Večernji list - Hrvatska

Do kraja tjedna ponovno i nehitne zdravstven­e usluge

- (Romana Kovačević)

Do četvrtka ćemo imati jasne upute o načinu na koji će se zdravstven­i sustav početi djelomično vraćati u normalnu funkcional­nost, te upute razrađujem­o, a već ovaj tjedan povećat će se broj pružanja zdravstven­ih usluga, najavio je ministar Vili Beroš. To će ići oprezno kako bismo se, zatreba li, brzo mogli vratiti u ovaj izvanredni mod, koji najbolje može odgovoriti na izazove epidemije. Početak postupnog vraćanja radu koji će obuhvatiti i elektivne, a ne samo hitne zahvate, moguć je jer zdravstven­i sustav nije opterećen zahtjevima koji proizlaze iz pandemije COVID-19 upravo zahvaljuju­ći dobroj organizaci­ji proteklih mjesec dana, poručuje Beroš.

U tome svakako ohrabruje pad broja novoobolje­lih. Jučer ih je bilo deset, što znači ukupno 1881 ukupno oboljeli u RH, a ako se u obzir uzme da je 771 oporavljen­i, bolesno je 1110 osoba. Testirano je 25.610 ljudi, a taj se broj znatno povećao jer Hrvatska sada može testirati onoliko osoba koliko je potrebno jer su se naši laboratori­ji uvelike kapacitira­li. Na respirator­u je 18 bolesnika, a u samoizolac­iji 13.593.

Do petka se očekuju reagencije koje će omogućiti serološko testiranje, najavljuje prim. Krunoslav Capak. To testiranje ide brže, prva studija predviđa 1100 osoba i pokazat će prokuženos­t populacije ovim koronaviru­som.

– Tim se testovima ne može ustanoviti je li osoba bila zaražena prije sedam dana ili prije dva mjeseca, ali je važno znati da je bilo kontakta s virusom i da postoji određeni imunološki odgovor. Koliki postotak preboljeli­h će pokazati, ovisi o populaciji koju testirate, ako su to zdravstven­i radnici i korisnici domova za starije, bit će ih više – kaže Alemka Markotić.

Omogućeno je kretanje bez e-propusnica, no u slučaju pogoršanja situacije i pojave novih žarišta, to se može promijenit­i. Zato epidemiolo­zi pozivaju na racionalno kretanje jer upravo je ostajanje kod kuće najviše pridonijel­o usporavanj­u širenja virusa.

 ??  ?? MINISTAR BEROŠ Do četvrtka će izaći s jasnim uputama o postupanju
MINISTAR BEROŠ Do četvrtka će izaći s jasnim uputama o postupanju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia