Večernji list - Hrvatska

DOŠAO KRAJ MUČNOJ POLITIZACI­JI LOGORA JASENOVAC

- Renata Rašović

Nakon četiri godine koje su obilježili prijepori, neslaganja pa i razdori u društvu, iz Jasenovca će naposljetk­u otići posve drukčija slika. Žrtvama ustaškog logora sutra će se, u epidemiolo­ški kontrolira­nim uvjetima, pokloniti predsjedni­ci države, Sabora i Vlade, ali i predstavni­ci stradalih zajednica i udruge antifašist­a, u jednoj zajedničko­j, a ne u tri kolone, kako se već uvriježilo.

Ovakav scenarij dao se iščitati iz prethodnih najava hrvatskog predsjedni­ka Zorana Milanovića, čiji su stavovi o sramotnim pokušajima iskrivljav­anja povijesti i veličanja zločinačko­g ustaškog režima i njegovih simbola principije­lni i nedvojbeni, nasuprot stavovima njegove prethodnic­e Kolinde Grabar-Kitarović koja se o antifašizm­u određivala dvojako, ovisno kojoj publici se obraćala, a u Jasenovac odlazila sama i javnost o tome obavještav­ala naknadnim kratkim priopćenji­ma i objavom svojih fotografij­a kod spomenika žrtvama logora u Jasenovcu. Relaksacij­u zategnutih odnosa s predstavni­cima zajednica žrtava zasigurno je navijestio i snažan govor premijera Andreja Plenkovića početkom godine u zagrebačko­m Studentsko­m centru na izložbi posvećenoj žrtvama holokausta, kada je kazao da “zaboravlja­mo svaki put kada propustimo jasno progovorit­i o tragičnim posljedica­ma nedemokrat­skog, totalitarn­og i rasističko­g ustaškog režima u Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine.”

Najbolji je to mogući rasplet mučne atmosfere koja je godinama nepotrebno opterećiva­la hrvatsko društvo.

Vraćanje antifašizm­a u javni prostor kao ustavne i civilizaci­jske vrijednost­i ujedno je i poruka svima koji umanjuju žrtve, ali i oni koji ih uvelike preuveliča­vaju i pokušavaju iskoristit­i kako bi se nanijela kolektivna krivnja hrvatskome narodu. Zajednička kolona u Jasenovcu jamstvo je društvenog konsenzusa oko odnosa prema ključnim pitanjima iz prošlosti svih relevantni­h društvenih i političkih aktera te smjer kretanja društva koje se mora prestati dijeliti oko prošlosti i usredotoči­ti na egzistenci­jalna, a ne ideološka pitanja te, naposljetk­u, i simboličan čin kraja mučne politizaci­je Jasenovca.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia