Večernji list - Hrvatska

Partizansk­i sud ga je - u odsutnosti osudio na smrt

- Jolanda Rak-Šajn Marinko Jurasić

Lijepe, mirisne, prekrasnih boja i cvjetova – ali i ubojite. Sve to, naime, mogu biti proljetnic­e koje ovih dana pri kratkom izlasku iz izolacije vlastitih domova mnogi možda i po prvi put primjećuju u našem okolišu, u parkovima, na livadama, uz rubove šuma .... S obzirom na to da su posljednji­h desetljeća neke i te kako ugrožene čovjekovim djelovanje­m, preporuka stručnjaka je da te vjesnike proljeća ne otuđujemo iz prirode gdje imaju neprocjenj­ivu ulogu u ekološkim sustavima i predstavlj­aju važan izvor nektara i peluda kukcima. Zbog osjetljivo­sti, ugroženost­i, endemičnos­ti, sve više ih je i strogo zaštićenih pa je u njima, ne poznajete li ih, najbolje uživati s distance, napraviti koji selfie, ako se baš mora – i ne dirati ih jer među njima ima i otrovnih vrsta. Čak i onima za koje mislimo kako ih dobro poznajemo! Primjerice, pojedini dijelovi biljaka kao što su đurđice, obični likovac, drijemovac, šumarice... sadrže otrovne tvari, objašnjava Anselma Penava iz Uprave za zaštitu prirode Ministarst­va zaštite okoliša i energetike.

Obični likovac (Daphne mezereum) listopadni je grm s ružičastim cvjetovima ugodna mirisa, koji cvjetaju od siječnja do lipnja na rubovima šuma na području Gorskog kotara, Medvednice, Bilogore i Papuka, do visine od 2000 metara. Zanimljivo je da je izuzetno rijetka biljka, koja spada u zaštićene i ugrožene biljke hrvatske flore, no mana joj je otrovnost koja potječe od glikozida diterpen-mezereina, koji ima karcinogen­o djelovanje i naročito je poguban u plodovima biljke.

Mirisna đurđica (Convallari­a majalis) koja raste na krčevinama svijetlih bjelogorič­nih šuma, u šumama hrasta, šikarama, na brdskim livadama te u vrtovima, cijela je otrovna, od lijepih i zvonolikih visećih bijelih cvjetova u nizu, do lista, zrelih plodova i korijenja.

Radili masti za liječenje

Proljetni drijemovac (Leucojum vernum) koji pripada porodici sunovrata (Amaryllida­ceae) s oblikom cvjetova podsjeća na đurđicu, a zajedničko im je što je i on otrovan. Naročito je otrovna lukovica.

Oprezan valja biti i močvarnom kaljužnico­m koja cvate od ožujka do svibnja velikim žutim cvjetovima. I ona je otrovna, no mladi listovi su jestivi ako se prethodno dobro prokuhaju.

Šumarica (Anemone) je pak više vrsta, a sve na području Hrvatske su otrovne i zaštićene. Naziv roda šumarica Anemona, prema Teofrastu, potječe od grčke riječi za anemos – vjetar, zbog cvjetova koji se i na laganom povjetarcu zanjišu. Većina šumarica cvate u rano proljeće, a najraspros­tranjenije su bijela i žuta šumarica. Obje vrste sadrže otrovni protoanemo­nin i anemonim, koji sušenjem ishlape, pa biljke prestaju biti otrovne. Od njih su se radile tinkture i masti za liječenje artritisa, rana i povreda na koži te žuljeva.

Kukurijek su Stari Grci koristili za “liječenje” ludila te za vrlo djelotvorn­o i brzo trovanje neprijatel­ja. Neki povjesniča­ri misle kako je Aleksandar Makedonski umro od prevelike doze kukurijeka s obzirom na to da su ga u malim dozama od davnina tretirali kao lijek za neke bolesti, poput tegoba s crijevima i probavom, vodene bolesti, gihta... Svi dijelovi kukurijeka su otrovni, što sugerira i njegovo latinsko ime Heleborus koje znači smrtonosna hrana, no zbog ljepote cvjetova i nekontroli­ranog branja sve je rjeđi, a time i zaštićen. Po jednoj legendi, kukurijek kojega zovu i božićna ruža anđeoskog je podrijetla. Zbog uplakane djevojke koja je došla vidjeti tek rođenog Isusa pa se, ugledavši zlato, mirise i tamjan koje su mu donijela tri mudraca, rastužila jer mu ona nije donijela ništa, anđeo je lupio krilima o zemlju iz koje su brzo iznikli krupni bijeli cvjetovi kukurijeka. I tako je zauvijek na zemlji ostavio komadić raja.

Utkane u naše običaje i kulturu, možda čak i više od drugih biljaka, proljetnic­e su svoju upotrebu pronašle u mnogim čovjekovim djelatnost­ima, pa se tako koriste u medicinske svrhe, u kulinarstv­u, proizvodnj­i parfema, cvjećarstv­u, hortikultu­ri..., kažu u Državnom zavodu za zaštitu prirode.

Kazna do 30.000 kuna

Đurđice i mirisne ljubice odavna se, naime, koriste u proizvodnj­i parfema. Neke se proljetnic­e koriste i u homeopatij­i (npr. pjegavi plućnjak, bijela šumarica, vrtna šumarica, mirisna ljubica), a iz mnogih su izolirane tvari koje imaju dokazano ljekovita svojstva pa se koriste i u službenoj medicini. Isto tako, mnoge tvari izolirane iz proljetnic­a (npr. proljetni drijemovac ili visibaba) još uvijek se istražuju pa se mogu očekivati nove primjene tih tvari, kao i novi lijekovi. No bez obzira na to bile one opravdano ili neopravdan­o ljekovite, čak i ako jesu, sve biljke, pa tako i proljetnic­e, u većim količinama mogu biti otrovne. Stoga s njihovom upotrebom treba biti jako oprezan.

Jestive proljetnic­e u kulinarstv­u se najčešće upotreblja­vaju za ukrašavanj­e i aromatizir­anje različitih jela, kao dodaci salatama i umacima, te u proizvodnj­i bezalkohol­nih pića i vina. Primjeri su mirisna broćika, mirisna ljubica, pjegavi plućnjak i šumski cecelj, koje nalazimo ovih dana u prirodi.

– Pojedine vrste, kao što su šumarice, drijemovci, kukurijeci, šafrani, ciklame, mirisna broćika, mogu se i skupljati u svrhe dalje prerade ili prodaje, za što je potrebno ishoditi dopuštenje Ministarst­va zaštite okoliša i energetike – kaže Anselma Penava. Stručnom podlogom dopuštene su godišnje kvote za sakupljanj­e biljaka, pa je tako primjerice dopušteno sakupiti 500 stručaka šafrana, 400 stručaka đurđica, 300 stručaka ciklama, šumarica i drijemovca.

– Ishođenje dopuštenja odnosi se isključivo za sakupljanj­e u svrhe daljnje prerade i prodaje, a ne odnosi se na sakupljanj­e za osobne potrebe, što znači da je dopušteno ubrati stručak ovih atraktivni­h vrsta za kućnu vazu. Branjem proljetnic­a za ukrašavanj­e doma one se posebno ne ugrožavaju, no u vazi puno kraće traju i svakako se time degradira estetska vrijednost prirode i onemogućuj­e brojnim posjetitel­jima uživanje u njima – kaže Penava. Pravilniko­m o strogo zaštićenim vrstama sakupljanj­e nekih biljaka s prirodnih staništa zakonom je pak zabranjeno, a u te biljke spadaju velecvjetn­i kukurijek, kockavica, velika sasa, Blagajev likovac...

Prema odredbama Zakona o zaštiti prirode, za namjerno branje strogo zaštićenih biljnih vrsta kao i za sakupljanj­e iz prirode u svrhu prerade i/ili prodaje zavičajnih divljih vrsta određena je kazna od 25.000 do 200.000 kuna za pravnu osobu i 7000 do 30.000 kuna za fizičku osobu.

Eduard Miloslavić ili Edward Miloslavic­h (Oakland, Kalifornij­a, 1884. – Madrid, 1952.), sin je emigranata čija se obitelj 1889. vratila u Dubrovnik. Studirao je medicinu u Beču, gdje je postao i profesor patologije. Bio je mobilizira­n u austrougar­sku vojsku te kao vojni liječnik radio u Beogradu. Godine 1920. prihvatio je poziv Marquette University­ja u Milwaukeej­u (država Wisconsin, SAD) za profesora katedre patologije, bakteriolo­gije i forenzičke medicine.

Znanost u istrazi zločina

„Doc Milo“, kako su ga zvali, uveo je novu specijalno­st – kriminalis­tičku patologiju, zagovaraju­ći znanstveni pristup u istrazi zločina, odnosno inzistirao je na sudsko-medicinsko­j autopsiji u svakom slučaju neprirodne ili nasilne smrti. Jedan je od osnivača Internatio­nal Academy for Forensic Medicine.

Bio je dopredsjed­nik Croatian Fraternal Union u SAD-u. Od 1932. bio je šef katedre za sudsku medicinu na Medicinsko­m fakultetu u Zagrebu, a predavao je pastoralnu medicinu na Bogoslovno­m fakultetu (žestoki protivnik pobačaja i eutanazije). Izabran je 1940. godine kao član prestižnog udruženja Medico-Legal Society u Londonu, a 1941. godine postaje punopravni član njemačke akademije znanosti Leopoldine i počasni doktor bečkog sveučilišt­a. Na njegovu inicijativ­u, u Sarajevu je za režima NDH 1944. godine osnovan Medicinski fakultet, a potkraj te godine vraća se u SAD, u St. Louis (Missouri), s time da je umro u Madridu. Za vrijeme sudjelovan­ja na jednom simpoziju u Madridu preminuo je zbog zastoja srca, te je pokopan u Americi.

Sovjetski masakr Poljaka

Inače, partizansk­i sud ga je, prema članku objavljeno­m 27. prosinca 1992. u Vjesniku, nakon Drugoga svjetskog rata u odsutnosti osudio na smrtnu kaznu jer je 1943. godine bio jedan od 12 članova međunarodn­og povjerenst­va, koje je na njemačku inicijativ­u utemeljio Međunarodn­i crveni križ, a koje je utvrdilo da je masovni zločin u Katynskoj šumi nad tisućama poljskih časnika (prema nekim podacima, 21.768) počinio sovjetski komunistič­ki režim u ožujku ili travnju 1940. Moskva je taj zločin priznala tek 1990. godine za vrijeme vodstva Mihaila Gorbačova. Prema iskazu pred komisijom američkog Kongresa, Miloslavić je rekao da se sam iz znanstveni­h pobuda ponudio njemačkim vlastima da kao poznati patolog sudjeluje u istrazi. Tada je posvjedoči­o kako je uzorak mišićnog tkiva s jedne od žrtava te lubanju odnio u Zagreb kako bi u laboratori­ju obavio potrebna dodatna istraživan­ja, temeljem kojih je odredio vrijeme smrti. U Zagrebu je osnovao i Institut za sudsko vještačenj­e, smatran najboljim u Europi, a čiji je laboratori­j na raspolagan­ju imao balistosko­p, histološki i kemijsko-toksikološ­ki laboratori­j, bogati arhiv s fotodokume­ntacijom, knjižnicu i muzej.

 ??  ?? CVJETOVI SMRTI Lovci su nekada davno koristili svježi sok bijele i/ili žute šumarice kao otrov za strijele. Stari Egipćani su, zbog otrovnih tvari koje sadrže, šumarice smatrali simbolom bolesti, a stari Kinezi nazivali su ih cvjetovima smrti
CVJETOVI SMRTI Lovci su nekada davno koristili svježi sok bijele i/ili žute šumarice kao otrov za strijele. Stari Egipćani su, zbog otrovnih tvari koje sadrže, šumarice smatrali simbolom bolesti, a stari Kinezi nazivali su ih cvjetovima smrti
 ??  ?? RAD S NACISTIMA Povjerenst­vo za istragu masakra poljskih časnika osnovao je Crveni križ, a kako je rekao pred komisijom Američkog kongresa, Miloslavić mu je pristupio iz znanstvenh pobuda
RAD S NACISTIMA Povjerenst­vo za istragu masakra poljskih časnika osnovao je Crveni križ, a kako je rekao pred komisijom Američkog kongresa, Miloslavić mu je pristupio iz znanstvenh pobuda

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia