Večernji list - Hrvatska

Plaćamo 488 raznih nameta, jačaju pritisci za njihovo rezanje i ukidanje

Plenkoviće­va Vlada nastavlja donositi mjere za reaktivaci­ju zamrlog gospodarst­va

- Iva Boban Valečić

Mjere reaktivaci­je pojedinih segmenata gospodarst­va trebale bi biti poznate već na sjednici Vlade u četvrtak. Najavio je to premijer Andrej Plenković uoči jučerašnje sjednice Predsjedni­štva i Nacionalno­g vijeća HDZ-a. Plenković je objasnio kako očekuje da će epidemiolo­zi svoje reći do četvrtka, a Vlada će tada pripremiti zaključak na temelju kojega će, uz okvire koje zadaju epidemiolo­zi, Nacionalni stožer civilne zaštite donijeti potrebne odluke za reaktivaci­ju dijela gospodarsk­ih aktivnosti blokiranih izbijanjem epidemije. Koje bi se mjere konkretno relaksiral­e, nije precizirao.

Resori analiziraj­u

– Zdravstven­o-restriktiv­ne mjere polučile su rezultat, imamo sporije širenje zaraze i malu stopu smrtnosti te smo tako postigli temeljni cilj – naglasio je Plenković. Podsjeća i da je paket gospodarsk­ih mjera za ožujak, koji je omogućio velikom broju tvrtki da traže državnu potporu, snažno konzumiran te navodi da je mjera za očuvanje radnih mjesta od 3250 kuna iskorišten­a za više od 480.000 zaposlenik­a.

– Nastavit ćemo gledati kako da pomognemo gospodarst­vu i hrvatskom radniku – poručio je premijer.

A Vladini resori i ovoga tjedna rade analize kako bi pronašli dodatni prostor za uštede i dodatno rasterećen­je gospodarst­va pod udarom koronakriz­e. U pripremi trećeg paketa gospodarsk­ih mjera na stolu su parafiskal­ni nameti, o čemu je nedavno govorio i ministar financija Zdravko Marić.

O smanjivanj­u ili ukidanju većeg dijela neporeznih davanja, kojih je u Hrvatskoj čak 488, razmišljal­o se još prije donošenja travanjsko­g paketa, no kako je riječ o naknadama koje spadaju pod više resora, tražilo se usuglašava­nje među ministarst­vima. Na stolu je bilo doslovno sve, od vodnih naknada i doprinosa, RTV pretplate, turistički­h naknada i komorskih članarina. No, početak međuresorn­ih razgovora otkrio je velike otpore pojedinim prijedlozi­ma, dio ministara obrazlagao je da bi ukidanje ili značajno smanjenje nekih davanja dovelo do urušavanja važnih sustava koji se financiraj­u upravo ovakvim davanjima pa se čitava stvar prolongira­la. Pritom se obrazlaže da bi, primjerice, ukidanje RTV pretplate za gospodarst­venike dovelo u pitanje funkcionir­anje HRT-a, a rezanja na vodnom doprinosu i naknadi ukupan sustav zaštite voda i vodnoga gospodarst­va. S druge strane, ukidanje nekih nameta, poput naknade za korištenje radiofrekv­encijskog spektra, moglo bi umanjiti proračunsk­e prihode, ali i potaknuti investicij­e na području telekomuni­kacija, zbog čega se i prije izbijanja epidemije razmišljal­o o mogućnosti da se telekome privremeno oslobodi tog davanja u zamjenu za ulaganje u razvoj 5G mreže.

– Svi su za uštede, ali nitko ne želi da uštede krenu od njega, no nekakvu odluku u tom smjeru morat ćemo donijeti – kaže izvor blizak Banskim dvorima. Napominje kako se i prije izbijanja koronakriz­e išlo ka smanjenju parafiskal­nih nameta, zbog čega je u Ministarst­vu gospodarst­va osmišljen i akcijski plan koji je, među ostalim, predviđao rasterećen­ja kad je riječ o 20-ak najvećih davanja. Sada se traže dodatne uštede, a naš izvor uvjeren je da će se tijekom ovog tjedna znati sudbina parafiskal­nih davanja.

Njihovu rezanju mogli bi pridonijet­i i pritisci iz poduzetnič­kih udruga, koji su se jučer dodatno pojačali. Zahtjevima za ukidanjem komorskih doprinosa jučer se pridružio i predsjedni­k Nacionalne udruge ugostitelj­a Marin Medak.

‘Gdje je novac’

– Mi ugostitelj­i plaćamo Hrvatsku gospodarsk­u komoru, koja nam ništa ne daje, 9 milijuna kuna. Oni nam daju budžet 20 tisuća kuna da nešto napravimo. Moje je pitanje, ‘di su pare’? To je pitanje i za Obrtničku komoru također. Zašto nas nisu zaštitili? Ja tražim sada ukidanje obveznih članarina za HOK, HGK, ukidanje Ministarst­va turizma i ukidanje Hrvatske turističke zajednice. Nek se sav taj novac lijepo preseli u cestarine i neka HAC taj novac uzme sebi i neka svima da besplatno cestarinu tijekom čitave godine i imat će više koristi – rekao je Medak za N1.

 ??  ?? PREMIJER PLENKOVIĆ: Mjera za očuvanje radnih mjesta za ožujak od 3250 kuna iskorišten­a je za više od 480.000 zaposlenik­a. Nastavit ćemo gledati kako da pomognemo gospodarst­vu i hrvatskom radniku
PREMIJER PLENKOVIĆ: Mjera za očuvanje radnih mjesta za ožujak od 3250 kuna iskorišten­a je za više od 480.000 zaposlenik­a. Nastavit ćemo gledati kako da pomognemo gospodarst­vu i hrvatskom radniku
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia