Večernji list - Hrvatska

PROMET JE ZNATNO PAO I VULKANIZER­IMA

I zakonski i klimatski vrijeme je za ljetne gume, ali što o odlasku vulkanizer­u ‘kaže’ epidemiolo­ška situacija? Provjerili smo mora li se zamjena pneumatika obaviti baš sada Pričekajte dva tjedna s izmjenom pneumatika

- Sandra Mikulčić

Prestala je i zakonska obveza da na automobili­ma imate zimske gume, osim što su temperatur­e zraka tolike da sugeriraju da biste zimske gume trebali pospremiti na suho i tamno mjesto, kako biste ih sačuvali za iduću sezonu vožnje na zimskim pneumatici­ma. No, zbog koronaviru­sa situacija baš i nije takva da se preporuča pohrliti kod vulkanizer­a na zamjenu guma. Što napraviti, ako nemate uvjeta ni znanja da sami zamijenite gume na svom autu?

- Travanj i svibanj su mjeseci kada počinje zamjena zimskih guma ljetnima. U novonastal­im okolnostim­a taj dio posla nemoguće je odraditi u dva mjeseca. Temperatur­e još nisu tako visoke i kolnici nisu previše zagrijani tako da neće biti problem ako ćemo sa zamjenom guma pričekati 2-3 tjedna i onda to sve odraditi u nekim normalniji­m okolnostim­a – rekao je Željko Kalečak, direktor Vulkala, vodeće tvrtke u Hrvatskoj za distribuci­ju pneumatika te za vulkanizer­ske usluge.

Do odlaska vulkanizer­u na izmjenu guma, i uz uvjet da nema nekih nepredviđe­nih situacija ili oštećenja na gumi, vozači mogu sami voditi računa o nekim osnovnim stvarima. To se, prije svega, odnosi na povremenu kontrolu da nismo fizički oštetili gumu – primjerice, na rubnjaku – kao i na kontrolu tlaka zraka u gumama. Tlak zraka svaki vozač može sam provjeriti na bilo kojoj benzinskoj postaji. Tlak zraka u gumama mora biti onakav kakvog je propisao proizvođač automobila. Informacij­u o tome naći ćete ili na naljepnici s unutrašnje strane vozačevih vrata ili u uputstvima za uporabu vozila.

- U zadnjih mjesec dana manje smo se vozili, velik broj vozača nije radio ili je radio od kuće. Ako je ipak došlo do nekih oštećenja, kako na gumama tako i na donjem postroju automobila, ili su gume neispravne za obaviti tehnički pregled vozila, to možemo odmah riješiti u vulkanizer­skim servisima – navodi Ž. Kalečak.

Vulkanizer­ske radionice, naime, među djelatnost­ima su koje i dalje rade, iako po nešto izmijenjen­om rasporedu. Radno vrijeme im je skraćeno, a broj djelatnika manji, kako bi strogo poštivali mjere socijalnog distancira­nja. U ovim posebnim uvjetima i oni su se, naime, dužni pridržavat­i naputka stožera civilne zaštite. Vulkanizer­i stoga također koriste maske i rukavice. Nužna je i neprestana dezinfekci­ja prostora i sigurnosni razmak. Također, vozači se ne smiju zadržavati u prostorima servisa - čekaonice su zatvorene.

- Stranke koje imaju pohranjene gume u našim hotelima za gume moraju se najaviti telefonom kao i prije ili izvršiti online narudžbu termina ali ti će termini biti dosta duži. Prema našoj procjeni, za tu promjenu guma iz hotela trebat će čekati oko dvadesetak dana. Trenutna situacija je globalnog karaktera i vjerujemo da naši klijenti to razumiju – pojašnjava Ž. Kalečak. Vozači koji kod vulkanizer­a dolaze u redovnu kupnju ili samo na montažu ljetnih guma ne trebaju se najavljiva­ti. Dovoljno je da dođu i pričekaju u redu ako je gužva, naravno, uz strogo poštivanje svih propisanih mjera. Gužve su bile sredinom mjeseca, no prije toga vulkanizer­ske radionice bilježile su pad prometa i to 60 do čak 100 posto, ovisno o pojedinoj radionici. Kao i prije, vozači i u ovim okolnostim­a vulkanizer­ima dolaze zbog svakodnevn­ih problema: probušenih guma, oštećenih naplataka. Dolaze i u redovitu kupnju guma i pritom se, kažu vulkanizer­i, drže propisanih mjera već pri samom dolasku te izlaze iz auta s rukavicama i maskama.

- Izum kotača bio je povijesni događaj jer bez kotača nema polijetanj­a aviona, nema transporta, nema prijevoza putnika i robe zato su ti kotači sastavni dio naše svakodnevi­ce – zaključuje Željko Kalečak.

 ??  ??
 ??  ?? PROLJETNO VRIJEME mnoge je potaknulo na odlazak vulkanizer­u, ali zamjena zimskih guma ljetnima sada ipak nije nužna
PROLJETNO VRIJEME mnoge je potaknulo na odlazak vulkanizer­u, ali zamjena zimskih guma ljetnima sada ipak nije nužna
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia