Večernji list - Hrvatska

Dijeli se 40 milijuna kn, klubovi smiju prijaviti 10 djelatnika

Klubova

-

Sa 118 glasova “za” i dva suzdržana, Sabor RH usvojio je Zakon o dopunama Zakona o sportu kojima se regulira pomoć sektoru sporta u vrijeme epidemije koronaviru­sa. Tako je prenamjeno­m sredstava Središnjeg državnog ureda za šport osigurano 40 milijuna kuna, a potpora će se moći ostvariti za ožujak (do 3250 kuna) te za travanj i svibanj (do 4000 kuna).

– Nakon što predsjedni­k države potpiše ove zakonske dopune i po objavi u Narodnim novinama, već sljedeći dan otvorit ćemo našu aplikaciju za prijave u svrhu očuvanja radnih mjesta u sportu. Tu ne govorimo o sportašima nego o svim onim klupskim djelatnici­ma bez kojih sporta ne bi bilo, a to su treneri, voditelji, instruktor­i, fizioterap­euti i ostalo administra­tivno i tehničko osoblje – kazao je državni tajnik za sport Tomislav Družak i naglasio:

– Prijavit će se moći i županijske sportske zajednice i nacionalni sportski savezi, a ne samo sportski klubovi i svi oni bit će ograničeni na 10 zaposlenik­a da se ne dogodi da nam neki veliki klub prijavi 40 zaposlenik­a što bi nam uzdrmalo sustav pomoći manjim klubovima. Potporu će moći ostvariti oni djelatnici s kojima poslodavac ima sklopljen ugovor o radu i koji ne primaju plaću iz drugih javnih izvora, a ova bi mjera trebala obuhvatiti oko 3000 ljudi.

Inače, ovim zakonskim aktom izvršnim tijelima sportskih saveza omogućava se interventn­a izmjena propozicij­a i sustava natjecanja u vrijeme posebnih okolnosti kakva su i sada.

Na temu traženog popuštanja mjera zabrane treninga za vrhunske sportaše oglasio se pak zamjenik državnog tajnika Krešimir Šamija koji ističe:

– Mi se nadamo da će se to dogoditi za nekoliko dana, a do koje razine i za koje skupine sportaša, ovisit će o epidemiolo­škoj situaciji i procjeni nacionalno­g ,ali i lokalnih stožera civilne zaštite koji bi trebali odobriti pravo treniranja na lokalnim sportskim objektima, dakako uz zadovoljen­e epidemiolo­ške uvjete.

 ??  ?? TOMISLAV DRUŽAK Državni tajnik za sport donio je dobre vijesti klubovima
TOMISLAV DRUŽAK Državni tajnik za sport donio je dobre vijesti klubovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia