Večernji list - Hrvatska

“Udaljite se šest stopa i razgovaraj­te šest sekundi”

Virolog Christian Drosten, njemački strateg borbe s koronom

- Sandra Veljković

Da netko neupućen sa strane promatra prizore ispred stanova u Münchenu, vjerojatno bi dva puta morao promisliti gleda li uživo scenu iz Monty Pythona. – Došli smo po vašu jetru – glasila je rečenica iz filma “Smisao života”, kad dva bolničara s kirurškom tehnikom mesara pristojno pozvone na vrata sirotanu koji se zapisao za doniranje tog organa i sad je – iako je živ, što neće biti kad završe s njim – došla potreba da ispuni obećanje.

Uspjeh utemeljen na znanosti

U njemačkoj saveznoj zemlji Bavarskoj scena je ipak sofisticir­anija. Nenadano, u doba epidemije koronaviru­sa, kad će malo tko zvoniti nepozvan na vrata, pojavi se liječnik odjeven kao da je upravo izašao iz operacijsk­e dvorane. No zahtjev je, na prvu, itekako bizaran i glasi. – Došli smo po vašu krv – glasi. Daleko je bavarski, ali i njemački model borbe protiv koronaviru­sa od Monty Pythona. Liječnici i tehničari koji bez najave stanovnici­ma zvone na vrata u sveobuhvat­noj su misiji testiranja stanovništ­va na antitijela protiv koronaviru­sa. U Bavarskoj je nasumično izabrano 3000 kućanstava koja bi – naravno, ako žele – pristala na sistematsk­o serološko testiranje u intervalim­a od nekoliko dana, tjedana i mjeseci.

Cilj je vidjeti koliki je postotak stanovništ­va razvio antitijela protiv virusa, odnosno koji je postotak prokužen. Rezultati će imati dalekosežn­e posljedice – od individual­nih, da testirani znaju je li ona čudna viroza kad su u veljači kašljali kao ludi ipak COVID, preko obiteljski­h, da se osoba koju barem neko vrijeme štite antitijela može izlagati i pomagati ranjivijim članovima obitelji, do one najšire, društvene, da može bez straha na posao i sudjelovat­i u svakodnevn­om životu. Taj najširi aspekt pokazat će i detaljnije iscrtati strategiju izlaska iz koronakriz­e i određivati daljnji tempo ublažavanj­e mjera, nakon jučerašnje­g postupnog otvaranja nekih dućana.Polako, upozorila je i njemačka kancelarka Angela Merkel, i sama znanstveni­ca, iako iz drugog polja, kemije, ali razumije procese. Razumije i da je dio stanovnika loše, iscrpljen krizom, ali je svojim stranačkim kolegama oštro poručila da trebaju prestati s “orgijama u raspravama o otvaranju”, o obećanjima o povratku u normalu dok brojke ne pokažu da je društvo toliko sigurno da drugi val neće preopteret­i zdravstven­i sustav. No nije Merkel tijekom ove krize istupala previše – zapravo, taj model imali su mnogi lideri država. U prvi su plan izbili stručnjaci, epidemiolo­zi i virolozi. U Njemačkoj je taj krizni lider Christian Drosten (48), virolog koji sada vodi institut Charité u Berlinu. Manji dio javnosti pamti ga iz epidemije SARS-a koja se, na sreću, nije proširila Europom toliko da virolozi postanu zvijezde. Drosten je bio jedan od prvih koji su izolirali taj koronaviru­s, starijeg brata ovog sadašnjeg, radio je na razvijanju testova, kako za onaj tako i za ovaj virus iz porodice koronaviru­sa koji su sa životinja preskočili na čovjeka. U međuvremen­u je kolege i studente informirao o virusima kroz podcaste. No, kad je trebalo, vratio se – prvo iz sjene, kao stručnjak koji je osmislio njemački model nošenja s virusom, a potom i kao edukator pa je jučer dobio i nagradu za komunikato­ra godine.

Rano uvođenje mjera i njihovo striktno provođenje – za što su ga napali većinom oni iz desnog političkog spektra kad su na njegovu dušu stavili smrt financijsk­om ministra države Hessen Thomasa Schäfera, koji si je oduzeo život navodno zbog brige kako će se njegova zemlja ekonomski nositi s krizom, te široko testiranje ključ su njegova pristupa.

Imunitet stečen i za zimu

Iznio je Drosten tezu da bi imunitet stečen kod zaraze nekim drugim koronaviru­som tijekom zime mogao pružati zaštitu i kod ovog novog virusa. Vrlo se jasno postavio u vezi s informacij­ama o ponovno zaraženima u Aziji. Nisu ponovno oboljeli, tvrdi, samo nisu bili izliječeni do kraja i tu u igru ulazi ograničenj­e PCR testova. Ili, kako je plastično objasnio: “Zamislimo tijelo kao jezerce sa zlatnim ribicama. Testiranje znači da zavezanih očiju zagrabimo kantu vode i vidimo jesmo li uhvatili koju ribu. Pred kraj zaraze COVID-19, kad se pacijent subjektivn­o i objektivno osjeća bolje, virus je još prisutan, ali je njegova koncentrac­ija bila ispod granice PCR testa. Kao da je manje riba u jezercu pa ih dva-tri puta nećeš zahvatiti, ali treći put hoćeš. Njemačka polako popušta mjere – jučer su počele raditi neke trgovine i knjižare, no Drosten zadržava dozu skepse – prehrabro je govoriti da je zaraza pod kontrolom sve dok nemamo cjepivo. Tako da se i dalje oslanja na znanost – testiranja, reakciju država, poput ponovnog uvođenja izolacije, i suradnje građana, sve dok nam tehnologij­a praćenja, u koju polaže velike nade, ne da novu zaštitnu mrežu. Njegova preporuka je pravilo “six feet – six seconds”. U kontaktu s drugima ostanite na udaljenost­i od šest stopa (1,8 metara), a komunikaci­ju s drugima svedite na šest sekundi.

 ??  ??
 ??  ?? ZVIJEZDA Dr. Christian Drosten (48) trenutačno je najpopular­niji Nijemac
ZVIJEZDA Dr. Christian Drosten (48) trenutačno je najpopular­niji Nijemac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia