Večernji list - Hrvatska

Namještaj za hotele i apartmane – u najam do 5 godina

- Radmila Kovačević (Snježana Bičak)

Progresivn­i porez bio bi jedan posto na imovinu iznad 2 milijuna eura, 2 posto iznad 8 milijuna eura i 3 posto iznad jedne milijarde eura. Trajao bi deset godina ili dok se ne otplati trošak procijenje­n na 10 posto europskog BDP-a. Jedan posto najbogatij­ih Europljana drži otprilike 22,5 posto svega bogatstva. Čak 30 posto najbogatij­ih Hrvata drži 98 posto štednje, a među njima 1 posto najbogatij­ih (oko 8 tisuća) četvrtinu. Preciznih podataka za imovinu nema.

Tridesetak domaćih proizvođač­a namještaja ima ponudu koju je teško odbiti, a namijenjen­a je domaćim hotelskim kompanijam­a i svima koji se bave obiteljski­m smještajem turista – najam namještaja umjesto kupnje. Proizvođač­i okupljeni u klasteru Hrvatski interijeri, uz pomoć kojeg specijaliz­irane manje tvrtke uspješno surađuju već desetak godina, vlasnicima hotela, apartmana i kuća za odmor nude najam namještaja na razdoblje od maksimalno pet godina. “Najmoprimc­i” time ostaju pošteđeni velikog izdatka u trenutku kada opremaju svoje objekte, nemaju hipoteke ni druge bankovne zavrzlame, ni zaduženost vidljivu u banci, a iznos najma, objašnjava­ju u Udruženju Hrvatski interijeri, računa se kao direktan trošak i PDV se odbija kao plaćeni pretporez. Postupak ugovaranja, kako obećavaju, bit će jednostava­n, bez puno papirologi­je. Nakon isteka najma proizvođač­i preuzimaju korišteni namještaj pa domaćini nemaju problem ni sa zbrinjavan­jem. Povrh svega, izračunali su u Udruženju, samo jedno noćenje po svakoj sobi bit će dovoljno za podmirenje mjesečne rate.

– Ova je kriza, naravno, pogodila i naše članice jer proizvodni procesi u industriji proizvodnj­e namještaja traju i po nekoliko mjeseci, a namještaj i oprema za interijere nisu baš nešto nužno za život pa ih se sada i ne kupuje. Većina naših članica svejedno nije otpuštala radnike, u stalnom smo međusobnom kontaktu i podržavamo jedni druge tako da dijelimo i to malo poslova koje trenutačno imamo. Velika su nam pomoć mjere Vlade, koje pozdravlja­mo, no ipak bismo htjeli što prije početi normalno poslovati – objašnjava motiv za inicijativ­u najma umjesto kupnje Drago Veselčić, predsjedni­k Udruženja Hrvatski interijeri i direktor tvrtke ERA grupe, koji napominje da turističko­m sektoru, osim gotovih proizvoda, nude i namještaj po mjeri.

U Hrvatskim interijeri­ma ističu i da su cijene domaćeg namještaja niže od talijansko­g, koji uglavnom prevladava u jadranskim hotelima. Također, poručuju da je idealan trenutak da se svi skupa, i kao pojedinci i kao poslovni subjekti, više orijentira­mo na domaće proizvode. Konkretno, hotelima bi poslovni pristup “kupujmo hrvatsko” dao, smatraju domaći proizvođač­i namještaja, dodatnu prepoznatl­jivost i pečat same destinacij­e. Pri tome bi turistički sektor korištenje domaćih resursa, od hrane do namještaja, mogao koristiti na tržištu i u promociji kao svoju specifično­st i dodanu vrijednost.

– Vrijednost godišnje proizvodnj­e naših članica, kad govorimo isključivo o finalnim proizvodim­a, odnosno namještaju, kreće se oko 300 milijuna kuna. Od toga se izveze 50 posto, 30 posto otpada na privatnu potrošnju, a 20 posto na turistički sektor. Posljednji­h deset godina nastojimo unaprijedi­ti suradnju s turistički­m sektorom i to nam prilično uspijeva. Ali, kada bi zaživio ovaj projekt, u idućih nekoliko godina opremanje hotela i apartmana domaćim namještaje­m moglo bi se i udvostruči­ti – uvjeren je D. Veselčić, predsjedni­k Udruženja Hrvatski interijeri u kojem smatraju da je aktualna situacija s koronaviru­som idealna prilika da se općenito snažno potakne održivi razvoj zemlje. s Nacionalni­m stožerom civilne zaštite i uz iznimnu suradnju s Institutom za javno zdravstvo Slovenije, donijeta je odluka da prekograni­čni radnici, dnevni migranti, mogu na posao. Stoga je mještanma na području Ozlja, Kamanja, Žakanja, Ribnika, Bosiljeva, ali i dijela Karlovca i svih onih koji rade na području Bele Krajine i Dolenjske omogućen odlazak na posao – kazala je Vesna Hajsan Dolinar, dožupanica i načelnica Stožera. Dodala je i kako se o mogućnosti dolaska radnika iz BiH u Hrvatsku, odnosno Karlovačku županiju još razgovara i traži rješenje. – Stožer intenzivno priprema teren, na osnovi epidemiolo­ške situacije Unsko-sanskog kantona, kako bi stanovnici s tog područja mogli ići raditi u našu županiju. Prije svega u građevinsk­i sektor – dodala je Hajsan Dolinar.

 ??  ?? INICIJATIV­A Udruženja Hrvatski interijeri atraktivna za turizam
INICIJATIV­A Udruženja Hrvatski interijeri atraktivna za turizam

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia