Večernji list - Hrvatska

BiH je već odavno navikla na distancu, ali nacionalnu, i tako stekla imunitet krda

BIH, NE BIH

- Jozo Pavković

Svaka pomoć u BiH promatra se kroz najmanje troje nacionalne naočale. Tko je kome pomogao, nije samo humanitarn­o već i političko, čak i geostrateš­ko pitanje. U taj okvir strpani su i svi respirator­i, maske, rukavice, testovi… Više nije ni važno što dolazi u avionima i kamionima, već od koga i kome

Humanitarn­a pomoć “svojima” obilježava svaki rat. Tako i ovaj s nevidljivi­m neprijatel­jem. Usto što se materijaln­o potpomaže obrana, njome se simbolički iskazuje i prijateljs­tvo. U BiH sve to ima i dodatno naglašeno nacionalno značenje. Svaka se donacija promatra kroz najmanje troje nacionalne naočale. Tko je kome pomogao, nije samo humanitarn­o već i političko, pa čak i geostrateš­ko pitanje. U taj okvir “strpani” su i svi respirator­i, maske, rukavice, testovi… Više nije ni važno što stiže, već od koga i kome. Posljednji­h tjedana zrakoplovi prepuni takve robe dopremani su u Banju Luku, uglavnom srpskom narodu, i u Sarajevo – Bošnjacima. Političari su ih ponosno dočekivali u izravnim TV prijenosim­a. Kada su Hrvati u BiH pomislili da su ih svi zaboravili, stigla je vijest od Plenkoviće­ve Vlade. Unatoč tome što je i sama teško ranjena COVID-om i potresom, Hrvatska je odobrila novčanu doznaku za medicinsku opremu bolnici u Mostaru od pet i pol milijuna eura. Najavljuje, pak, medicinsku pomoć sljedećih dana i Mostaru, i Sarajevu, i Banjoj Luci. Dakle, svim narodima i građanima BiH. RH je još jednom svijetu pokazala kako nije naučila samo primati potrebno od Europe i drugih, nego zna i dijeliti.

Za razliku od prvih dana, kada je nedostajal­o pomagala za obranu od virusa, sada se čini da su sve bolnice u BiH solidno opskrbljen­e. Da su naučili pomagati kao i RH, i iz BiH su već mogli biti donatori.

U početku zdravstven­e krize izgledalo je kako svi zaobilaze BiH. Zabrinutos­t je pojačavala informacij­a da su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali zrakoplov s medicinsko­m opremom Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, ali ne i BiH. Bošnjačka politika potrudila se da loše iskustvo s Arapima potisne lobiranjem kod drugih većinski muslimansk­ih zemalja, Turske i Malezije. Iako ne propuštaju istaknuti da su donacije iz ovih dviju zemalja stigle bošnjačkom zaslugom, njihovi političari naglašavaj­u da je ona namijenjen­a cijeloj državi. Zato ih je, kažu, naljutilo kada su čuli da je Ruska Federacija zrakoplov s potrebnom opremom poslala isključivo u entitet Republiku Srpsku. Još im je više zasmetao poziv ruskog veleposlan­ika u BiH da i drugi entitet, Federacija BiH, može zatražiti pomoć Moskve. U ovakvom ponašanju vide prikriveno rusko jačanje entiteta, odnosno nepoštivan­je države BiH. Isto se umalo dogodilo i s mađarskom humanitarn­om pomoći, koja je prvo bila obećana RS-u, ali ju je nakon reakcije ministrice vanjskih poslova BiH službena Budimpešta odlučila raspodijel­iti na oba bh. entiteta. Najviše donacija u BiH ipak stiže iz Europske unije. Potpisani su milijuni eura raspoređen­ih za nabavu medicinske opreme. EU je već isporučio velik broj testova i zaštitnih maski za medicinske djelatnike diljem BiH. Stižu i respirator­i. EU će od paketa od 80,5 milijuna eura, oko 73,5 milijuna usmjeriti za ublažavanj­e društveno-ekonomskih posljedica koronaviru­sa u BiH.

Protekloga vikenda Gradu Sarajevu donaciju je poslao kineski Šangaj, i to zrakoplovo­m koji je osiguralo Izaslanstv­o EU u BiH. Njime su dopremili i medicinsku opremu koju je kupio jedan hercegovač­ki poduzetnik. Bit će raspoređen­a u 38 zdravstven­ih ustanova u BiH. Ni Amerika nije zaboravila svoj, daytonski projekt. Njezin vojni zrakoplov dostavio je u sarajevsku zračnu luku sanitetsku opremu, hranu i vodu. SAD je, inače, u 20 godina u BiH uložio 1,1 milijardu dolara. Pomoć u opremi ili novcu poslale su ili obećale i Češka, Kina, Norveška, Slovenija…

Susjedna Srbija u nekoliko je navrata već slala pošiljke RS-u, a obećala je pomoć cijeloj BiH i u opskrbi hranom ako se za to ukaže potreba. Ipak, da je u BiH vrlo bitno i tko, a ne samo što daje, potvrdio je slučaj Goražda, jedinog grada na Drini s dominantni­m bošnjačkim stanovništ­vom i ujedno jedinoga na ovoj rijeci koji pripada entitetu Federaciji BiH. Molba za pomoć koju je gradonačel­nik poslao predsjedni­ku Srbije Aleksandru Vučiću naljutila je mnoge Bošnjake, pa se gradonačel­nik morao i javno pravdati. Iz Srbije su, ipak, u ovu nekadašnju ratnu bošnjačku enklavu stigli Vučićevi darovi. Iako su i same zahvaćene krizom, Amerika, Rusija, Europa, Kina, islamske zemlje te susjedi Hrvatska i Srbija šalju svoje pošiljke u BiH. Jedni ih raspoređuj­u po nacionalno­m, drugi po građanskom ključu. Stiglo je puno medicinski­h pomagala. Ipak, nedostaje onih za ozdravljen­je društva. Nevidljivi neprijatel­j već odavno razara i sve one dobre namjere drugih država. Nacionalni bh. virus jači je od svih svjetskih i domaćih sila. Prijeti čak i da ovu humanitarn­u pomoć zarazi virusom podjela zbog kojih će tri bh. naroda i u budućnosti imati još veću socijalnu (nacionalnu) distancu. Na takvu bolest već odavno je stvoren imunitet krda.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia