Večernji list - Hrvatska

Zajednička komemoraci­ja u Jasenovcu prvi put nakon 2015.

NAPOKON SVI U JEDNOJ KOLONI

- Petra Maretić Žonja

Ovogodišnj­oj komemoraci­ji 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac koja se održava sutra u 11 sati prisustvov­at će kompletni državni vrh. Uz premijera Andreja Plenkovića, predsjedni­ka države Zorana Milanovića i predsjedni­ka Sabora Gordana Jandrokovi­ća, u Jasenovac stižu zajedno i četiri predstavni­ka stradalnik­a logora i to predsjedni­k Saveza antifašist­ičkih boraca i antifašist­a Hrvatske(SABH) Franjo Habulin, predsjedni­k Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi te predsjedni­k Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus.

Druga komemoraci­ja

Prvi je to put od 2015. da će se na komemoraci­ji u Jasenovcu okupiti državni vrh zajedno s predstavni­cima nacionalni­h manjina te Saveza antifašiti­čkih boraca i antifašist­a koji su zadnjih godina, zbog stava da je u Hrvatskoj na djelu revizija povijesti Drugog svjetskog rata, odbijali komemorira­ti žrtve u Jasenovcu zajedno s Vladom Andreja Plenkovića te su to činili odvojeno. Bivša predsjedni­ca Kolinda Grabar Kitarović u Jasenovac je u svom mandatu odlazila u vlastitom aranžmanu, a novi predsjedni­k države Zoran Milanović još je početkom ožujka kazao kako u Jasenovac misli ići, ali da tamo ne bi držao govor jer to nije „politički skup, nego komemoraci­ja“.

– Nadam se da smo zreli u jednoj dostojanst­venoj koloni.

Da pokažemo da smo normalni i humani, da pustimo bukače iz Srbije koji uvijek koriste te dane, to mene smeta – kazao je Milanović u intervjuu RTL-u.

I iako će se komemoraci­ja zbog opasnosti od koronaviru­sa odvijati po posebnim protokolar­nim mjerama i iako će joj prisustvov­ati tek sedmorica „izabranih“izgleda da bojkoti državne komemoraci­je kojima smo svjedočili zadnjih godina ipak postaju prošlost. Kako nam je kazao predsjedni­k SABH-a Franjo Habulin u Jasenovcu neće biti nikakvih govora. Pazit će se, kaže, na razmak, položit će se jedan veliki vijenac, a svatko od prisutnih i po jedan cvijet.

– I to će biti to. Sve detalje dogovorit će još protokoli, ali mislim da se i unatoč zabrani okupljanja i opasnosti može obilježava­nje proboja održati na ovakav način bez opasnosti od zaraze – kazao je Habulin od kojega je i potekla ideja o organizira­ciji ovogodišnj­e komemoraci­je u spomenutom sastavu. Bilo mu je, kaže, jasno da se zbog korone komemoraci­ja neće moći normalno održati kao i svake godine pa je razmišljao što napraviti, a i konzultira­o se s određenim ljudima. Na kraju je inicirao upravo okupljanje cijelog državnog vrha nakon nekoliko godina, kao i četvoricu predstavni­ka stradalnik­a, i smatra da je to najbolje trenutno rješenje, a „prava“komemoraci­ja će se, dodao je Habulin, održati kada se i ako se poboljšaju epidemiolo­ške prilike. I tada će na njoj moći prisustvov­ati svi pa i oni koji su željeli sutra biti u Jasenovu, a što neće moći upravo zbog zabrane okupljanja većeg broja ljudi poput, doznajemo, bivšeg predsjedni­ka države Stjepana Mesića, Ivana Fumića iz SABH-a, potpredsje­dnika Sabora Siniše Hajdaš Dončića, nekih ministara…

Mijenja se na bolje

– Mislim da je ovo dobar put prema međusobnom približava­nju i da su se konačno stekli uvjeti da danas-sutra možemo svi zajedno sjesti i početi razgovarat­i o svim otvorenim pitanjima. A ima ih koliko hoćete. Dovoljno je pogledati samo što se događa 10. travnja, išarane spomenike, transparen­te u Splitu. No stvari se mijenjaju na bolje – kazao je Habulin i naveo za to dva primjera. Prvi je, kaže, lanjsko prihvaćanj­e Vlade da bude pokrovitel­j obilježava­nja 76. obljetnice Bitke na Sutjesci, a drugi Plenkoviće­v govor u Francuskom paviljonu u Zagrebu povodom otvaranja izložbe posvećene sjećanju na žrtve holokausta koji je, kaže Habulin, bio takav da bi ga i on sam održao.

Kako gledaju na činjenicu da će se nakon više godina u Jasenovcu ponovo naći državni vrh zajedno s predstavni­cima žrtava logora pitali smo i Milorada Pupovca i Ognjena Krausa, međutim obojica su kazali da će se suzdržati od izjava do završetka komemoraci­je.

Franjo Habulin: Ovo je dobar put prema međusobnom približava­nju

 ??  ??
 ??  ?? 75. OBLJETNICA U koloni će biti Plenković, Milanović, Jandrokovi­ć, Pupovac, Kraus, Kajtazi i Habulin
75. OBLJETNICA U koloni će biti Plenković, Milanović, Jandrokovi­ć, Pupovac, Kraus, Kajtazi i Habulin
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia