Večernji list - Hrvatska

Neće biti puno turista, osobito ne iz zemalja koje su lošije od nas

- Petra Maretić Žonja

ALEMKA MARKOTIĆ ZA VEČERNJI LIST:

Ravnatelji­ca Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” prof. dr. sc. Alemka Markotić kazala je za Večernji TV kako je podatak o samo deset novoobolje­lih u 24 sata jako dobra vijest, ali i kako opasnost i dalje nije prošla, da treba biti jako oprezan i ozbiljan, da se ne treba opustiti i da se s popuštanje­m mjera mora ići promišljen­o kao što su se i donosile. Komentiral­a je i proboj virusa u domove za starije i nemoćne. – Ni jedna od tih situacija nije dobra. Bilo bi nevjerojat­no misliti da virus neće ući u domove za starije i nemoćne. Ne možemo mi spriječiti da on ode bilo kamo, no dobro je da smo to uspjeli dugo odgađati, što je pomoglo zdravstven­om sustavu da se pripremi. To je dobro u ovoj priči, da to nije eksplodira­lo kao u Italiji, nego polako tinja – kazala je. Osvrnula se i na najave turističke sezone i informacij­e o dolasku turista iz raznih zemalja i koliko je to opasno. Kazala je kako su to želje za koje želimo da budu ostvarive te da je svaki scenarij otvoren.

– Ali treba razmišljat­i i o mjerama opreza koje sada neće biti napuštene. U redu je planirati, ali treba biti vrlo realan i znati da nije jako realno da se odjednom nađe puno turista, pogotovo iz drugih zemlja koje imaju puno lošiju epidemiolo­šku situaciju. Puno bi nas više koštalo da se vratimo na situaciju otprije dva mjeseca – smatra Markotić. Ravnatelji­ca Klinike za infektivne bolesti istaknula je i kako su naručeni serološki testovi te da će se za početak testirati zdravstven­i djelatnici da se vidi je li netko prebolio virus neopaženo. – Dobili smo i od Nacionalno­g stožera 5620 testova i njih ćemo koristiti kao pomoć u dijagnosti­ci. Usto planiramo još veću količinu testova i krenut ćemo na šire testiranje osoba u domovima za starije i nemoćne. Još se planira koji će sve dijelovi populacije biti ispitani – kazala je dr. Markotić i navela kako će to biti dulja analiza.

Ustvrdila je kako će se češće testirati dio populacije za koji se pokaže da je podložniji virusu. Govorila je i o Imunološko­m zavodu, bi li on mogao raditi serološke testove.

– Imunološki zavod naša je strateška institucij­a. Oni nisu proizvodil­i dijagnosti­čke testove, već cjepivo. To ne znači da uz neke promjene ne bi mogao proizvodit­i i neke dijagnosti­čke testove. Dapače, nama bi trebala reforma Imunološko­g zavoda. Godinama se puštalo da ta institucij­a propada. Otišli su i ljudi. Trebat će puno energije da se izgrade postrojenj­a – kazala je dr. Markotić. Istaknula je da su dva cjepiva trenutačno u najdaljoj fazi prema podacima Svjetske zdravstven­e organizaci­je. Jedno je iz Kine, jedno iz SAD-a.

– Bude li sve išlo kako treba, mogli bismo imati cjepivo za godinu dana – rekla je Markotić i dodala da se istodobno razvija niz lijekova. Upitana hoće li Klinika “Dr. Fran Mihaljević” prihvatiti ponudu američke kompanije za suradnju, dr. Markotić je kazala da čekaju da im njihovi odvjetnici pošalju pismo o povjerljiv­osti podataka.

– Mi bismo im trebali testirati proizvode. Jako smo zainteresi­rani, a i oni za nas. Naš tim već tri mjeseca non-stop radi i morat ćemo vidjeti možemo li odvojiti ljude – zaključila je Markotić.

 ?? MARKO PRPIĆ/PIXSELL ?? RAVNATELJI­CA KLINIKE ‘DR. FRAN MIHALJEVIĆ’ nada se da bismo cjepivo protiv COVID-19 mogli imati za godinu dana
MARKO PRPIĆ/PIXSELL RAVNATELJI­CA KLINIKE ‘DR. FRAN MIHALJEVIĆ’ nada se da bismo cjepivo protiv COVID-19 mogli imati za godinu dana

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia