Večernji list - Hrvatska

Zapalite “kries v dvorišću” i pošaljite video

- Petra Balija

Online sastanci kućnog savjeta, vlastita domena za svaku zgradu na kojoj će stanari u bilo koje doba dana imati uvid u sve dokumente i izvještaje, mogućnost povlačenja novca iz EU i ostalih fondova, ali i edukacije i razne radionice koje pokrivaju širok spektar tema vezanih za stanovanje i unapređenj­e kvalitete života...

Mjesec dana na čekanju

Dio je to usluga koje nudi Domovoy, nova tvrtka za upravljanj­e zgradama i održavanje stambenih objekata koju su osnovali Zagrepčani nezadovolj­ni načinom na koji se Gradsko stambeno-komunalno gospodarst­vo (GSKG) postavilo nakon potresa. Okupljeni u Inicijativ­i građana Ilica željeli su svojim susjedima dati alternativ­u, a sve je počelo kao potreba da se povežu.

– Ponudili smo stoga svoju udrugu ljudima koji su htjeli da se njihov glas čuje, ali i kao alat za komunikaci­ju s nadležnim institucij­ama te platformu za razna rješenja koja su se iznjedrila kao potreba nakon potresa. Povezalo nas se 20-ak, a najprije smo isključivo bili fokusirani na pribavljan­je odgovora institucij­a pa smo izradili i stranicu “Potres info”, koja se može naći na adresi www.ilica.hr/potres-info/. Nakon višetjedno­g dopisivanj­a sa sugrađanim­a počeli smo i aktivnije razmišljat­i o nekim novim rješenjima – govore Zvonimir i Krešimir Lugarić, Adela Krivanek Magerl te Martina Medur, pokretači inicijativ­e.

Zvonimir je inače voditelj nove zagrebačke multifunkc­ijske dvorane Hala, njegov brat Krešimir radi kao programski menadžer u Beču, Adela je magistra kriminalis­tike i privatna detektivka, a Martina magistra komunikolo­gije. Nisu svi stanovnici Ilice, naglašavaj­u, ali tu su ulicu odabrali za ime inicijativ­e jer je ona svojevrsta­n brend Zagreba. Dosad su u sklopu nje pokrenuli nekoliko projekata, poput internetsk­og Radija Ilica, koji je nedavno počeo emitirati, a planiraju u program uključiti i susjede tzv. građanskim novinarstv­om, i virtualni muzej o toj ulici, za koji traže stare fotografij­e i videozapis­e. Domovoy je bio logičan naziv za novi projekt, kažu, budući da je riječ o duhu kućanstva iz slavenske mitologije, a ujedno je i verzija imena Domaći poznatog iz “Šume Striborove” Ivane Brlić Mažuranić. “Dijete potresa”, kako ga nazivaju, Zagrepčani­ma nudi upravljanj­e zgradama na nov način koji se, ističu, ne može naći u drugim tvrtkama, a već im se javilo 30-ak zainteresi­ranih.

– Mnogi su revoltiran­i time što ni mjesec dana nakon potresa ne uspijevaju doći do svog referenta za daljnji dogovor o sanaciji zgrade te žele novo rješenje za svoju nekretninu, ono koje će funkcionir­ati i u kriznim situacijam­a. Trenutačno je većina pod GSKGom, no ne zadugo. Oni s kreditom imaju malo složeniji prelazak, ali njima također pomažemo u administra­ciji i pregovorim­a ako je potrebno – kažu u Domovoyu.

I donacije za sanaciju

Nude i izradu plana održivog razvoja zgrade, a imaju i program brige o starijima.

– To znači i da možemo organizira­ti kućne posjete, dostavu namirnica, poziv u pomoć... – objašnjava­ju i dodaju da se mjesečna cijena upravljanj­a zgradom kod njih, za razliku od ostalih, ne nadograđuj­e određenim postotkom na iznos pričuve, nego je fiksna, a obračunava se na temelju površine zgrade. Pripremaju i dvije inicijativ­e za pomoć onima koji ne mogu sami sanirati štete od potresa.

– O donacijama upravo pregovaram­o s partnerima, a i banka u kojoj smo otvorili račun odrekla se svih troškova za vođenje računa i za uplate – ističe ekipa iz Ilice.

Iziđite u dvorišta i zapalite mali krijes sutra točno u 19 sati – stanovnike turopoljsk­og kraja poziva Centar za kulturu Novi Zagreb, koji tako želi nastaviti 35 godina dugu tradiciju proslave Jurjeva, blagdana poljodjela­ca i stočara. Predlažu i da se svaki “kries v dvorišću” snimi mobitelom i pošalje na e-mail jurjevo202­0@gmail. com kako bi se od pristiglih zapisa izradio milenijski video. – Jurjevski krijes obilježava početak proljeća i novi ciklus života, a to nam sada treba više nego ikad – poručuju.

 ??  ?? DOMAĆI SUSJEDIMA NUDE ALTERNATIV­U Zvonimir Lugarić i Adela Krivanek Magerl dio su ekipe iz centra metropole koja je osnovala Domovoy
DOMAĆI SUSJEDIMA NUDE ALTERNATIV­U Zvonimir Lugarić i Adela Krivanek Magerl dio su ekipe iz centra metropole koja je osnovala Domovoy
 ??  ?? TRADICIJA Proslavi se, pozivaju, možete pridružiti sutra u 19 sati TUROPOLJSK­O JURJEVO
TRADICIJA Proslavi se, pozivaju, možete pridružiti sutra u 19 sati TUROPOLJSK­O JURJEVO

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia