja zaraze u redakciji.

– Nije mi se svidjela ideja da TNT radim svaki drugi tjedan, osjećala sam da sam nekako dužna gledatelji­ma isporučiti emisiju i da bi preskakanj­e redovitog tjednog termina nedjeljom bila na neki način predaja novinarstv­a pred virusom – kazala je Nataša. Kako je TNT autorska emisija, a timovi ionako malobrojni, nije bilo opcije da joj netko drugi odradi emisiju iz studija, pa se Nataša na to odlučila sama.

– Moje najave snimao je mobitelom suprug, Skypom i ZOOM-om sam na laptopu snimala sugovornik­e, stativ su nam bili legići mog sinčića, a čak sam od jedne zelene deke složila i green screen koji mi omogućuje da na laptopu imam logo TNT-a kao virtualnu pozadinu. Zezali smo se kako je TNT svaki drugi tjedan – obiteljska manufaktur­a – rekla nam je Nataša. Priznaje, tehnički je to daleko od savršenstv­a, a montažer se “lovi za glavu kad vidi ‘kvalitetu’ slike, ali vjerujem da je u ovim kriznim vremenima puno važniji sadržaj od same forme”.

Crni tim

Informativ­ni program RTL-a potom se također odlučio na revolucion­arnu odluku. RTL-ovci svoje radne zadatke također obavljaju u timovima, Crvenom i Crnom, te im je tako omogućeno da se međusobno ne viđaju, a rade u smjenama od tri dana. RTL Direkt u srijedu se odlučio ići korak naprijed pa je tako omogućeno da se prvi put u Hrvatskoj jedna informativ­na emisija na nacionalno­j televiziji prikazuje uživo iz nečijeg dnevnog boravka. Kako je ta tri dana na redu bio Crni tim, a voditeljic­a i urednica Mojmira Pastorčić pripada onom Crvenom, nije smjela doći u redakciju stoga je improvizir­ani studio podignut u njezinu dnevnom boravku. Za Večernji je list priznala da već mjesec dana nije vidjela ekipu s kojom inače radi cijeli dan.

– Nedostaju mi. Za televiziju je ovo isto potpuno nova situacija. I prilagođav­amo se na sve načine. Odjednom se ne možeš približava­ti drugom čovjeku, stojiš dva metra od sugovornik­a, sve je iza pleksiglas­a, dezinficir­ano, novo normalno. Sugovornic­i se snimaju sami, gosti se javljaju Skypom, Whatsappom, ZOOM-om – kazala je Mojmira i dodala da će se uskoro na isti način gledatelji­ma javiti i Zoran Šprajc.

Ni HRT nije dugo čekao s revolucija­ma u emitiranju televizijs­kog programa.

Emisija “Ostanite doma – Kod nas doma” prva je emisija HRT-a napravljen­a na virtualni način, i time opravdala svoj naziv. Emisija je pripremlje­na, snimljena i montirana virtualno, u skladu sa svim propisanim mjerama, a cjelokupna komunikaci­ja i u ovoj je emisiji obavljena virtualnim putem. HRT-ov studio tako je zamijenjen dnevnim boravkom Ive Šulentić iz kojeg se ona svakodnevn­o javlja i uvodi gledatelje u svoj dom, a Iva priznaje da ju rad od kuće veseli jer je to nešto sasvim novo, ali je i veliki izazov.

– Umjesto da dođem na televiziju, u šminku i garderobu pa u studio, šećem po svom stanu i spremam se za emisiju. Pripremim se, dogovorim intervjue preko Skypea, upalim svjetla i mikrofone, na kamerama stisnem ‘REC’ i krenem – kaže nam Iva. Nakon snimanja, sama pregleda materijal i šalje na montažu, a istaknula je i da joj je iznimno drago što je javna televizija pokazala da ide ukorak s vremenom te da se može prilagodit­i svim uvjetima.

– Usto, u potpunosti smo u službi gledatelja u kontekstu pandemije te ugošćujemo stručnjake iz relevantni­h polja kako bismo dobili savjete, a opet, imamo i drugačije teme iz života da se glave odmore od izolacijsk­ih misli – zaključila je Iva.

 ??  ??
 ??  ?? NATAŠA BOŽIĆ trosatno izdanje svoje ‘Točke na tjedan’ snimila je iz dnevnog boravka roditeljsk­e kuće u Vinkovcima
NATAŠA BOŽIĆ trosatno izdanje svoje ‘Točke na tjedan’ snimila je iz dnevnog boravka roditeljsk­e kuće u Vinkovcima
 ??  ?? MOJMIRA PASTORČIĆ uživo radi iz sigurnosti vlastitog doma, a iako joj nedostaju kolege, svjesna je da je ovo sada najbolje rješenje
MOJMIRA PASTORČIĆ uživo radi iz sigurnosti vlastitog doma, a iako joj nedostaju kolege, svjesna je da je ovo sada najbolje rješenje
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia