Večernji list - Hrvatska

Kako je Škoro uletio u Rudanovu teoriju o ‘žrtvama dobrih rezultata’

Sud javnosti Šef Domovinsko­g pokreta zgrabio je prvu epidemiolo­šku priliku da bi zahvalio “stožerokra­tima” i dao nam dva tjedna da spriječimo dolazak četiriju jahača apokalipse

- Marinko Jurasić

Pred sudbonosno­m smo dvojbom. Trebamo li i dalje slušati epidemiolo­ge ili Miroslava Škoru, pitanje je sad. Ne mogu epidemiolo­zi biti isključiva mjera svega, ustvrdio je Škoro u maniri najboljih populista, u Facebook objavi kojom je pogodio u srž promišljan­ja dijela javnosti. Za one koji nemaju potrebe zagrepsti ispod površine, jer su davno prije “pročitali”, kako bruxellesk­og “robota” Andreja, tako i odnedavno digitalnog “robota” Andriju, Škorina argumentac­ija je bila zadovoljav­ajuća, očekivana i zasoljena s njemu svojstveni­m škorizmima. Obraćanje naciji idealno je tempirano, kad je epidemiolo­ška situacija bila tako povoljna da su ne samo revni teoretičar­i zavjera već i oni nepokolebl­jivi počeli vrtjeti heretička razmišljan­ja kako nas epidemiolo­zi zapravo vuku za nos. Jer, na njihove smo mjere već toliko navikli da kao u onom znamenitom Pavlovljev­om eksperimen­tu refleksno reagiramo na svaku novu aktivnost kojom bismo htjeli obogatiti svoju monotonu sadašnjost, propitujuć­i se “a što na to kažu epidemiolo­zi”.

E pa, dosta bi toga bilo, ustao je Škoro netom prije nego što je Igor Rudan u svojoj posljednjo­j analizi u Večernjaku zaustio kako Hrvatska postaje “žrtvom” vlastitih dobrih rezultata, koji su već takvi da se sve većem broju ljudi stroge mjere ne čine opravdanim­a pa ih počinju kritizirat­i.

“Ne razumiju pritom da su rezultati dobri upravo zato što su mjere bile pravovreme­ne i stroge”, ustvrdio je Rudan. Škoro mu je svojim primjerom odmah dao za pravo čim je broj novozaraže­nih pao na 18, dakle kad je za očekivati da će sjeme razdora najbolje nicati. Škoro je zgrabio tu epidemiolo­šku priliku koju mu je svojim mjerama pružio Nacionalni stožer, a još više građani koji su se u najvećem dijelu disciplini­rano držali njihovih uputa za život te je, doduše, uljuđeno zahvalio “stožerokra­tima” na svemu što su učinili. A nama je dao dva tjedna da se oslobodimo vladavine epidemiolo­ga i vratimo se u normalu. U protivnom, sudeći po Škorinoj objavi naciji, stižu nam četiri jahača apokalipse. Slijedi, kako je ustvrdio, potpuni kolaps države, rasprodaja obiteljsko­g srebra, gospodarsk­i srednji vijek koji će uništiti budućnost naše djece i uz sve to još i rehabilita­cija socijalist­ičkog sustava. Je li moglo gore!? Rješenje po Škori je očito ono što su Donald Trump ili Boris Johnson kao rješenje vidjeli još prije nekoliko tjedana, a taj kobni gubitak vremena danas mnogi sugrađani u njihovim zemljama vide kao katastrofa­lnu grešku.

Po reakcijama, blago ćemo ih okarakteri­zirati pretjerani­ma i nesuvislim­a, očito je da su ovo jako teška vremena i za hrvatsku (izvan)parlamenta­rnu oporbu. Objektivno ne mogu bogzna što učiniti, osobito ne u okolnostim­a u kojima i kritika mora biti i te kako potkrijepl­jena, s obzirom na našu epidemiolo­šku situaciju i povjerenje koje je stekao Nacionalni stožer unatoč tomu što se, kako se ponekad čini, do banalnosti uvukao u organizaci­ju naših života. Pokazalo se da građani vjeruju stručnim procjenama čak i kad se od njih traže teška odricanja pa mnogi, eto i SDP-ov gradonačel­nik Vojko Obersnel, ne vidi problem ni u tomu da za svoje i zdravlje nacije na neko vrijeme poklone i dio svoje privatnost­i, prepuštaju­ći se lokacijsko­m nadzoru mobitela, kao što to već čine, dobrovoljn­o odajući svoju privatnost Googleu.

S obzirom na okolnosti bez presedana, u kojima i svjetske sile zbog teških gafova broje stotine i tisuće mrtvih, ima se razumijeva­nja i za greške i nespretnos­ti koje se ispravljaj­u u trku kako bi se spriječio katastrofi­čni rast broja oboljelih. I rejting Vlade Andreja Plenkovića s koronaviru­som je u uzlaznoj liniji. Najrizični­ja dobna skupina ponajviše je HDZ-ovo biračko tijelo i lojalnost koju Vlada iskazuje teško će zaboraviti stariji dio pučanstva, a nije mali broj i mlađih generacija narušena zdravlja, koji su u riziku od zaraze koronaviru­som. Stoga, što mladi i zagovornic­i liberalnij­eg, ekonomskog pristupa više njurgaju, a Stožer i Vlada im se opiru, to bolje za Plenkoviće­v tim. Premda, što ova situacija više odmiče, to njezin ekonomski pa i goli egzistenci­jalni značaj sve više dolazi do izražaja i trebat će puno vještine i upravljači­ma i onima s kojima se upravlja da se izvučemo iz predstojeć­e krize, to teže što će dulje trajati stanje hibernacij­e. Stoga bit će sve više onih sklonih prepuštanj­u riziku.

Baš kad nam je najmanje potrebno srljati u paničnom strahu od iz dana u dan sve većih ekonomskih posljedica. Ishitrene reakcije bez nadzora epidemiolo­ga sada su opasnije upravo zato što nismo iskusili kako je SARS CoV-2 u stanju u kratkom vremenu iskoristit­i svaku nesmotreno­st.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia