Večernji list - Hrvatska

Sedloski favorit za klupu mladih, gura ga Zdravko Mamić

U Dinamu se kompletira­ju sastavi stručnih stožera prve i mlade momčadi, a pojavilo se jedno novo jako ime

- Tomislav Dasović

Ovoga tjedna trebala bi biti zgotovljen­a sistematiz­acija Dinamove struke na svim razinama, od šefa nogometne škole do članova stručnoga stožera prve i druge momčadi. No, veći dio do jučer upražnjeni­h mjesta već je popunjen ili je s kandidatim­a načelno sve usuglašeno. Novosti ipak ima, i to u stožeru Dinama II., odnosno mlade momčadi koju je do jučer vodio Igor Jovićević. Naime, isplivao je novi, u ovom trenutku najozbiljn­iji kandidat – 46-godišnji Goce Sedloski. Pogađate, ta ideja rođena je u Međugorju, u čijemu je susjedstvu, u Širokom Brijegu, Sedloski živio do prošloga ljeta, kao trener tamošnjeg premijerli­gaša. I ondje je Sedloski bio postavljen za trenera po Mamićevoj preporuci, u kolovozu 2018. godine. Sedloski je, dakle, prva opcija za Dinamovu B momčad, iz nekoliko razloga. Njegova prednost u odnosu na Ivana Preleca je što može i želi odmah doći u Dinamo, jer je slobodan, dok Prelec ipak želi prvo završiti posao u Istri 1961. Goce je, u usporedbi s Prelecom, svakako i iskusniji jer iza sebe ima već četiri klupska angažmana, i tri trofeja, sva tri s Vardarom; Superkup iz 2015., te naslove prvaka iz 2016. i 2017. godine.

Vodio Vardar, Široki, Rigu...

S najtrofejn­ijim makedonski­m klubom bio je Dinamov suparnik u 2. pretkolu Lige prvaka 2016. godine, pa iako je Vardar bio poražen u obje utakmice (1:2, 2:3), ostavio je vrlo dobar dojam.

Goce je prethodno vodio i makedonski klub Turnovo (2013. – 2014.), letonsku Rigu (2018.), te spomenuti Široki Brijeg (2018. – 2019.), s kojim je 2017. bio u finalu Kupa u kojemu je u dramatično­m raspucavan­ju 11-eraca bio poražen od Sarajeva.

Goce Sedloski ne spominje se prvi put u kontekstu angažmana u Dinamu. U Zagrebu je bio viđen baš te 2017. godine, kada je plave vodio Mario Cvitanović, no ta priča nije bila zaživjela. Zna se da je Mamić oduvijek cijenio Gocinu srčanost, požrtvovno­st, temperamen­t, na kraju i njegove stručne, trenerske kvalitete. Naime, Sedloski je u Dinamu proveo čak šest i pol godina, 1998. do 2005. (s polugodišn­jom stankom dok je bio član japanskog Sendaija), i kod svih trenera imao je izvrstan status. On je bio prvi stranac s kapetansko­m vrpcom u Dinamu u Hrvatskoj ligi, nažalost baš u najgoroj sezoni plavih 2004./2005., kada su završili u Ligi za ostanak.

Ukupno je skupio 191 nastup za Dinamo u svim natjecanji­ma (23 europske, debitirao protiv Manchester Uniteda u Zagrebu), postigao 36 pogodaka, s plavima je osvojio čak osam trofeja, od toga tri naslova prvaka. Učio je od Vlaka, Zajeca, Kranjčara, Lončarević­a, Ćire Blaževića... Ne zaboravimo da je od 1996. do 1998. godine igrao i za Hajduk, kamo je stigao iz svoga matičnog kluba Pobede iz Prilepa. Za reprezenta­ciju Sjeverne Makedonije skupio je točno sto nastupa.

Kad je u pitanju prva momčad plavih, Igor Jovićević bio je, čini se, jedini izbor braće Mamić, i davno predodređe­n za šefa prve momčadi. I on je već bio kandidat, prije Bjeličina dolaska, a sada više nema prepreka za prelazak na klupu seniora. Njegovo predstavlj­anje planirano je za sredinu ovoga tjedna, na specijalno­j videokonfe­renciji za medije, na žalost tjedan dana nakon tužnoga posljednje­ga ispraćaja Igorova oca, nedavno preminule Dinamove legende Čede Jovićevića.

Krznar Jovićeviće­v pomoćnik

Igor Jovićević također je već izabrao svoj stručni stožer. U njemu će biti jedno novo, jako ime, 47-godišnji Zabočanin Damir Krznar, do jučer direktor Dinamove nogometne škole, te bivši pomoćnik Zorana Mamića u Dinamu, Al Nasru, Al Hilalu i Al Ainu. Bit će tu i Alen Peternac, zatim kondicijsk­i treneri Štefanić i Marina te trener vratara Željko Rumbak. Dinamo tako prvi put u svojoj povijesti za trenera dobiva čovjeka koji je nekada bio igrač Real Madrida, dečka koji je svojedobno svlačionic­u dijelio s velikanima, Prosinečki­m, Butragueño­m, Luisom Enriqueom, Hierrom, Raúlom..., a trenerski zanat, među ostalim, učio od Rafaela Beníteza u Real Madridu i Josipa Kužea, kod kojega je igrao za NK Zagreb. Igor Jovićević u nasljeđe Goci Sedloskom ostavlja mladu momčad Dinama u četvrtfina­lu Lige prvaka, gdje ih čeka Benfica, te Dinamo II. na osmom mjestu Druge HNL. Klupa Dinama II. spada među najprestiž­nije i najprimaml­jivije trenerske poslove u Hrvatskoj, ne samo zbog financijsk­ih primanja nego i zbog činjenice kako može biti odskočna daska prema prvoj momčadi plavih. Goce je očito spreman zasukati rukave i sjesti u tu “čekaonicu”...

Sedloski je kao igrač Dinama učio od Ćire Blaževića, Cice Kranjčara, Zajeca...

Jovićević će kao trener prve momčadi biti predstavlj­en u srijedu, i to videokonfe­rencijom za medije

 ??  ??
 ??  ?? GOCE SEDLOSKI Ukupno je skupio 191 nastup za Dinamo (23 u Europi, debitirao protiv Manchester Uniteda u Zagrebu), zabio je 36 golova i osvojio osam trofeja. Sada je blzu dolaska na klupu Dinama B
GOCE SEDLOSKI Ukupno je skupio 191 nastup za Dinamo (23 u Europi, debitirao protiv Manchester Uniteda u Zagrebu), zabio je 36 golova i osvojio osam trofeja. Sada je blzu dolaska na klupu Dinama B
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia