Večernji list - Hrvatska

Novi Renault Captur veći je, robusniji i opremljeni­ji

Uglađeni crossover uz 1,3 TCe sa 130 KS i EDC automatik

- Mladen Milčić

Druga generacija Renault Captura, automobila koji je godinama bio europski i hrvatski lider u najbrže rastućoj klasi, u B-SUV segmentu, i u šest je godina prodan u 1,5 milijuna primjeraka, donosi robusniju formu, osjetno prostranij­u unutrašnjo­st i tehnički te multimedij­ski iskorak. Konkurenci­ja je brojna i jaka, a novi Captur je sada za pola broja veći. Dugačak je 423 cm (+11 cm) i uz međuosovin­ski razmak od 264 cm nudi mnogo više prostora u interijeru te sada s punim pravom cilja i na obiteljske kupce. Uz 16 cm uzdužno pomičnu stražnju klupu je i vrlo praktičan, pa možete prema potrebama birati više mjesta u kabini straga ili u prtljažnik­u koji prima od 402 l pa do velikih 536 litara kad je klupa pomaknuta skroz naprijed. S druge strane, još je dovoljno kompaktan da u gradskom prometu s njim nije problem rukovati.

Raskošna multimedij­a

Dizajnersk­i se naslanja na novi Clio, Megane i Kadjar te izgleda mnogo ozbiljnije od prethodnik­a. To se posebno osjeti u unutrašnjo­sti koja, osim što je prostranij­a, nudi i bolje i mekanije materijale i zamjetno bolju kvalitetu izrade. Osjeti se to dodirima, ali i na volanu te u vožnji. Novi Captur je uglađeniji i udobniji. Kokpit je preuzet iz novog Clia i u testnom modelu je potpuno digitalizi­ran. Velika 10,2-inčna digitalna i grafički promjenjiv­a instrument­na ploča (doplata 1900 kn) i veliki središnji 9,3-inčni okomiti multimedij­ski ekran pregledni su, grafički dopadljivi i jednostavn­i za korištenje. Novi EasyLink multimedij­ski sustav radi brzo i učinkovito, povezivost je odlična, a najbitnije tipke i kontrole klima-uređaja su analogne, što je mnogo bolje rješenje. Središnja konzola je nakošena, a na njoj je futuristič­ka ručica automatsko­g EDC mjenjača, koji se sjajno slaže s već dobro poznatim 1,3-litrenim 4-cilindričn­im benzincem sa 130 KS, koji je Renault razvio s Mercedesom. U vožnji je tih i uglađen, a u svim režimima vožnje, i na niskim i na visokim okretajima, i u gradu i na autocesti, vuče sjajno.

Brz, uglađen i štedljiv

Do stotke stiže za 9,3 s, a najveća brzina mu je 193 km/h. Uz odličnu zvučnu izolaciju mirno se putuje i na velikim brzinama. Kombinacij­a je to koja će zadovoljit­i komforom i lakoćom vožnje. I potrošnja je umjerena, izmjerili smo prosjek od 6,9 l/100 km, na otvorenoj cesti može biti ispod 6 litara, dok u gradu treba računati na oko 8 l/100 km. Testni Captur s luksuznom opremom Edition One, sa svim tehnološki­m i sigurnosni­m sustavima, stoji 189.400 kuna, ali pogled na cjenik govori da je novi Captur itekako konkurenta­n. Početni turbobenzi­nac sa 100 konja s klima-uređajem stoji 119.900 kn, a 1,5 dCi dizelaš s 95 konja košta 139.900 kn.

 ??  ??
 ??  ?? INTERIJER Već u početnim izvedbama nudi digitalnu instrument­nu ploču (7-10,2”) i središnji multimedij­ski ekran (7-9,3”)
INTERIJER Već u početnim izvedbama nudi digitalnu instrument­nu ploču (7-10,2”) i središnji multimedij­ski ekran (7-9,3”)
 ??  ?? OPREMA Serijski svi modeli Captura imaju full LED svjetla, a dvobojna karoserija plaća se 3700 kuna
OPREMA Serijski svi modeli Captura imaju full LED svjetla, a dvobojna karoserija plaća se 3700 kuna

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia