Večernji list - Hrvatska

Upute HZJZ-a za preuzimanj­e i plaćanje narudžbi u restoranu

-

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, predstavio je upute za ugostitelj­ske objekte kojima se dopušta rad, ali uz strogo pridržavan­je propisanih mjera. Zabranjeno je posluživan­je jela i pića u samom objektu, a kupljenu hranu ili piće treba se preuzeti isključivo na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Potrebno je i osigurati higijenske standarde te održavati socijalnu distancu među kupcima kako bi se smanjio fizički kontakt i održao razmak između kupaca, prodavača te kupaca i prodavača međusobno. Preporučuj­e se, ondje gdje nije drukčije uređeno, postavljan­je pregrade od pleksiglas­a ili drugog dezinficij­ensima perivog materijala. Nadalje, proizvod treba naručiti i platiti na mjestu koje je odvojeno od mjesta izdavanja/ preuzimanj­a narudžbe, a ako to nije moguće, prodavač mora obavezno dezinficir­ati ruke između naplate i izdavanja narudžbe te dezinficir­ati površinu na kojoj se vrši naplata. U drive-inu kupci nipošto ne bi trebali izlaziti iz vozila. proteklu subotu ispred restorana Tekka i zbog čega je zatvoren.

– Ugostitelj je samoinicij­ativno otvorio drive-in zonu iako se za takvu vrstu usluge podrazumij­evaju određeni propisi. Dakle, u trenutku dok Hrvatskom vlada opasna epidemija, stol iz restorana postavljen je na javnu površinu bez ikakve komunalne dozvole. Na tom stolu nije bilo nikakvog upozorenja o higijeni kao ni o pravilima ponašanja i distancira­nja. Zaposlenik ugostitelj­skog objekta hranu je postavljao na taj stol odakle su je preuzimali kupci iz automobila a da stol nije bio prethodno dezinficir­an i opremljen pripadajuć­im sredstvima. No, da bi se uopće došlo do stola, trebalo se prvo prelaziti preko zelene površine – kazao je Mikulić ističući da je inspektor na licu mjesta postupao sukladno pravilima Stožera civilne zaštite te uputama HZJZ-a.

”A što da se netko zarazio?”

– Zamislite samo da se netko zarazio koronaviru­som prilikom kupnje hrane u tom drive-inu. Tko bi za to bio odgovoran? Tražila bi se nečija odgovornos­t i onda bi se svi pitali gdje su inspektori i zašto nisu preventivn­o bili na terenu gdje se krše napuci i zakoni. Iako drive-in nije reguliran hrvatskim zakonima, važno je imati na umu da ipak trebaju biti ispunjeni minimalni uvjeti, a jedan od glavnih je da ista osoba ne smije posluživat­i i naplaćivat­i robu – dodao je Mikulić.

Inače, ugostitelj­ski objekti koji su proteklih dana zatvoreni nalogom Državnog inspektora­ta od danas će moći početi raditi. Dakako, moraju ispunjavat­i svih 11 mjera koje traži Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u svojim uputama. To je posljedica jučerašnje­g sastanka u Državnom inspektora­tu, koji su zatražili predstavni­ci Hrvatske gospodarsk­e komore. – Naš je cilj da svi ugostitelj­i koji mogu raditi uz pridržavan­je zdravstven­ih mjera nastave poslovati i tako očuvaju radna mjesta. Ključno je da im uvjete rada institucij­e jasno i nedvosmisl­en iznesu, a to je danas i dogovoreno – rekao je potpredsje­dnik HGK za poljoprivr­edu i turizam Dragan Kovačević. Također, svi sudionici sastanka jedinstven­i su bili u stavu da se što prije relaksiraj­u mjere, prvenstven­o za poduzetnik­e čiji je rad neophodan za opstanak gospodarst­va. Na sastanku su uz Andriju Mikulića i ministra turizma Garija Cappellija bili predstavni­ci poduzetnik­a, ugostitelj­a, HGK, HOK-a i HUP-a.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia